Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Elkezdődött a szentesi szülészorvos pere

Szentes, Szeged - Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol az ügyészség egy szentesi szülészorvost, akinek egy páciense 2008 nyarán, három héttel a műtét után meghalt.
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség L. Fábián szentesi szülészorvost, akinek az ügyéről többször írtunk lapunkban. L. Fábián pere tegnap kezdődött a Szegedi Városi Bíróságon. A szentesi szülészorvos a vádirat szerint egy 31 éves asszonyon egy abbamaradt vetélést követően 2008. július 1-jén egészségügyi kaparást hajtott végre.

A műtét során azonban átlyukasztotta a beteg méhfalát, s két helyen a vékonybelét is megsértette. A páciens már ébredéskor hasi fájdalmakra panaszkodott, a vádlott azonban személyesen nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt számára gyógyszereket. Amikor L. Fábián átadta a pácienst az ügyeletes orvosnak, a beteg állapotát jobbnak tüntette fel a valóságosnál, s az esetről nem referált megfelelően feletteseinek.

Később az asszonyon több műtétet is végrehajtottak, az életét azonban nem tudták megmenteni, július 23-án meghalt. Lajkó Szilvia ügyész szerint az orvos szándékosan megszegte a szakma szabályait, s a páciens állapotával kapcsolatban kollégáit is félretájékoztatta. A tárgyaláson L. Fábián – aki 2009 októberétől csak magánrendelésen praktizál, mert kórházi állásából felfüggesztették – közölte: nem érzi magát bűnösnek, s az orvosi előírásoknak megfelelően járt el. Juhász Zsuzsanna bírónő közölte, hogy a tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódik, az ügyben várhatóan a jövő év elején születhet ítélet.

Korábban írtuk

A Szegedi Városi Bíróságon szerdán kezdődött per vádirata szerint a 31 éves asszonyon egy abbamaradt vetélést követően az orvos 2008. július 1-jén egészségügyi kaparást hajtott végre, a műtét során azonban - mint utóbb kiderült - átlyukasztotta a beteg méhfalát, s két helyen a vékonybelét is megsértette. A páciens már ébredéskor hasi fájdalmakra panaszkodott, a vádlott azonban személyesen nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt számára gyógyszereket. A vádlott, amikor átadta a pácienst az ügyeletes orvosnak, a beteg állapotát jobbnak tüntette fel a valóságosnál, s az esetről nem referált megfelelően feletteseinek.

Az asszonyon - egy rendellenességeket kimutató ultrahangvizsgálat után - július 3-án hajtottak végre feltáró hasi műtétet, ekkor derült fény a sérülésekre, s arra, hogy a páciensnél hashártyagyulladás alakult ki. A beteg július 5-én az intenzívosztályra került, vérmérgezése lett, életét az intenzív kezelés és két újabb műtét ellenére sem tudták megmenteni, a nő július 23-án meghalt.

Lajkó Szilvia ügyész szerint az orvos szándékosan megszegte a szakma szabályait, s a páciens állapotával kapcsolatban kollégáit is félretájékoztatta.

A tárgyaláson a vádlott - aki 2009 októberétől csak magánrendelésen praktizál, mert kórházi állásából felfüggesztették - közölte, hogy nem érzi magát bűnösnek, s az orvosi előírásoknak megfelelően járt el.

Az orvos azt mondta, a beavatkozás során semmilyen rendellenességet nem tapasztalt, s a betegnek nem volt olyan tünete, amely indokolta volna a feltáró hasi műtét korábbi elvégzését. Hozzátette: az egészségügyi kaparások ismert szövődménye a méhfal perforációja és a környező szervek sérülése, s ezt esetenként sajnos nem fedezik fel.

