Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Elköszönt a francia cserediák Szentesen

Szentes - A szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskolában volt vendégdiák három hónapig a francia Monier Maroussia. A tizennégy éves lány egy szót sem tudott magyarul, amikor megérkezett a kisvárosba. Most úgy köszönt el átmeneti otthonától, hogy szép kiejtéssel mondja a miatyánkot és énekli a Már minálunk babám című dalt.
A nyolcadik osztályos Monier Maroussia még a nyári szünet végén érkezett Szentesre, hogy a Kiss Bálint Református Iskola vendégdiákja legyen. A tizennégy éves francia lány Bordeaux-ban elbúcsúzott szüleitől és két bátyjától, hogy egy számára ismeretlen kultúrával ismerkedjen. A fiatalok csereprogramját meghirdető AFS nevű nemzetközi szervezet szabályzata tiltja, hogy külföldi tanulmányaik ideje alatt meglátogassák a gyerekeket a családtagok.

Így hát csak interneten és telefonon tartották a kapcsolatot a szülők a Szentesen átmeneti otthonra lelt kislányukkal, aki egy szót sem tudott magyarul, amikor búcsút vettek tőle. Az anyukája aggódott is miatta, de Monier Maroussiát családias légkör fogadta. Az iskola magyar–francia szakos tanárnőjénél, Fekete Katalinnál lakott, és jól összebarátkozott a házaspár gyermekeivel: az ugyancsak nyolcadikos Sárával és a fiatalabb Judittal. Már azt is megbeszélték, hogy Sára júniusban utazik hozzájuk, és pár hétre beül majd a francia iskolapadba.

Fekete Katalin (jobbról) tanárnőnél családtagnak számított a francia Monier Maroussia.
Fotó: Tésik Attila

Ezt tette a vendégdiák is Szentesen: szeptembertől november végéig járt az órákra. Még dolgozatot is írt, játszott a társaival, közben szinte észrevétlenül ragadtak rá a magyar szavak. A hazautazása előtti napon beszélgettünk vele, s a tanárnőnek alig kellett tolmácsolnia, mert szinte minden kérdésünket megértette. A legtöbbre magyarul válaszolt a lányka. Ismeri például a miatyánkot és a Már minálunk babám című dalt is. Az egész tantestület kedvence volt Monier Maroussia, aki Négyesi Judit szívébe különösen belopta magát.

Biológiaórái olyan nagy hatással voltak francia tanítványára, hogy az emberi test felépítését oda-vissza „bevágta" magyarul. Nekünk is emlegette: csont, szövet és így tovább. Azt mondja, otthon keres majd egy tanárt, aki tud magyarul, mert szeretné folytatni a nyelvtanulást. Meg persze folytatja majd a kötést, amelyre Fekete Katalin tanította meg. A diáklány azt mesélte, pótmamája finomakat főzött: kedvence a gyümölcsleves és a töltött káposzta volt. Vásárolt egy francia nyelvű magyar szakácskönyvet, ezt vitte haza az édesanyjának ajándékba. Az apukájának pedig egy hegyes, erős zöldpaprikát, amely azért marad emlékezetes számára, mert a tanárnő férje hiába mondta neki, hogy vágja ki az erejét, véletlenül mégis bekapta.

Monier Maroussia azt mondta: nehéz volt elbúcsúznia a szentesi iskolától, az új barátoktól. Neki azért tetszett az itteni diákélet, mert családiasabb a hangulat, és kevésbé szigorúak a tanárok, mint náluk, Bordeaux-ban.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigeten pihen az óceáni evezős

Szentes - Az Atlanti-óceán átevezésére vállalkozó szentesi Vasvári János társaival együtt vasárnap… Tovább olvasom