Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Évente 300 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsáthatnak ki

Szentes - Tíz közintézmény csatlakozhat a városi távhőrendszerhez Szentesen annak a Norvég alapos pályázatnak köszönhetően, amellyel több mint 500 millió forintos támogatást nyert az önkormányzat. Ezzel Szentesé lesz az ország legnagyobb geotermikus fűtőrendszere. A munkákkal 2010 őszére végezni kell.
Régóta dédelgetett vágya Szentesnek, hogy az alatta felhalmozódott termálenergiát a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsa. Ehhez az elképzeléshez jól passzolt az az energiamegtakarítást ösztönző pályázat, amit a Norvég alap írt ki. Szirbik Imre polgármester tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a város pályázatát kedvezően bírálták el, s így 636 milliós fejlesztés valósulhat meg 10 közintézményben. A beruházáshoz Szentes 96 millió forint önerővel járul hozzá.

Az épületek homlokzati hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét és épületgépészeti felújításokat is magában foglal a program, továbbá mind a 10 létesítmény rákapcsolódhat a távhőrendszerre. Ha a munkák befejeződnek, Szentesé lesz az ország legnagyobb geotermikus fűtőrendszere – mondta Szirbik Imre. Az előzetes számítások szerint a fejlesztés révén évi 300 tonnával csökkenhet a település szén-dioxid-kibocsátása, illetve 40 százalékos energiamegtakarítás várható az összességében 25 ezer négyzetméternyi felületen.

Bár több termálkúttal is rendelkezik a város, mint ahogy arról néhány hete beszámoltunk, újat is fúratna Szentes, hogy fűtőművei gázfüggőségét csökkentse. A pályázatot heteken belül benyújtják, de amíg ez a fejlesztés kérdőjeles, addig a meglévő távhőrendszert korszerűsítik. A Kurca-parti hőközpontba két új kazánt szerelnek be a mostani négy helyett, illetve a vezetékrendszert is úgy építik át, hogy három külön szabályozható körből álljon. Szeptemberre négy intézményhez lefektetetik a csővezetéket, hogy – ha lehet – télen már távhő váltsa föl az egyedi fűtési megoldásokat. Szirbik Imre arról is beszámolt, hogy a vízügyi törvényt érintő módosítási javaslatot nyújtott be a parlamentben annak érdekében, hogy a termálvízzel kapcsolatos visszasajtolási kényszeren enyhítsen az országgyűlés, különben a kertészetek és a termálvíz egyéb hasznosítói nehéz helyzetbe kerülnek.

A tizek társasága

A Szent Anna, a Köztársaság és az Árpád Utcai Óvoda, a Pollák Antal és a Zsoldos Ferenc szakközépiskola, a Petőfi Sándor iskola, a bölcsőde, a gyermekek és a családok átmeneti otthona, valamint a Lajtha László zeneiskola szerepel a programban. A kivitelezési munkákat intézményenként fogja meghirdetni a város, a helyi építési cégek tájékozódását egy honlap is segíteni fogja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vészesen fogy Lara ideje

Szentes - Ma hat hónapja, hogy Bóta Lara Szonja műszívvel él. A 21 hónapos szentesi kislány versenyt… Tovább olvasom