Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Elszakadt a cérna a Négy Mancs feketelistája miatt

Szentes- A magyar kormány nem zsarolható – ezt üzeni lapunkon keresztül a Négy Mancs Alapítványnak az agrárminisztérium.
A tárcánál ugyanis eldöntötték: nem tárgyalnak tovább a szervezettel, miután a Hungeritet is tartalmazó feketelistát előbb levette, aztán – vélhetően az osztrák központ nyomására – visszatette honlapjára. Ez a történet már nem az állatvédelemről, hanem egy újabb osztrák–magyar konfliktusról szól.

Mitől lett ilyen félelmetes hírű az állatvédő szervezet? A Négy Mancs Alapítvány harcot hirdetett a liba- és kacsatömés ellen, és sokak szerint feketelistájuknak elsősorban német nyelvterületen volt és van nagy hatása, ahol a tudatos vásárlásnak komolyabb hagyományai vannak. A lista – amelyen a Hungerit mellett többek közt szerepel a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Zrt. is – a vásárlóknak azt üzeni, nem szabad e baromfi-feldolgozók termékeit venni, mert azok előállítása közben kínozzák az állatokat. A Hungerit a feketelista hatásának tulajdonította, hogy kevesebbet rendelnek tőle a nyugat-európai áruházláncok, és ezért kell létszámot csökkenteni az üzemben. Gergely Zsófia, a Négy Mancs magyarországi programvezetője erre többször is úgy reagált, a szentesi cég megrendeléseit nem emiatt mondták vissza. Azt nehéz ellenőrizni, mennyire veszik komolyan a nyugati vásárlók és áruházvezetők a listát.


A magyar kormány és az FVM azonban az alapítvány kérésére két és fél hét alatt elkészített egy rendeletet, amely arról határoz, jelölni kell a termékek csomagolásán, ha hizlalt baromfiból készült, hadd dönthessen a vásárló. A megállapodás úgy szólt, ha ilyen szabály lép hatályba, a feketelistát leveszi a szervezet. A Négy Mancs programvezetője azonban utóbb azt mondta lapunknak, hogy az ő kéréseik nem épültek be a jogszabályba, nem vette őket komolyan a tárca: a lista marad.

A minisztériumban ezek után elszakadt a cérna. Kasza Gyula, az FVM Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály Közkapcsolati Osztályának vezetője tegnap lapunknak azt mondta, a magyar jogszabály Európában is úttörő, ez a jelölés igenis segíti a tudatos vásárlói magatartást. Kasza emlékeztetett arra, hogy a szakszerű libatömésről a Szent István Egyetem kutatása nyomán csütörtökön kimondatott, nem okoz fájdalmat az állatoknak, nem árt az egészségüknek.

A Négy Mancs feketelistája. Továbbra is fenn van az egyesület honlapján, és továbbra is rajta van a Hungerit és a Szegedi Paprika Fotómontázs: DM/DV
A Négy Mancs feketelistája. Továbbra is fenn van az egyesület honlapján, és továbbra is rajta van a Hungerit és a Szegedi Paprika Fotómontázs: DM/DV

Amikor olvasóink véleményével szembesítettem Gyaraky Zoltán főosztályvezetőt, az állatvédőkkel tárgyaló delegáció vezetőjét, a tisztségviselő indulatok nélkül, de nyomatékosan kijelentette: a történtek után számukra a Négy Mancs Alapítvány nem létezik többé. Mi történt?

– Amikor október elsején hatályba lépett a rendeletünk, az alapítvány magyar honlapjáról egy időre eltűnt az a bizonyos feketelista, ám a német nyelvű honlapon továbbra is ott volt – idézi föl Gyaraky. – Ekkor telefonáltunk az alapítvány magyar képviselőjének, hogy nem ebben maradtunk. Azt mondta, beszélni fog az osztrák anyaszervezettel. Felteszem, beszélt is, és arra utasították, hogy tegye vissza a feketelistát a magyar honlapra, merthogy visszakerült. Ez milyen dolog? Mi a tárgyalások során arra is készek voltunk, hogy kódexet adjunk ki a kíméletes libatömésről, miközben állatvédelmi törvényünk részletesebben szabályozza ezt, mint a francia jogszabály. Vállaltuk, hogy az állatvédők kíséretében végiglátogatjuk a telepeket. A lista levétele és visszarakása után azonban azt mondhatom, itt már nincs szó állatvédelemről. Csak arról, hogy egy osztrák központú szervezet bele akar avatkozni a magyar gazdaság folyamataiba. A magyar kormány azonban nem zsarolható! Ezután is odafigyelünk arra, ami ez ügyben történik, de megfogadtuk kollégáimmal: az alapítvány nevét nem ejtjük ki többé.

