Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Emléktáblát avattak az ecseri templomromnál

Szentes - Valamikor a XII. század elején említették először a ma már nyom nélkül eltűnt Ecser falut. Illetve egyetlen nyoma mégis maradt: a középkori templomrom.
Ennél a romnál avattak emlékhelyet Szentes külterületén, a Cserebökényként ismert apró településrész mellett. Móra József önkormányzati képviselő kezdeményezésére kapott most nagyobb figyelmet a műemlék. Elmondta: már az első fellelhető, évszázados fotókon is csak a romok láthatók, de legalább az állag további romlását meg kell akadályozni. – Az emlékhely az Elpusztult és a Pusztuló Magyar Falvakért Egyesület támogatásával jött létre. A templomrom a geocaching rendszerben is benne van, így gyakran látogatják. Fontos, hogy minél többen megismerjék a környéket – fogalmazott.

Emléktáblát avattak az ecseri templomromnál. Fotó: Králik Emese (galéria)

Blazovich László professzor ünnepi beszédében kiemelte: a hely a környék egykori lakóira is emlékezteti az erre járókat. – Szimbólummá válik, mert a templom nemcsak kultikus, de közösségi hely is, ez az emlékhely is szolgáljon hasonló célokat – hallottuk tőle. A templom körüli, jegyes téglából épült járda, a pihenőkövek, valamint az emléktábla Baranyi László kőfaragó keze munkáját dicsérik. Az ünnepségen az evangélikus, a katolikus és a református egyház lelkészei áldották meg a helyet. Az eseményen Csák László népzenész és Varga Nándor versmondó is közreműködött.

Olvasóink írták

 • 3. tisza2 2012. október 13. 19:53
  „közelednek a választások...”
 • 2. éljenszentes 2012. október 10. 14:35
  „Az emléktáblán miért kellett szerepeltetni Móra József politikus nevét? Olyan, mintha saját magát akarta volna megörökíteni az utókornak.
  Ugyanígy ízléstelennek találom a Kossuth téren nemrég felavatott makettet is, talapzatán az adakozók nevével. Lesz mit mutogatni az unokáknak.”
 • 1. macska125 2012. október 08. 16:46
  „Ilyen gyenge minőségű képeket !! kár feltenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baranyi Antal új kerékpáros célpontja Izland lesz

Alig két hónapja érkezett haza Baranyi Antal, s már az újabb kerékpáros óriástúrát tervezi: ezúttal… Tovább olvasom