Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Eperjesi fiatal férfi a világ legjobb erőemelői között

Eperjes, Orosháza - Farkas Ádám üstökösként jelent meg az erőemelősport élvonalában. A 22 éves eperjesi fiatal márciusban lett igazolt versenyző. Májusban már országos versenyt nyert, szeptemberben pedig a világbajnokságon is megmérettetheti magát.
Orosháza ad otthont az ifjúsági és junior erőemelő-világbajnokságnak szeptember 1–7. között. A csütörtöki sajtótájékoztatón Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke bejelentette, közel 40 ország 300 versenyzőjét, 150 edzőjét és 40 bírót várnak a Békés megyei városba. A magyar válogatott tagjaként 28 magyar versenyző is részt vesz a világbajnokságon, köztük a Csongrád megyei, eperjesi Farkas Ádám.

A 22 éves fiatalembernek nincs ideje unatkozni. Munka után rohan edzeni. Az egyik legnagyobb orosházi cégnél dolgozik. A munkaideje délután 2-ig tart, ahonnan hetente kétszer-háromszor egyenesen az orosházi Toldi SE edzőtermébe veszi az irányt. Ha nem ott edz, akkor Eperjesen, az önkormányzat által fenntartott konditeremben emeli a súlyokat. Élete eddigi legnagyobb megmérettetésére készül.

– Duci gyerek voltam, 17 évesen 85 kilogramm. Ezért kezdtem 2010 elejétől az eperjesi konditerembe járni. Körülbelül fél év múlva a rendszeres edzésnek köszönhetően már látszani kezdtek az izmaim. Később rábeszéltek, hogy a falunapi fekvenyomó versenyen is elinduljak. Második lettem. Időközben több kisebb erősemberversenyen is indultam. Egészen jó eredményeket értem el. Mivel Orosházán dolgozom, és a Toldi SE versenyzőinek sikereiről sokat hallottam, megkérdeztem, járhatnék-e ide – mesélte pályafutása kezdetét Farkas Ádám.

Az eperjesi Farkas Ádám is tagja a junior erőemelő-válogatottnak. A szerző felvétele
Az eperjesi Farkas Ádám is tagja a junior erőemelő-válogatottnak. A szerző felvétele

Az orosházi Toldi versenyzői már több mint 10 világbajnoki címmel öregbítették a sportegyesület hírnevét. Farkas Ádámmal két világbajnok, a klub tulajdonosa Musztafa Imre és Szabó Ági, a sportág hazai legeredményesebb női erőemelője kezdett foglalkozni idén márciustól.

– Két hónap múlva a juniorok között elindítottak az országos bajnokságon. Életem első hivatalos versenyén súlycsoportomban első lettem, és 3 új junior csúcsot is felállítottam. A Magyar Erőemelő Szövetség elnöksége úgy döntött, részt vehetek a junior világbajnokságon is, amely Orosházán lesz.

Ádám a nyáron megsérült, másfél hónapig nem edzhetett. Most azonban mindent belead, hogy formába hozza magát. A sportoló a 120 kilogrammos súlycsoportban indul. Célja, hogy újabb junior magyar rekordot állítson fel. Kedvenc fogásneme a felhúzás, ám most deréksérülése miatt ettől tart leginkább.

Jelenleg 113 kilogramm a testsúlya, a versenyig hízni szeretne legalább öt kilót. Ezen a területen édesanyja és nagymamája „edzi": rengeteg rizst és húst eszik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új díszpolgárok: az óvó néni és a tanítónő

A képviselő-testület Szarka Antalnét és Harmati Sándornét tüntette ki idén díszpolgári címmel, amit a július 12-i falunapon Szarka Attila polgármester adott át. Tovább olvasom