A Négy Mancs két arca

A TV2 Mokkája október másodikán vitára hívta az állatvédő szervezetet, a téma az lett volna, miért nem törlik a feketelistájukat. A szervezet képviselője maga helyett egy másfél oldalas kiáltványt küldött, amelyet Markus Müller kampányfőnök jegyzett. Eszerint „a magyar baromfiipar nem megbízható és nem felelős partner egészen addig, amíg zsírmáj előállítása jelen van". Ez más hozzáállás, mint amit a magyar programvezetőtől megszokott a közvélemény. Gergely Zsófiának – aki eddig mindig válaszolt nekünk – szerdán küldtük el kérdéseinket. Arra voltunk kíváncsiak, vannak-e módosító javaslataik a rendelethez. Tegnapig nem válaszolt, nem vette fel a telefonját, és kollégája sem reagált.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. Malory 2008. október 18. 22:02
  „Növényeket se együnk, mert azoknak is mennyire rossz, hogy táptalajokban, tápoldatokon nőnek fel, még a génjeiket is módosítják, mi meg csak letépjük őket a növényről, mint a barbárok, nem törődve a növény kínjaival. Táplálkozzon mindenki fényenergiával!!
  Én nagyon sajnálom a haszonállatokat :(, de az ember mindenevő. A többség még szegény is. Kell a tömött liba, a hízósertés, a húsmarha és a tejmarha, stb. Ez van.
  Hogy itt nem erről van szó, az is igaz. Ez van.
  Csak azokat sajnálom, akiknek a feje felett döntenek és mindegy milyen okból, elvesztik a munkájukat (...).”
 • 81. Celtis 2008. október 17. 14:24
  „Ezt azért idézem be, mert külső nézőpontból pontosan ez látszik abból, ami nálunk történik.

  Tömeges delfinmészárlás Japánban
  http://index.hu/politika/bulvar/dlfn102/

  "Elkezdődött Japánban a hagyományos delfinvadászati szezon, amelynek során évente közel húszezer tengeri emlőst ölnek le. Az állatokat egy öbölbe terelik a cethalászat központjának számító Taidzsinál. A Csendes-óceán partján Tokiótól 700 kilométerre fekvő halászfalu közelében lándzsákkal, horgas botokkal és késekkel ölik ezerszámra a delfineket. Húsukból háziállat eleség készül vagy trágya lesz, de jut emberi fogyasztásra is; elegáns éttermekben és olcsó élelmiszerboltokban egyaránt kapható delfinhús Japánban.
  A taidzsi delfinmészárlás négyszáz éves hagyomány. Az alig négyezer lelkes falu lakói azzal védekeznek, hogy a cethalászat ősi hagyomány és a cethúsfogyasztás a helyi étkezési kultúra szerves része."”
 • 80. Raven 2008. október 17. 07:43
  „Nos Szerintem.

  Már említettem volt egy korábbi hozzá szólásomban ami most igazolódott, mi is a 4 mancs érdeke. Nem más mint a honi baromfi ipar tönkre tétele, gratula hozzá.
  Na állat védőkéim erre varjatok gombot, ja én azóta is eszem hízott libát tanyasi módra:)
  További jó csámcsogást a témán de szerintem már lerágott liba csont, mivel kibujt a szög a zsákból.

