Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Emberségből is jelesre vizsgázott

Szentes - Kiválóan vizsgázott, ezért törzsőrmesterként kezdi a rendőri munkát Benedek Dávid – aki tavaly egy nem mindennapi tragédia közepette már megmutatta, hogy helyén van a szíve.
A szentesi fiatalember egy hölggyel együtt négy embert mentett ki egy égő autóból a Mindszent és Szegvár közötti balesetben. Szombat délelőtt ő mondta el társai előtt az eskü szövegét a szegedi Széchenyi téren.

Mióta hivatásosokból áll a honvédség, a szegediek nem láttak olyan eskütételt, amilyen szombat délelőtt zajlott a Széchenyi téren. A rendészeti szakközépiskola „kibocsátóünnepségén" minden békebeli, katonás rendben zajlott. Teljesen nyilvánvaló volt, mi miért történik úgy, ahogy.

Nem a legmagasabb fiú

A több száz fős közönség – zömmel a fiatal rendőrök szülei, barátai – halkan figyelt. – Vajon miért nem a legmagasabb fiút állították oda? – kérdezte valaki csöndben, amikor elkezdődött az eskütétel, és Benedek Dávid kilépett társai elé, a mikrofonhoz. A kérdés a levegőben maradt, nem árulta el egyik szónok sem, miért épp a huszonkét éves szentesi fiú mondja az esküt. Pedig nem véletlen, hogy az iskola őt választotta.

Dávid kitűnő eredménnyel vizsgázott az elmúlt héten. Ez többek között azzal jár, hogy ő is törzsőrmester lett. Csongrádon fog dolgozni július elsejétől mint közrendvédelmi járőr. Az elmúlt hetek az életszerű helyzeteket modellező vizsgák miatt kimerítők voltak, de Dávid számára ez a stressz már ismerős; tavaly július 8-án része volt benne.

Feledhetetlen baleset

Az akkori tragikus autóbalesetre máig emlékeznek a mindszentiek és a szegváriak, az újság is többször foglalkozott az esettel. Egy Fiat Punto fának ütközött, majd kiégett. Öt fiatal ült benne, közülük egy azonnal, egy a kórházba szállítás után halt meg, hárman súlyosan megsérültek. Dávid ismerte az autóban ülőket: a fiúkkal egy csapatban focizik Szegváron.

– Egy perccel előttünk ültek be az autóba, és indultak hazafelé, mi is mentünk, a barátnőm édesanyja, Bendéné Tóth Katalin vezetett – mondja Dávid, aki azóta többször is végiggondolta a történteket. – Messziről látszott, hogy valami baj történt. Nem mi értünk oda először, de Katalin azonnal megpróbált segíteni a sérülteken. Én előbb a lányokkal maradtam a kocsiban, aztán odamentem én is, behajoltam a kocsiba, és kihúztam Tamást.

Az eskü előmondása után Dávid már Benedek törzsőrmesterként lépett vissza a szakaszba. Fotó: Karnok Csaba
Az eskü előmondása után Dávid már Benedek törzsőrmesterként lépett vissza a szakaszba.
Fotó: Karnok Csaba

Az öt emberből négyet kimentettek, egyedül a sofőrt nem tudták kiszabadítani, hiába próbálták. A vezető már az ütközés következtében meghalt. Az eset a családtagok mellett Dávidot és Katalint is megviselte.

Ősszel életmentő emlékérmet kaptak – Dávidot a megyei főkapitányság terjesztette fel a kitüntetésre –, de enélkül is egész életükben emlékezni fognak a tragédiára. – Ezt nekem is fel kellett dolgozni. Szerintem sikerült. Ha nem sikerült volna, valószínűleg nem lennék alkalmas erre a munkára – mondja Dávid. – Tamás, amikor találkoztunk, megköszönte, hogy ott voltam, meg azt is mondta, ez olyan segítség, amit nem tud viszonozni. De megbeszéltünk mindent, ahogy kell, és azóta is együtt focizunk.

Szentesről jár át dolgozni

Dávid számára nagyon fontos a megye kettőben játszó szegvári csapat. Ezután, ha lehet, megint több időt szeretne a pályán tölteni, mert az utóbbi időben a tanulás miatt nagyon kevés energiája maradt a focira. Örült, hogy Csongrádra helyezték, így nem kell elköltöznie otthonról – két öccsével és édesanyjával él –, busszal át tud járni Szentesről. Nem tett le végleg arról, hogy továbbtanuljon, de most pár évig a munka az első – amelyre a szakközép is felkészítette.

– A tétel, amit a vizsgán húztam, nagyon is életszerű helyzet: traffipax-ellenőrzést tartunk a 30-as tábla mellett, és bemérünk egy autót 83-mal. A sofőr átadja a forgalmi engedélyt, amibe húszezer forint van belehajtva. A szándék egyértelmű. Azt kellett elmondanom, ilyenkor mi a teendő. Ez: megvesztegetés. A bizonyítékot jól látható helyre kell tenni, azt az embert ki kell szállítani az autóból, meg kell mondani neki, hogy most pedig megbilincselem, értesíteni kell a parancsnokot.

Az a kérdés nem szerepelt a tételben, miért fontos, hogy a rendőr ne legyen korrupt. Dávid szerint a válasz nyilvánvaló. – Nagyon sok múlik azon, mi történik egy ilyen helyzetben, mert nemcsak annak a kollégának, hanem az egész rendőrségnek a tekintélye méretik meg. Az ember legyen tisztességes, maga miatt és a társaiért is.

Olvasóink írták

 • 3. SDI 2008. augusztus 01. 09:38
  „Gratulálok!

  CSak azt kívánom, hogy a rendőrségen belül és az életben tapasztalható dolgon ne szegjék kedved és ennek a tetnek a normái szerint élj! Soha ne korrumpálódj!”
 • 2. Star 2008. június 30. 23:05
  „Hát igen! Tolvaj világban nehéz tisztességesnek maradni! Ez így igaz!”
 • 1. joy 2008. június 23. 10:55
  „"AZEMBER LEGYEN TISZTESSÉGES, MAGA MIATT ÉS A TÁRSÁÉRT IS."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan tüntettek Szentesen az új iskolaigazgatók ellen

Szentes - Dongót vissza!, Demokráciát akarunk! - többek között ilyen transzparensek fejezték ki a tüntetők céljait. Tovább olvasom