Juhász Zsuzsanna bírónő közölte, hogy a tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódik, az ügyben előreláthatólag csak 2011 elején születhet ítélet.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Hugika010 2010. november 16. 19:55
  „33. egyetértek veled.. én is Rácznál szültem, 2szer is, 9 és 5 éve... és egyiknél se mondta soha h mennyit kér...hazabocsátáskor is csak annyit mondott, ugyanmár, az a dolgom. az h a borítékot elrakta az más kérdés, mind elrakja nem? :)
  mondjuk én pont Lobodáról hallottam, hogy mennyi az ára a sima és mennyi a császárnak.... de ilyenre nem adunk... ki tudja, hát én nem, de nem is szeretném...”
 • 39. z927 2010. november 11. 18:11
  „38. hozzászólás niemand 2010.11.05. 17:02

  Az tény, hogy csak az tud hibázni, aki dolgozik, de szerintem amikor egy ilyen súlyos műtétnek komoly következményei lehetnek - és jelen esetben sajnos voltak is - ne egy ember élete legyen a tét. Ha a te közvetlen környezetedben történt volna az eset vajon akkor is így vélekednél?”
 • 38. niemand 2010. november 05. 17:02
  „Csak az hibázik, aki dolgozik, mint pl. L.F. DE....a beavatkozás után ki nézte meg a beteget? Azok az orvosok ártatlanok? L.F.-t nem szeretem igazán, de ami vele történik, mélységesen felháborít. Hallgattasson meg az őt védő oldal is!Így lenne igazságos. Sok kisbaba köszönheti életét neki.”
 • 37. kisscitrom 2010. november 05. 14:40
  „Minden szavaddal egyetértek 36.”
 • 36. Őrangyalka 2010. november 05. 02:29
  „Nem tudom úgy elolvasni a fenti cikket, s az alábbi hozzászólásokat, hogy túllépjek rajta, s ne védjem meg azt az orvost, aki szerintem áldozattá vált ebben az ügyben. A szakmai oldalát nem boncolgatom, nem az én asztalom, minek okoskodnék? Én csak az embert nézem, s elmondhatom, hogy 40 évem alatt nem találkoztam még olyan orvossal, mint Ő. Egyszerű, tisztalelkű,figyelmes, szinte alázatos a betegeihez, nem rongyrázó és nem pénzhajhász, ahogy sajnos a legtöbb orvosnál tapasztalhatjuk (nagyon kevés kivétellel)...
  Nemrég szerencsém volt közelebbről is megismerni, gyermekeink iskolai tevékenységei kapcsán, s teljesen elámultam, hogy milyen nagyszerű ember. A szerénysége, a gondoskodó, s tiszta jelleme, nem engedi meg számomra azt a feltételezést, hogy elhiggyem, gondatlanul járt el. Nagyon sajnálom az elhunyt hölgy családját, feldolgozhatatlan egy ilyen eset...;s nagyon sajnálom Fábiánt, mert bizony valóban úgy tűnik, tényleg vele akarják elvitetni a balhé egészét. Ő meg csak szerényen, csendes hangtalanságban cipeli egy egész intézmény bűnét...”
 • 35. y-akta 2010. november 04. 18:14
  „34. folytatom a gondolatmenetet, ha megengeded: ha a tisztelt kollégái nem állnak ki mellette, akkor van csak igazán bajban a szentesi szülészet! Ezt nem úgy értem, hogy hazudni kell érte, csak elmondani az igazat! De azt tegyék meg! Jó lenne...és talán akkor valamicske fény is visszatérne az osztályra.”
 • 34. bambuszka 2010. november 04. 14:33
  „Úgy látom teljesen egyedül viszi el a balhét dr Loboda,pedig nem ő az egyedüli orvos a szülészeten. Kellett,hogy más orvos is lássa a beteget,de valószínűleg felületesek voltak. Igaz,hogy a műtétet ő végezte,de sajnos kockázata mindennek van.Ennek ellenére nem kellett volna ennek megtörténnie,csak egy kicsit jobban odafigyelni a betegre, mert nem biztos,hogy csak" nyavajog" a szerencsétlen!!”
 • 33. kisscitrom 2010. november 04. 13:49
  „23.hogy jön ide Rácz főorvos?
  Ezt annyira útálom, mikor ilyenkor mindenki el kezdi köpködni azt, aki éppen nem teli szájjal vigyorgott rá.
  Nagyon sajnálom Fábiánt, én pl.nálla szültem volna, ha akkor nem függesztik fel, de mivel így történt, Rácz főorvosnál szültem, akiről csakis a legnagyobb tisztelettel tudok beszélni.Végig velem volt, figyelt rám, a babára, pedíg képzeld, nem beszéltük meg, hogy mennyit adok, vagy adok-e egyáltalán.
  Ez egy nagy baromság, hogy megmondja menynit kér :)
  Ne kezdjük már el sorba pocskondiázni az összes orvost, mert ennek sosem lesz vége.”
 • 32. szonte 2010. november 04. 11:32
  „Nem értem, hogy ha egyszer a média közöl dolgokat, akkor miért nem lehet a valóságot leírni...
  Pl miért van tele azzal minden, hogy "felfüggesztése után magánrendelőt nyitott" ???
  Remélem a tanuknak lesz bátorságuk az igazat mondani! A nővéreknek,az osztályvezető főorvosnak és az ügyeletes orvosnak is...És nem magukat akarják majd védeni... Bár sajnos erre oly csekély az esély. Mindenesetre én a tényleges igazságra szavazok. És a valós orvosszakértői véleményekre...
  Sok sikert L.F!”
 • 31. y-akta 2010. november 04. 11:11
  „A közvéleményt sajna´ nagyban a média irányítja. Gerébről is mocsok cikkek íródtak az elején, de most, hogy hozzátartozók is elmondták a napi meztelenre vetkőztetést meg kéz és lábbilincselést, így már lassan, de enyhül a közvélemény is, és az emberek hajlandóak legalább meghallgatni a védekezését, no és talán el is gondolkodnak. Remélem Loboda doktor ügyében is napvilágot látnak a kérdéses részek is, mert azt azért nehezen hiszem, hogy ő volt az egyetlen orvos a kórházban. A beteg az beteg és minden orvosnak kötelessége a tudása legjavát adni a gyógyulásához...és itt a MINDEN ORVOS-on van a hangsúly!”
 • 30. fehercica 2010. november 04. 10:51
  „Csatlakozom a Csongrádi lakos hozzászólásához:

