Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 8°C Még több cikk.

Ezer év után ismét lesz temploma Derekegyháznak

Derekegyház - Derekegyházon templomot épít a katolikus egyház. Ezzel a település lakóinak régi vágya teljesül. Legutóbb az ötvenes években veselkedtek neki a templom ügyének, de az akkori politika, mint tudjuk, nem nézte jó szemmel a terveket.
– Hallottam, hogy templom épül Derekegyházon. Örülök neki, biztos szép lesz. Misére ugyan nem fogok járni, de remélem, sok esküvőt és keresztelőt is tartanak majd benne – mondta Tóthné Mansmann Margit helyi lakos, akivel a nagybolt előtt találkoztunk.

– Épp ideje, hogy végre legyen templomunk. Jelenleg csak egy kápolnánk van, ám arra büszkék lehetünk – mondta Gyursánszy János, aki ugyancsak Derekegyházon él. A férfi elmesélte azt is, hogy Weiss Manfréd családtagjai közül többen is ott esküdtek.

Gyursánszy János reméli, szép lesz a templom. Neki az új építésűek közül a mórahalmi tetszik a legjobban, annak felépítésén maga is dolgozott.

– Derekegyháznak Szent István idejében két temploma is volt, ezt a régészeti kutatások bizonyítják – tudtuk meg Szabó István polgármestertől. – A tatárjárás és a törökdúlás idején váltak a földdel egyenlővé. Évszázadokkal később a Károlyi grófok a kastély mellett kápolnát alakítottak ki.

A templomépítés, érdekes módon, az ötvenes években is napirenden volt. Már a tervek is elkészültek, a helyét is kijelölték az Iskola utcában, végül nem lett belőle semmi – mondta a polgármester.
Így néz majd ki a derekegyházi katolikus templom. A kastélyhoz közeli részen építik fel. Látványterv
Így néz majd ki a derekegyházi katolikus templom. A kastélyhoz közeli részen építik fel. Látványterv
A derekegyháziak az elmúlt években ismét sokszor szóba hozták a templomkérdést, amit az önkormányzat is szorgalmazott. A település központjában 4000 négyzetméteres telket adtak át az egyháznak. – Ez a terület a kastély felé vezető bekötőút jobb oldalán található, a kápolna szomszédságában. A helyet mi, derekegyháziak amúgy is templomkertnek hívjuk. Én magam is nagyon örülök, hogy ezer év után végre ismét lesz temploma a településünknek – fogalmazott a polgármester.

A derekegyházi templomépítés hírét a Szeged–Csanádi Egyházmegye sajtószolgálata is megerősítette. A közbeszerzési eljárás a napokban zárul. Derekegyházon jelenleg a telekrendezés zajlik, az építkezés nemsokára kezdődhet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmen kívül hagyta a STOP-táblát a sofőr: két autó ütközött Szentesnél - galéria

Figyelmen kívül hagyta a STOP-táblát a sofőr: két autó ütközött Szentesnél - galéria
Ketten sérültek meg, amikor két személyautó ütközött össze a 451-es úton, a Szentest elkerülő szakaszon vasárnap délelőtt. Tovább olvasom