Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Erdélyben jártak a szentesi fúvósok

Szentes - Réty egy kis falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgy közelében. Azon az úton, ahol hajnalban a tehéncsorda összeverődve baktat a legelő felé, este fúvószenekarok menetelnek. Minden évben egyszer.
Réty, ahol meleg szeretettel, kürtőskaláccsal és köményes pálinkával fogadják az ide érkező szentesi zenészeket. Réty egy olyan hely, ahol szinte minden a zenéről szól, s ahol egy fúvószenekar működése túlmutat a puszta zeneszereteten.

A rétyi fúvószenekar 1935-ben jött létre Kováts András református lelkész kezdeményezésére, aki haláláig, 1938-ig vezette a zenekart. 1979-ben Kelemen Antal, aki jelenleg is a zenekar karnagya, gyerekeket toborzott és elindította a fúvósoktatást a faluban, hogy ezután újra megalakulhasson a fúvószenekar, amely ma már az egykori alapító, Kováts András nevét viseli. Ez azért számít különösen nagy dolognak, mert a környéken sem a zeneoktatásnak, sem a fúvószenének nem voltak különösebb hagyományai.

Mára már 55 fősre nőtte ki magát az együttes, és több erdélyi és anyaországi zenekarral tart fenn kapcsolatot. Bár Magyarországról igen sok zenekar megfordult már a minden évben megrendezett Megyeközi Fúvóstalálkozón, folyamatos kapcsolat mégis csak Szentes Város Fúvószenekarával és a Tótkomlósi Ifjúsági Fúvószenekarral alakult ki.

Menet Sepsiszentgyörgyön.
Menet Sepsiszentgyörgyön.

A szentesi fúvósok először 1994-ben látogattak Rétyre, a kapcsolat tehát másfél évtizedes. Ez alatt az idő alatt a rétyiek ötször voltak Szentesen, a szentesiek pedig most hatodjára vettek részt a rétyi fúvóstalálkozón.

Emellett 2000-ben szintén Kelemen Antal kezdeményezésére nyári karnagyképzés is indult. Itt Mihály Béla, a szentesi karnagy kezdetben Kováts Attilával, a csongrádi fúvósok karmesterével, később pedig Krcsméri János tótkomlósi zenekarvezetővel együtt oktatták a székelyföldi karnagyokat. Amint azt Mihály Béla elmondta, erre azért van szükség, mert Erdélyben nincs olyan zeneoktatási rendszer és karnagyképzés, mint nálunk. A zenekarok vezetői általában az adott zenekar legjobb zenészei, akik azonban legtöbbször nem kapnak megfelelő képzést, és emellett polgári foglalkozásuk is van. A képzés egyhetes elméleti és gyakorlati oktatás, általában 8-10, néha ennél is több karnagy részvételével.

Csoportkép a világ legnagyobb székelykapuja előtt.
Csoportkép a világ legnagyobb székelykapuja előtt.

Ezt követte a XVIII. Megyeközi Fúvóstalálkozó, három magyarországi és több székelyföldi zenekar részvételével Szatmár, Brassó és Kovászna megyéből. A találkozó július 17. és 19. között zajlott. Pénteken a szentesi, orosházi is tótkomlósi zenekarok felvonulása után a rétyi Kováts András Fúvós Egyesület jubileumi estet tartott. A zenekar múltját egy körülbelül 30 perces rövidfilm mutatta be, ezt egy koncert követte, majd többen köszöntőt mondtak, köztük Guttman Mihály, az Erdélyi Magyar Dalosszövetség tiszteletbeli elnöke. Szombaton délelőtt Kézdivásárhelyen, délután pedig Sepsiszentgyörgyön lépett fel a szentesi zenekar. A fesztivál zárónapján, vasárnap Rétyen 13 együttes adott koncertet.

Koncert Sepsiszentgyörgyön.
Koncert Sepsiszentgyörgyön.

Az ilyen zenekarok közti kapcsolatok sok szempontból kedvezőek. Mivel Székelyföldön nincs kialakult zeneoktatási rendszer, a legtöbben úgy érkeznek az amatőr zenekarokba, hogy előtte nem jártak zeneiskolába. Ilyenkor a karmesterek veszik át a zenetanárok szerepét is. Éppen ezért különösen érdekes a tapasztalatcsere, és jó volt azt is megtapasztalni, hogy a rétyi fúvósok az elmúlt 15-20 évben igen sokat fejlődtek hangzást, minőséget és műsorválasztást tekintve is. Ráadásul a rétyi zenekar hatására más székelyföldi együttesek is egyre inkább keresik a kapcsolatot a magyarországi zenekarokkal. Emellett pedig kulináris szempontból is hasznosak lehetnek az ilyen kirándulások, hiszen senki nem térhetett haza Rétyről úgy, hogy ne kóstolta volna meg a híres erdélyi kürtőskalácsot vagy az ottani köményes pálinkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még három híd kell a Kurcára?

Szentes - 8 éven belül három új hidat is építenének a Kurca városi szakaszára Szentesen – a… Tovább olvasom