  Velem is hasonlóképp bánt a doktorúr.
  Reménykedem hogy nem megy el mert nem fogok máshoz menni az tuti.”
 • 29. zombor 2010. november 04. 08:52
  „..."az orvos szándékosan megszegte a szakma szabályait"...ez igaz??? SZÁNDÉKOSAN???....mert akkor....!!!”
 • 28. flagg 2010. november 04. 08:45
  „27.
  Nagyon jól fogalmaztál!
  Az egész szentesi nőgyógyászati/szülészeti osztályt az összes orvossal olyan messze kellene repíteni, hogy soha, de soha ne találjanak vissza.
  Volt szerencsém látni és tapasztalni az ott működő feudális hierarchikus "rendszert".
  Azt gondoltam, senki nem fogja tudni überelni "rettegett" V.Ivánt, de U.Gy.-nek sikerült...
  Nagyon sajnálom a családot, őszinte részvétem :( ,de nagyon sajnálom Fábiánt is.”
 • 27. tárgyilagos 2010. november 04. 00:24
  „Egy szülészeti-nőgyógyászati osztály betegeinek szakmai ellátásáért a felelőség egy személyben az osztályvezető főorvost terheli. A cikkben említett 31 éves asszonynak vetélés miatt végzett méhkaparás után néhány órával már hazabocsátási állapotban kellet volna lennie. Ezzel szemben a beteg egyre fokozódó hasűri fájdalomról panaszkodott és általános állapota egyre romlott. Ez az állapot azonnal felveti a méh perforáció és a bélsérülés gyanuját. Az ügyeletes orvos felelőssége, hogy ilyen esetben a főorvost tájékoztassa. Dr. Ugocsai Gyula főorvos azonban Szegeden lakik és és nyilvánvalóan nem szereti ha otthon háborgatják. Gondolom ez volt az oka annak, hogy az ügyeletes orvos nem a főorvost hanem a műtétet végző kollégáját hívta telefonon, aki gyógyszert rendelt. Itt követték el az első nagy hibát. A műtétet végző orvosnak éjszaka is be kellett volna mennie a kórházba és az ügyeletes orvossal együtt megvizsgálni a beteget és állapotáról a főorvost azonnal értesíteni. Ez nem történt meg.

