Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Eperjes: járásban vagy azon kívül?

Eperjes - Eperjes a szentesi járás területén található, de azt még a település polgármestere sem tudta megmondani, hogy a járáshoz tartoznak-e. Kiss Csaba 2012 őszén nem írta alá a járási hivatalok létrehozására vonatkozó megállapodást. Ezért nem jár a településre ügysegéd.
 Él az ajánlat

Annak ellenére, hogy Eperjes nem kötötte meg a kormányhivatallal a járások kialakításáról szóló megállapodást, az állami feladatellátás az eperjesi lakosok számára is biztosított, Fábiánsebestyénben, ügysegédek által – válaszolta megkeresésünkre a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A meg nem kötött megállapodás rendezte volna az ügysegédek elhelyezésére szolgáló helyiség biztosításának feltételeit, a helyiség használatával összefüggő költségek viselésének kérdéskörét. A járási rendszer megalakulása óta a Szentesi Járási Hivatal vezetője 2013 közepén személyesen ismét megkereste Eperjes önkormányzatát, hogy a hivatal szívesen biztosítaná a településen az ügysegédek megjelenését és ügyfélfogadását; ezt a település vezetője újfent elutasította. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Szentesi Járási Hivatala felajánlása továbbra is fennáll: heti két alkalommal (egy délelőtt 8–12 óráig és egy délután 13–16 óráig) ügysegédi jelenlétet biztosítana Eperjesen. Ennek azonban előfeltétele, hogy a település önkormányzata megállapodást kössön a kormányhivatallal – tudtuk meg Varga Márta kommunikációs vezetőtől.

– A törvény elfogadásakor, 2012 tavaszán még arról volt szó, hogy járásügyben egyeztetnek majd a polgármesterekkel. Ehhez képest csak táblázatokat küldtek, hogy írjuk le, mennyi számítógépe, bútora van az önkormányzatnak. Az adatszolgáltatásnak eleget tettünk – mondta Kiss Csaba, Eperjes polgármestere.

– Október vége felé pedig felhívtak a megyei kormányhivataltól, és megkérdezték, mikor megyek aláírni a megállapodást. Én visszakérdeztem, mondják meg, hogyan működik majd 2013-tól a járás. Nem kaptam választ. Nem csak ezért nem írtam alá a megállapodást. Jogi nonszensz, amit kértek. Két hónappal előbb kellett volna aláírni azoknak a dokumentumoknak az átadását, amelyek 2013 januárjában kerültek át a járáshoz. Ráadásul ezek a dokumentumok a jegyző hatáskörébe tartoztak, csakúgy, mint a dolgozók munkáltatói jogköre. Hogyan ajánlhattam volna fel az akkori három dolgozónk bármelyikét a járásnak, mikor a jegyző a munkáltatójuk? Ezért nem írtam alá a megállapodást.

Kérdésünkre, hogy akkor most a szentesi járáshoz tartoznak, vagy Eperjes járáson kívüli, a polgármester sem tudott válaszolni. Mint mondta, erre ő is kíváncsi. A megyei kormányhivatal vezetőjének az ügyükben 2012. november 15-éig kellett volna határozatot hoznia.

– Mi nem ajánlottunk fel semmit, sem bútort, sem dolgozót, és nem is kaptunk semmit. Vagyis nem jár ki hozzánk a járástól ügysegéd. Ennyi a különbség köztünk és azok között a települések között, amelyek választott vezetője aláírta a járások létrehozásáról szóló megállapodást. Azért is jó lenne tudni, hogy a járáshoz tartozunk-e, mert ha nem, akkor a szakigazgatási szerveknek nincs hatáskörük felettünk.

Kiss Csaba hangsúlyozta, az eperjesieknek eddig is Szentesre kellett járniuk az okmányirodába vagy éppen a gyámügyhöz. A járáshoz az alanyi jogú közgyógyellátás és az ápolási díj kérelmezése került át.

Kiss Csaba maga sem tudja, hogy a járáshoz tartoznak-e. A szerző felvétele
Kiss Csaba maga sem tudja, hogy a járáshoz tartoznak-e. A szerző felvétele

– Ilyen ügyünk 2013-ban összesen 10 volt. Ha járna hozzánk ügysegéd, egy év alatt ennyi dolga lett volna. Ügysegéd nélkül is megoldottuk: rendelkezünk nyomtatvánnyal, amit átadtunk a kérelmezőknek, elmondtuk, milyen dokumentumot kell mellé csatolniuk. A levelet pedig postán adták fel – sorolta a település vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma referens a híd szerepében

Augusztusban lesz egy éve, hogy elindult hazánkban a roma referensi program. Tovább olvasom