Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Elvették az ortopédiát Szentestől

Szentes - Megszüntette a szakállamtitkárság a szentesi kórházban az ortopéd sebészeti műtéteket, vasárnaptól tehát jelen állás szerint a megyében már csak Szegeden végeznek protézisbeültetéseket. Szentes azonban még küzd a döntés ellen: évente 300 ilyen beavatkozást végeztek több évtizede.
Azzal, hogy a szentesi Dr. Bugyi István Kórház traumatológiai osztályának besorolását 2-esről 1-es progresszivitási szintre csökkentették, elveszíti a jogosultságot ortopédsebészeti műtétek elvégzésére. A kórházban 40 éve foglalkoznak ezzel a területtel, és itt vezettek be olyan új eljárásokat, amelyek aztán a későbbiekben rutinná váltak.

Szentes SBO. Az ortopédia vasárnaptól megszűnik. Archív fotó: Tésik Attia
Szentes SBO. Az ortopédia vasárnaptól megszűnik.
Archív fotó: Tésik Attia

– Az ágykihasználtságunk 86 százalékos, tavaly közel 300 protézisműtétet végeztek el szakembereink. Az igény pedig annyival nagyobb, mint amennyit operálhatunk: 2 éves a várólistánk. Érdekes tehát, hogy eltüntetnék ezt a szakterületet – fogalmazott Várkonyi Katalin főigazgató. – A szóbeli tárgyalások során a szakállamtitkárság részéről többszörösen arra kaptunk ígéretet, hogy a traumatológiai osztályunk a jövőben is végezhet ortopédsebészeti beavatkozásokat, külön engedéllyel. Ez azonban nem jelent meg az intézményünk számára kiküldött ÁNTSZ-engedélyben.

Mivel Szentes ragaszkodik az ortopédsebészeti műtétekhez, bár már megtörtént a besorolás, az intézmény vezetése mindent megtesz azért, hogy továbbra is műthessen. – Amennyiben változás történne, s megérkezik az engedély, intézményünk felkészült lesz a korábbiaknak megfelelő szintű betegellátásra – fogalmazott a főigazgató.

A jelenlegi állás szerint azonban vasárnaptól Csongrád megyében egyedül a Szegedi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikáján végeznek majd ilyen műtéteket. Itt a protézisbeavatkozásokra jelenleg 3–5 hónap az előjegyzés, de a klinikavezető professzor szerint nem biztos, hogy Szentes esetleges kiesésével ez jelentősen megnő majd.

– Ágyban, orvosban és műtőben is van szabad kapacitásunk, de mivel korlátozzák az elvégezhető beavatkozások számát, a nagyjából évi ezer protézisműtétnél többet nem tudunk elvégezni – mondta el Tóth Kálmán. – Ha kapunk plusz kapacitást, továbbra sem lesz gond a várólistákkal.

Olvasóink írták

 • 16. nie 2012. október 08. 10:04
  „Szégyen a városnak! A betegeknek tragédia, de ez senkit sem érdekel. most mutassa meg a város vezetősége és képviselője, hogy mit tud tenni a városért! Rajta! lassan minden osztály erre a sorsra jut?”
 • 15. picipest 2012. július 02. 12:13
  „Farkas Sándor álljon ki a szentesi kórház és a térség lakossága érdekében!!!most kell képviselni Szentest és térségét!Rajta! Bátran, határozottan!MOST!!!”
 • 14. westwood 2012. június 30. 15:01
  „13: Jaj de nagyon buta vagy, sej de nagyon buta vagy.”
 • 13. daffy 2012. június 28. 22:14
  „Sajnos az izraeli érdekeltség ezt kívánja,hogy fogyjon a magyar,már az ITO-n már 2 ágy megszűnt,pedig mind a 8 tele volt általában.”
 • 12. 267222 2012. június 27. 21:22
  „Undoritó döntés ami nyilvan megint a betegek kárára történik.Igaz itt az eü-ben kis hazánkban mindig a beteg huzza
  a rövidebbet.Ezzel semmiféle pénzbeli megtakaritás nem történt.”
 • 11. turlmadar 2012. június 27. 18:14
  „Édes egy komám farkassanyí!
  Elintézted, hogy megszűnjön a kórházban az ortopédsebészet és a fertőző osztályt. Hathatós semmittevésednek hála a még mindig csak a felfüggesztés szintjén van a termálvíz visszasajtolásának a kérdése. Amióta képviselő vagy Szentesnek nem sok beruházásban segítettél. Kérdezem, hogy kinek vagy te az országgyűlési képviselője? Szentesnek biztos nem, esetleg Fábiánsebestyénnek, de inkább csak a FITYISZNEK. A helyedben sokan a föld alá bújnának szégyenükbe. Szeretném, ha most is szerveznétek népszavazást az egészségüggyel kapcsolatban, mint a vizitdíj és az ágydíj kapcsán tettétek . Ígérem, hogy a szavazáskor az egészségügy leépítése ellen szavaznék.
  Remélem az elkövetkező időszakban Szentesért és nem a pártodért fogsz dolgozni . Akkor majd szebb és jobb gondolatok fognak eszembe jutni rólad és pártodról.”
 • 10. Pierre_Quatre 2012. június 27. 17:17
  „Ez kellett nekünk? Vacak 300 forint ellen népnemzeti összmozgalmat szerveztetek, de ha osztályokat záratnak be, azt pontyként tátogva tűritek? Hova lettetek, egészségügyért oly harciasan kiálló, 4 059 201 (négymillió-ötvenkilencezer-kettőszázegy) hazafiak”
 • 9. Egyszercsak 2012. június 27. 14:31
  „3. xene@freemail.hu 2012.06.27. 08:45

