Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Elkerülték a zúzdát a könyvritkaságok

Csodával határos módon kerülték el a zúzdát azok a könyvritkaságok, amelyekből kiállítás nyílt Szentesen.
A kötetek – köztük Szenczi Molnár Albert 1600-ban kiadott Bibliája – Vásárhelyen, a könyvtár pincéjében vészelték át a nehéz időket. Most a szentesi múzeum állította ki a gyűjteményt, egykori igazgatójára, Csalog Józsefre, a világhírű sarlós isten föltárójára emlékezve.

Csalog József múzeumigazgató, régész, a világhírű sarlós isten feltárója születésének 100. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a szentesi Koszta József Múzeum ligeti épületénél. Trogmayer Ottó nyugalmazott megyei múzeumigazgató 1968-as utolsó találkozásukat felidézve elmesélte, hogy Csalog nyugdíjba vonulásakor átadta a szentesi múzeum leltárkönyveit a megyei tanács képviselőinek, majd hóna alá kapta az irodában lévő madárkalitkáját, és bezárkózott a lakásába. Nem kapott virágcsokrot, de még köszönetet sem kiemelkedő munkásságáért. Trogmayer szerint pedig büszkék lehetnek Csalog Józsefre a szentesiek, valamennyi régész és a múltat megbecsülő ember.

Évezredek históriájának forrásai és tárgyi emlékei is láthatók a szentesi kiállításon. Fotó: Tésik Attila

Ez alkalomból múzeumtörténeti kiállítás is nyílt a XIX. század végén vármegyei múzeumként alapított intézményben. E ligeti épületben egyre bővült a gyűjtemény, kinőtte magát. Zombori István megyei múzeumigazgató szerint jól tette a város, hogy felújíttatta a volt vármegyeházát a főtéren, és ott adott helyet az intézménynek. A kiállításon több ezer éves kultúrák emlékeiből és az elmúlt 110 esztendő magyar históriájának dokumentumaiból villantanak fel részleteket a muzeológusok. Ott látható Szenczi Molnár Albert 1600-ban kiadott Bibliája több értékes kötettel együtt, amelyek csodával határos módon menekültek meg az 1960-as években a bezúzástól. A szentesi múzeum ritkaságnak számító könyvei a vásárhelyi múzeum pincéjében voltak, így elkerülték a megsemmisítést.

Freskó a szekrény mögül

A tárlat érdekessége László Gyula régészprofesszor falra festett alkotása, amelyet eddig szekrény takart. Így sikerült megóvni az utókornak arra emlékeztetve: a nemzetközi hírű tudós Szentesen is rendezett régészeti tárlatot, amelyet saját képeivel illusztrált a falon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15. Szentesen, Makón és Csongrádon

Szentes, Makó, Csongrád - Méltóságteljesen, békében emlékeztek az ünneplők az 1848–1849-es… Tovább olvasom