Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Eltüntették a rozsdát a hősi emlékműről

Szentes - Az elmúlt héten berozsdásodott a II. világháborúban hősi halált halt lengyel pilóták emlékművének egy darabja Szentesen. Az alkotó már eltüntette a szennyeződést.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Berozsdásodott a hősi halált halt lengyel pilóták emlékére állított szobor egy része, amelyet – az avatón elhangzottak szerint – a lengyel származású, Szegeden élő művész, Brzózka Marek rozsdamentes acéllal fedett. Az elmúlt héten több észrevételt kapott a lakosságtól a helyi önkormányzat. A város vezetése megkereste az alkotót, aki elvégezte a szükséges javításokat – tudtuk meg Baloghné Berezvai Csillától, Szentes főkertészétől.

Brzózka Marek a következőkről tájékoztatta a várost: „Sikerült eltávolítani az emlékművön megjelent szennyeződést. A saválló lemez nagyon ritka esetben dob ki ilyen rozsdát, ami a felületre lerakódott szennyeződés miatt van. Sajnos nem volt tiszta az egyik csiszolókorong felülete. Úgy gondolom, sikerült szakszerűen elhárítani a hibát, igyekszem minél többször meglátogatni az emlékhelyet, és kérem, továbbra is értesítsenek, ha bármilyen gond felmerül".

Brzózka Marek alkotó az emlékmű avatásán. Fotó: Imre Peter
Brzózka Marek alkotó az emlékmű avatásán.
Fotó: Imre Peter

Telefonon megkerestük az alkotót, aki megerősítette: nagyon ritka hiba jelentkezett az egyébként rozsdamentes, saválló acélfelületen, és külön hangsúlyozta: nem a lemez rozsdásodott meg, hanem a szennyező anyag miatt jelent meg a rozsdafolt. Azt mondta, „papírforma" szerint ennek a jövőben nem szabad megismétlődnie.

Akik jelen voltak a szeptember 21-i avatón, emlékezhetnek, a lezuhant repülőből az alapzatban elhelyezett eredeti darabot a párásodás miatt nem lehetett látni. Brzózka Marek ezt a hibát is elhárította, párátlanította a kis „kabint", és most már jól látható a relikvia.

Olvasóink írták

  • 2. daffy 2013. november 19. 22:32
    „A leszállópályák fényét a járda két oldalán Monopolvill készítette?Remélem nem 230V-os feszkó hajtja,hanem 24V,mivel 40cm magas az 5-5 lámpa és bárki által elérhető taperólható magasságban van.”
  • 1. qrumpli 2013. november 10. 05:16
    „?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornáznak és süllyednek

Süllyed a burkolat a frissen csatornázott szegvári utcák egy részén – panaszolta olvasónk. A probléma valós, a kivitelező is tud róla, a hibát javítják. Tovább olvasom