  A főorvost a beteg állapotáról tudomásom szerint csak másnap értesítették, Milyen intézkedéseket foganatosított dr. Ugocsai Gyula azután, hogy a beteget megvizsgálta? Egyáltalán megvizsgálta-e a beteget vagy csak beosztottai szóban tájékoztatták? Miért nem került ez a beteg legalább másnap reggel műtőasztalra? Esetleg a főorvos előnybe részesítette a már műtétre kiírt magán betegeit? Ezekre a súlyos és vádló kérdésekre csak a bírósági tárgyalás adja meg a választ. Azt viszont már tudjuk, hogy Dr. Ugocsai osztályán nem ez az első kérdéseket felvető haláleset.

  Véleményem szerint az az orvos aki a méhet perforálta és bélsérülést okozott nem követett el szakmai hibát. A hibák sorozata ott kezdődött, hogy ezt az alattomos komplikációt a tünetek jelentkezésekor nem vették komolyan és nem a szakma szabályai szerint látták el és ezért egy személyben a főorvost terheli a felelőség. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a műtétet végző és az ügyeletes orvos nem követett el hibát, amiért felelniük kell, csak arra szeretném felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy emeljenek vádat dr. Ugocsai Gyula ellen is, akinek osztályán ezek az esetek halmozottan fordulnak elő.”
 • 26. babakocsis 2010. november 03. 22:37
  „Nem gondolom, hogy egy ilyen esetet a médiának ki kellene tárgyalnia.

  Ne kelljen már egy hibáért pálcát törni valaki felett. Ismeretlenül is megvédem.”
 • 25. Sportplusz 2010. november 03. 21:59
  „mindenki hibázhat .. arrol nem szolnak , hogy hány gyereket segitett eddig a világra .az orvos .. jellemző magyar o.-ra ..mindenkit kinyirni .. geréb dr.-nőt .. mindenkit .. politikust ..szinést ..stb .. a mocsok média meg örvend ha valakire ráhuzhatja a vizes lepedőt”
 • 24. csongrádi_lakos 2010. november 03. 21:34
  „Még annyit tennék hozzá, hogy A többi orvos, Kivéve Csabait, úgy bánt velem amikor bent voltam szülés előtt, hogy köszönöm szépen őket. Az a flegma, lekezelő modor. Az volt a bajuk, hogy nem nekik adtam a pénzemet. A doktor úr pedig el sem fogadta a pénzt, amit adni akartunk neki szülés után. Nem tudtunk volna sokat, de azt szívesen adtam volna. Nem is tudta, hogy mennyi volt a borítékba. Szó nélkül visszaadta. A többi meg megmondja, hogy mennyit kér egy szülésért, mire föl? Ráadásul nem is keveset kérnek.”
 • 23. csongrádi_lakos 2010. november 03. 21:24
  „Én pedig kivédem a doktor urat. Nála született a kisfiam, 2009 februárjában. Hozzá jártam magánra is, egy nagyon lelkiismeretes orvosról van szó. Nagyon alapos volt terhességem alatt is, figyelt rám. Szét nézhetnénk még az osztályon. Kezdve a drágalátós főorvos úrral, Ráczal és még sorolhatnám. Ő volt az egyetlen normális orvos az osztályon (ja, még Csabai is nagyon rendes). De ha így csinálják, akkor ő sem lesz. Sok a betege, sok kismamája volt/van is. Egyértelmű, hogy kiakarják picsázni. Még mindég hozzá járok magánra és teli van a rendelő. Nagyon sajnálnám, ha rossz vége lenne dolognak. Ebbe a dologba ugyan úgy hibás a főorvos úr is, de ő mossa kezeit. De én bízom benne, hogy kiderül az igazság. Én a doktor úr tisztázhatja magát.”
 • 22. franzvon 2010. november 03. 21:22
  „Bár 25.pontra autokommentként-qrva sok jó orvos tanított idézett körökből-légy hozzájuk méltó!!!”
 • 21. hehh 2010. november 03. 21:19
  „Lehet próbálkozni egészségügyet csinálni orvosok nélkül :) de nem fog menni...”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész Kolontár új hídja - szentesi katonák építették

Elkészült a kolontári Torna-patak új hídja, amelyet szentesi katonák építettek meg. Tovább olvasom