Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Emma lecsapta a házak tetejét Árpádhalmon

Árpádhalom - Lecsapott a Közép-Európában tomboló Emma nevű orkán Árpádhalmon is. Huszonöt ház tetejét megrongálta, volt, amelyiket teljesen leradírozta. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár az első becslések szerint legalább 40 millió forint.
Jajveszékelve futottak az utcára tegnap délután négy óra tájban az emberek Árpádhalmon. Géczi Tibor elmondta, robbanásszerűen érkezett a szélvihar, és körülbelül fél percig tartott.

– De ezalatt óriási pusztítást végzett – magyarázta az árpádhalmi férfi. Hozzátette: a fél falu romba dőlt. Legalábbis így mérte fel a helyzetet abban a pillanatban.

Később kiderült, a Székács, a Kossuth és a Dózsa utcában végzett irtózatos pusztítást a vihar. Froman Róbert polgármester azonnal a "barikádra" sietett, riasztották a tűzoltókat és a polgári védelem embereit.

– Huszonöt háznak a tetejét rongálta meg a szél. Egy házból ki kellett lakoltatni az embereket, mert a tűzfal is megroggyant, és a ház bármikor összedőlhet. A lakók a szülőknél kaptak menedéket – tájékoztatott a polgármester, aki azonnal cserépléceket, szöget és fóliát szerzett, hogy a házakat be tudják fedni.

Legalább ötven tűzoltó érkezett a helyszínre: Szentesről, Vásárhelyről, Orosházáról és Fábiánsebestyénből – tudtuk meg Krám Istvántól, a szentesi polgárvédelmi kirendeltség vezetőjétől. A százados elmondta, személyi sérülés nem történt.

Szentes - Lecsapott a Közép-Európában tomboló Emma nevű orkán Árpádhalmon is. Huszonöt ház tetejét megrongálta, volt, amelyiket teljesen leradírozta.

Téglakerítést is ledöntött a vihar. Sokan pórul jártak a településen.
Fotó: Tésik Attila

– A munkánkat akadályozza, hogy nincs világítás. A tűzoltó kocsik reflektoraival világítunk – jegyezte meg a százados. Hozzátette: az Emma nevű orkán tizenöt méteres fűzfákat csavart ki tövestül, kéményeket döntött le, kőkerítéseket tiport el, és egy 300 literes mélyhűtőládát is eldobott mintegy ötven méterre.

– Gondolhatja, mekkora ereje lehetett a szélnek – mondta a kirendeltségvezető. A polgármester szerint ilyen pusztítás még nem volt Árpádhalmon. Átéltek már hóvihart és belvizet is, de ekkora károkat nem látott. Becslése szerint legalább negyvenmillió forintos a kár. Pontos adatokat természetesen nem tudott mondani, ez a biztosítók szakembereinek feladata. Őket viszont hiába hívták a pórul járt lakosok, nem tudtak kapcsolatba lépni velük. Volt, aki ezen fel is háborodott. A helyiek abban reménykednek, hogy ma kimennek a településre a kárfelmérők, és mihamarabb megkapják a biztosítási összegeket és elkezdődhet a felújítás.

Szupercellában a település

Az Országos Meteorológia Szolgálat Szegedi Regionális Központjának ügyeletese, Dénes László szerint Árpádhalom három utcája szupercellába került. – Olyan nagy energiával rendelkező góc alakulhatott ki, amelyben 130-140 kilométer⁄órás lehetett a szél sebessége. A hatalmas szívó erő hatására dőltek le a kémények és rongálódtak meg a házak – fejtegette a meteorológus. Legutóbb 16 éve volt ilyen erős szél Szegeden és környékén.

A szentesi, az orosházi és a szegedi mérőállomások 100 kilométer⁄óra körüli szélsebességet mértek. Ma már csak helyenként fordulhat elő viharos erejű szél. Az Emma nevű orkán szombat éjszaka legyengülve átvonult az országon.

Olvasóink írták

 • 6. B. 2008. március 05. 14:13
  „Egyébbként mostmár hogy kijavították a hibát beismerem kötözködésnek tűnik, de nem az!Sajnos azonban nem ez a lényeg hanem az hogy a faluban lakó emberek most nagy bajba kerültek az "EMMA" miatt és nem tudom mikorra sikerül ezen javítaniuk.”
 • 5. B. 2008. március 05. 13:11
  „Bocsi southwind de az eredeti cikkben amit még akkor olvastam a név tévesen volt írva csak ezt javítottam”
 • 4. NTK 2008. március 02. 17:34
  „Előző hozzászóláshoz:
  Bizony ám!

  Az ilyen vasalás elmaradása miatt aztán ne csodálkozzon senki amikor a temetőkben ledöntik a sírköveket a suhancok, vagy az ott játszó kissebb gyerekek csak egyszerűen magukra rántják őket. Pedig miből tartana beletenni azt a néhány szál betonvasat!”
 • 3. maci52 2008. március 02. 16:27
  „Ahogy elnézem azt a vb.,burkolt kerítést,nem a vihar a bűnös,a mester elfelejtette a betonvassal lehorgonyozni a pilléreket,vagy rossz a szemem?”
 • 2. southwind 2008. március 02. 14:53
  „Ez most nem értem Bea, nálam nagyobb kötözködös nincs a fórumok, de ez benne volt:
  "Froman Róbert polgármester azonnal a "barikádra" sietett..."

  En inkabb azt latom problemanak, hogy ilyen rendkivuli helyzetben a biztositonak tenyleg csatasorba kell allni, mert az elso az, hogy helyreallljon az élet, minel gyorsabban menteni ami menthető, de gondolom ha mar elkezdezdik folszamolni a kart, a biztosito majd arra hivatkozik, hogy "nem is volt az akkora" stb.”
 • 1. Szentiné Kovács Beáta 2008. március 02. 13:52
  „A polgármesterünket Froman Róbertnek hívják”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna vizitált a szentesi kórházban

Szentes - A megyei önkormányzat támogatásával lélegzethez jutott a szentesi kórház, így nem került csődhelyzetbe – mondta Magyar Anna elnök tegnap Szentesen. Tovább olvasom