  Szerintem, mondom csak szerintem.”
 • 79. csorba 2008. október 16. 12:30
  „találtam
  ennyit a négy mancsról
  http://beolog.blog.beol.hu/2008/10/16/lelepleztuk-a-negy-mancsot-libatomes-kozben/”
 • 78. májas 2008. október 15. 05:39
  „69 Tudatlan!
  Itthon is van egy-két emberke, aki becsületes emberekről csak azt szajkózza: "hazudott", közben pedig a sunyi hazug alapítványt isteníti...”
 • 77. Állatvédő 2008. október 14. 22:09
  „Ki érti ezt a helyzetet? Egy Állatvédő ´senkit sem érdekel´ alapítvány felrúg egy Magyar Nemzetgazdasági Ágazatot, amely ráadásul jelentős bevételi forrása az országnak és a mögötte álló keményen dolgozó, megélhetésre vágyó emberekről már ne is beszéljünk! EZ VICCCCCC.
  Ha lehetnék olyan helyzetben, mint a minisztériumi döntéshozók - azonnal beszüntetném a magyarországi Négy Mancs alapítványt és olyan szintű kiterjedt nemzetközi balhét eszközölnék, hogy a tisztelt tudatósan vásárló oszrák-német kisemberek is belefeketednének.
  ÁLLJUNK MÁR VÉGRE TALPRA Tisztelt MAGYAR HONFITÁRSAIM!!!!”
 • 76. majd segít az FVM 2008. október 14. 21:54
  „"Százával pusztulnak a pulykák a zalai baromfitelepeken, mert a Zalabaromfi csődhelyzete miatt hetek óta nem veszik át a vágásra érett állatokat. A termelők nem kapnak hitelre takarmányt, az éhes állatok egymást pusztítják el és falják fel."”
 • 75. libamáj 2008. október 14. 13:36
  „nyasika!
  Hagyjuk már az állatvédőket, az egész ügy nem róluk szól, hanem a kormányzatról, konkrétan az FVM felelősségéről és az üzletről. Az állatvédőket csak pajzsként használják. Nem vetted még észre?”
 • 74. nyasika 2008. október 14. 11:51
  „Az allatvedoket kerdezem: az ember evezredekkel ezelott nem azert haziasitotta az allatokat, hogy hasznot nyerjen beloluk (lasd haszonallat)? Es ha az allatvedoknek lesz igaza, nem lesz se tej (mert milyen dolog mar, hogy az ember azt ott huzogatja vagy huzogattatja a tehennek!); se sok tojas (mert majd annyit tojik a tyuk, amennyihez kedve van normal taplalasnal), se disznovagas, (horror)...
  Vagy mashogyan felteve a kerdest: keszek ezek az emberek egyreszt megfizetni azt az arkulonbozetet, amit az import huskeszitmenyek, tojas, tej jelent (felteszem a minoseg megorzesenek gondolatat)? Illetve keszek ezek az emberek a kieso cegek adojat a sajatjukkal potolni?”
 • 73. picimako 2008. október 13. 21:00
  „A NÉGY Mancs miért foglalkozik KÉT lábú állatokkal?!”
 • 72. flexsnake 2008. október 13. 18:12
  „Hu ez a minisztérium nagyon komoj, még könyvet is adtak volnna róla hogy kifejezetten élvezik a kinzást az állatok és erre szedjék le a listát :D
  Ekkora barmokat.Sok sikert a négy mancsnak, bár tudom annyi szavuk sincs az egészben mint egy lepkefingnak, mem emiatt volt a hungeritnél káosz.A káosz a fejekben van.”
 • 71. hahaha 2008. október 13. 16:44
  „Én csak arra vagyok kiváncs, ha az idő az állatvédőket fogja igazolni, akkor hogyan fogtok, és hogyan fognak a cégvezetők károgni, mert lemaradtak? "Bocs, mi nem tudtuk?"

  Különféle csomagolásról: Kérek mindenkit válaszolni, aki nagyokosan hozzászólt ehhez, hogy mit jelent a kék és mit a piros csomagolás? Na, ki tudja?

