Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Eperjes lesz Fábiánsebestyén megmentője

Eperjes, Fábiánsebestyén - Befogadja a falu Eperjest, közös önkormányzatot hoznak létre – döntött a fábiáni testület. Eperjesnek eddig Szentes volt a társa. Az új felállás inkább Fábián érdeke, így maradhat meg ugyanis az önállósága. Az egyik falut apa, a másikat fia irányítja.
– Kétezer fő alatt egy település nem működtethet önálló önkormányzatot. A mi falunk lélekszáma most 2076, vészesen közel állunk ehhez a számhoz – tárta fel a helyzetet Fábiánsebestyén polgármestere, Kós György a képviselő-testületi ülésen. Arról kellett szavazni, alakítsanak-e közös önkormányzatot a szomszédos Eperjessel, amelynek polgármestere Kós György fia, Kós György Gergő. Ott erről már a múlt héten döntöttek, ők akarják a csatlakozást.

Kós elmondta: ha ezt most nem lépik meg, öt évig nem lesz újra ilyen lehetőség, márpedig ennyi idő alatt biztos a kritikus lélekszám alá csökken majd a lakosság. – Akkor pedig akaratunk ellenére Szenteshez csapnak minket. Ezt nem szeretnénk, ne veszítsük el az önállóságunkat – érvelt. Mindkét faluban marad helyén a polgármester és a testület, jogi és gazdasági ügyekben lesznek közös dolgaik, ráadásul az együttműködés a jövőre újra megpályázandó városi rang elnyerésének bírálatakor előnyt jelent majd. A döntés tulajdonképpen csak formaság volt, hiszen a jegyző, Gyurisné Székely Erika megjegyezte: a törvény értelmében egyébként sem utasíthatják el a csatlakozni kívánó település kérését. A képviselők részéről elhangzott, hogy ez is csak átmeneti megoldás. A település elöregedése megállíthatatlan – 1726 felnőtt él a faluban –, hiába lesz meg a kellő lélekszám, ha nem lesz gyerek az óvodában és az iskolában. Sokgyermekes fiatal családok letelepítése volna a helyes út. Azt is felidézték, hogy pár éve Árpádhalom akart csatlakozni Fábiánsebestyén önkormányzatához, azt akkor elutasították, máig sem értik, miért.

Az ülésen jelen lévő eperjesi polgármester, Kós György Gergő megdöbbenésének adott hangot, amiért a fábiániak közül – bár ott ilyen nem hangzott el – néhányan nyűgnek érzik az ő falujának lakosait. Igaz, jogilag meg kellett szavazni a javaslatot, és elfogadták a szándéknyilatkozatot, a fábiáni lakosok közül több mint 600-an írták alá, hogy ők nem szeretnék a közösködést. Eperjes eddig Szenteshez tartozott. Azt, hogy a várossal felbontották-e már az együttműködést, Kós György Gergő nem árulta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentes: harmadolták a kórház pénzét

Erősen csökkentett üzemmódban ugyan, de valamennyi megvalósulhat a szentesi kórház régóta tervezett fejlesztéséből. Tovább olvasom