  Ugyanazt a műtétszámot most kevesebb szakszemélyzettel végzik el.
  Amúgy meg sokan el sem jönnek Szegedig, mert ide kellene járni kontrollra is. Sokaknak nincs rá pénzük (busz oda-vissza, stb.)
  Nem mondok semmit, mert a hosszú távú eredményeket a népesség egészségügyi kilátásairól már sokan elemezgették. Mammutsors.”
 • 8. TELSTAR 2012. június 27. 14:08
  „BARMOK !
  BARMOK !!
  BARMOK !!!”
 • 7. X_Y 2012. június 27. 12:18
  „Akinek ortopédiára kellene kerülnie, menjen Szegedre...
  Amúgy is betegnek lenni csak egy liberálbolsevista össeesküvés a nemzeti együttszűkülés kúrmánya ellen....”
 • 6. döngicse2 2012. június 27. 11:59
  „Mi jön még???
  Várólistára,ki rájuk szavazott!Úgy kell nekik!
  Szétverik az országot!A beteg nem fontos ember ,nincs rajta haszon,nem tömi a zsebüket!
  Bezzeg a vizit díjjal mit műveltek!”
 • 5. anya57 2012. június 27. 11:47
  „Ez mindennek a teteje ,Szegeden is 2-3 év a váró lista csak azt mütik hamarabb akinek pénze van .Szentes bízony a mai napig híres a protézis beültetésekről és többet is tudnának müteni ha nem szabták volna meg h menyit lehet mert ugye ezt finanszirozni kéne valahogy ,Ezért akarják fizetősé tenni .Igy legalább jóval több ember szorul a botra és segéd eszközre hogy tudjon valamennyire közlekedni ,ezért emelték ennek is az árát.”
 • 4. nie 2012. június 27. 10:28
  „Ez szégyen! Híres protézis központ volt a város.”
 • 3. xene@freemail.hu 2012. június 27. 08:45
  „Ilyenkor, ha "bezárnak" egy osztályt egy kórházbasn, akkor az ő műtési kapacitásukat megkapja egy még másik üzemelő kórház?
  Van ugye ez a teljesítményvolumen-korlát, hogy nem műthetnek meg mondjuk 300 betegnál többet évente ingyen...
  na most mivel bezárják az osztályt, 300 beteg műtéjének lőttek....de ezt a "kapacitást" megkapja valamelyik vagy a többi kórház?
  Mert, ha mondjuk most Szegedre jönnek az ilyen műtétre szoruló betegek, s Szeged nem kapja meg ezt a 300 fős műtéti támogatást/kapacitást, akkor ne mondja nekem senki, hogy nem változik majd a várólista hossza...”
 • 2. dondongó 2012. június 27. 08:34
  „Ha ezt Fletóék csinálták volna Vásárhellyel, akkor Lézer Jani 10 ezres gyűlésen habzott volna és a nemzeti érzelmű tüntetők szalonnát sütöttek volna Pesten a tévé székházának füstölgő romjai fölött.:))))”
 • 1. klj-54 2012. június 27. 07:56
  „Egy lehetséges ok, Simicskáék abból nem részesültek!
  http://fedor.blog.hu/2012/06/21/varga_simicska_orban?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook&utm_campaign=blhshare&scrape=true”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három tini heccből bozótvágóval fejbe vert egy férfit Szentesen

Vasárnap egy bozótvágó késsel életveszélyesen bántalmaztak egy férfit Szentes egyik erdős területén. Fotók. Tovább olvasom