Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Ezerháromszáz katona védi Szentest

Ezerháromszáz katona védi Szentest és a környező földeket a Tiszától, miután a vízszint minden eddigi rekordot megdöntött. A szakemberek előrejelzése szerint a folyó holnap tetőzik, várhatóan 10 méter 60 centiméter lesz a vízállás. A közeli Zalota térségében önkéntesek is hordják a homokzsákokat.
A gátat védve töltik a katonák a homokzsákokat Fotó: Tésik Attila
A tatai könnyűlövészeket és a harckocsi zászlóaljat is a Tisza szentesi szakaszára vezényelte a központi operatív bizottság. A dandárral együtt ezerháromszáz katona dolgozik tizenkét órás váltásban a város menti gátakon. Kisebb egységek Szegvár és Mindszent térségében, valamint a Körös partján erősítik a védműveket. A töltés biztonságának megőrzése érdekében nem a szárazon, hanem a vízen közelítik meg a kritikus helyeket a katonák. Kovács István dandártábornok azt mondta, ez azért történik így, mert a homokzsákokat szállító teherautók gyengítenék a töltések védelmi képességét. A pontonokon 500-800 homokzsák fér el, a tolóhajót pedig lecserélték motorcsónakokra, a kisebb hullámverés ugyanis kevésbé veszélyezteti a víz alatt a gátakat.

Önkéntesek Nagytőkén

Nagytőke-Zalota térségében a Körös partján a védekezést április eleje óta nehezítette az időjárás és a töltésekhez vezető utak állapota. Most elsősorban a gátak magasítása a legfőbb feladat – mondta el lapunknak Keller Péter, a védelem vezetője. A Körös 11 méter közelében áll, további 30-40 centiméteres emelkedést várnak a térségben. Húsvét hétfőjén a vízügyesek Nagytőkén segítséget kértek a lakosságtól, tizenöt emberre volt szükség. Staberecz Ferenc polgármester felhívása nyomán harmincnyolcan álltak ki a gátra.  
A szolnoki repülősök két helikopterrel szállítanak homokot a Tisza szegvári, mindszenti szakaszaira, ezeket a helyeket út híján már nem lehet megközelíteni. A helikopterekről célzottan a kritikus pontokra ejtenek alkalmankét két tonna homokot. – Addig folytatjuk a védelmi munkákat, ameddig arra szükség van – hangsúlyozta Kovács. A katonák reggel hatkor és este hatkor váltják egymást. A tábornok kiszámolta: ha átszakadna a töltés és a folyó elárasztaná Szentest, a Szent Anna-templomnál körülbelül másfél méter magas volna a vízállás.

Soha nem látott mértékben árad a folyó Szentesnél – mondta Ötvös Mihály. Az Atikövizig szakaszmérnöke elmondta, hogy tegnap reggel a mérő 10 méter 24 centimétert mutatott, 20-án vagy 21-én körül várhatóan 10 méter hatvan centiméteren tetőzik a Tisza. A figyelőszolgálat éjjel-nappal működik, szükség is van erre, hiszen a gátakra nagy nyomás nehezedik, de aggodalomra nincsen ok – fogalmazta meg. A szakember úgy látja, hogy a hetvenes árvíz után talán a térség legerősebb védművei épültek meg Szentesnél. A tiszai strand cölöpös házait is elöntötte már a folyó. Úgy tűnik, hogy az üdülőtulajdonosok nem elég magasra építkeztek, sokan elhordták a bútoraikat, vagy az épületen belül magasabb helyre tették. Ötvös Mihály szerint így is sok ház martalékául esik az áradatnak.

A Kuczori gátőrháznál folyó védekezésnél tájékozódott a helyzetről tegnap délután Gombos András. A környezetvédelmi és vízügyi minisztérium államtitkára lapunknak úgy fogalmazott: minden megvan a védekezéshez, a gátak állapota megfelelő. Úgy látja, az önkéntesek segítsége értékes, és a hadsereg munkáját a szervezettség, a katonás rend jellemzi, erre most nagy szükség is van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütlegelte az édesanyját

Súlyos, életveszélyes állapotban vitték kórházba azt az idős, nagymágocsi asszonyt, akit a fia egy… Tovább olvasom