  A rendelet megtekinthető a közlönyben: magyarul kell ráírni! Csók bénák”
 • 70. nyasika 2008. október 13. 16:37
  „Igazabol nekem nem tunik a Nagy Mancs egy olyan tarsasagnak, akikkel lehetne targyalni. Voltak ra ceges, varosi es orszagos probalkozasok is. Szeintem ezeknek mindegy, ki ul veluk szemben, valami mas van a dolgok mogott, mint az allatok, csak meg nem sikerult rajonnom mi.
  A hazaarulozasrol pedig egyetertek veled: konnyebb valakire csak egy szot rasutni, mint legalabb egy epkezlab mondatot kitalalni (ezek az emberek reszerol) amiben megindokolnak, miert is kell kitaszitani a tarsadalombol az adott illetot(a hazaarulot).”
 • 69. Tudatlan 2008. október 13. 16:12
  „nyasika! Ne hidd azt, hogy Franciaországban nem aktívak az állatvédők és nem mernek tiltakozni. Brigitte Bardot, a franciák egykori színésznője állatvédő aktivistaként (Brigitte Bardot Foundation) sem tudott eredményeket felmutatni a libatömés, a libamáj ellen, mert a francia törvények védték. Pedig Brigitte Bardot rendelkezett némi tekintéllyel Franciaországban.
  A különbség mindössze annyi, hogy Nicolas Sarkozy miniszterelnökként komolyan veszi és partnerként kezeli az állatvédőket.
  A színésznőt folyamatosan érték inzultusok, még rasszista gyűlöletkeltéssel is vádolták.
  Itthon is van egy-két gyűlölködő emberke, aki csak ,,hazaárulózni" tud!”
 • 68. nyasika 2008. október 13. 12:59
  „Tudatlan:
  A Négy Mancs azért nem mer belekötni a franciákba, mert:
  1) Franciaország a soros EU elnök
  2) Franciaország igen jelentős erő mind politikailag, mind katonailag, de ami sokkal fontosabb
  3) Franciaország igen jelentős piac talán nem is annyira Ausztriának, mint Németországnak.
  Mivel szerintem ma kb Németország és Franciaország húzzák az EU-t, nem nagyon mer senki velük kekeckedni. Viszont mivel Magyarország nem túl jelentős súllyal bír, így egy olyan álszent és gyáva szervezetnek, ami -finoman szólva is- vitatható érveket vonultat fel, egy ilyen ország kiváló terület, hogy fitogtassa magát, és megmutassa, mennyire is védi a magyar libákat. A francia libák meg ugye nincsenek is olyan sokan (maximum csak néhány nagyságrenddel többen), meg biztos jobban is élnek:).”
 • 67. alfabravotango 2008. október 12. 23:26
  „Ful! Mit vártál a Gyurcsány-kormánytól és a Szirbik-féle képviselőktől?”
 • 66. FVM lógója 2008. október 12. 22:57
  „http://mixonline.hu/Cikk.aspx?id=15620

  A Fehérkereszt az FVM-et hibáztatja a Hungerit ügyben

  A Fehérkereszt Állatvédő Liga szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM) terheli a felelősség a baromfitermelő Hungerit Zrt. és az osztrák Négy Mancs Alapítvány közötti konfliktus kialakulásáért.”
 • 65. v-ki 2008. október 12. 22:14
  „Ezt a gülüszemü kutvát, a pinájánál húznám karóba, a 4 mancsával együtt, hogy rohadjon meg!!!”
 • 64. elemző 2008. október 12. 21:21
  „Működik még valami jól a Gyurcsány-kormány alatt?”
 • 63. Ful 2008. október 12. 20:51
  „Felháborítja a tűzoltó állományt, hogy a jövő évi költségvetés tervezetben a kormány nem tervezi pótlékuk rendezését, miközben a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szervezeténél (vám- és pénzügyőröknél, a börtönőröknél, a rendőröknél) ezt megteszik.

  A tűzoltókat a kormányzat ingyen munkára kötelezi, mert amíg más munkavállalóknak heti 40 órát kell dolgozniuk, addig a kormány a tűzoltóknak heti 48 órát ír elő, ám a heti 8 órás különbséget nem fizetik ki részükre. Az egyébként jogos igényeknek a tűzoltók egy jelentős része nem kíván törvénytelen eszközzel (sztrájkkal) érvényt szerezni. A hatályos 1996. évi XLIII. Törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról (HSZT) kimondja, hogy az érdekképviseleti szervek e törvény keretei között szabadon működhetnek és gyakorolhatják jogosítványaikat. Sztrájkot azonban nem szervezhetnek.”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bianka a szegvári vak pár szeme fénye

Szegvár - Bianka szeme teljesen egészséges – ezt közölte a szegvári vak szülőkkel, Magyar… Tovább olvasom