Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Ezrek űzték a telet Szentesen

Szentes - Több mint kétezren mulattak a hétvégén Szentesen a hagyományos télbúcsúztató fesztiválon.
A rendezvény kezdetére aktuálissá vált a télbúcsúztató „Hogy a télből tavasz legyen" szlogenje, ugyanis péntekre több centiméter hó hullott a városra. A program sikerét mi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy hétfőre nyoma sem maradt a hónak és több ezren szórakozhattak a hétvégén.

A másfél napos karnevál kezdetét a szlovén jelmezesek és busók, valamint a helyi Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrzők hangos felvonulása jelezte az utcákon és iskolákban. Szombaton a sportcsarnokba várta farsangi maszkabálra a fiatalokat és idősebbeket a szervező művelődési központ. Délelőtt az óvodások és az általános iskolások 29 csoportjának farsangi műsorát láthatta a közönség. A fellépők között nem hirdettek győzteseket, minden csoport az önkormányzat jóvoltából emléklapot és közösségi tevékenységre fordítható húszezer forintot vehetett át Szűcs Lajos alpolgármestertől.

Több mint kétezren mulattak a hétvégén Szentesen a hagyományos télbúcsúztató fesztiválon.
Több mint kétezren mulattak a hétvégén Szentesen a hagyományos télbúcsúztató fesztiválon.

Szlovéniából 18 jelmezes és busó vett részt idén a karneválon

Civilben mindnyájan dolgoznak, van közöttük autószerelő, postás, tanítónő. Számukra a szentesi egy gyerekfarsang, ahová szívesen jönnek el. Hazájukban több évtizedes hagyomány a jelmezes télbúcsúztató, ami során több száz kurent rázza a kolompokat és riogatja a lakosokat. Ptuj több napos karneválján ebben az évben is mintegy száz jelmezes csoport vonult fel, közöttük a szentesi Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrzők. A rendezvény teljes látogatói száma meghaladta az ötvenezret. 
A program délután folytatódott a jelmezes felvonulással, amelyhez több százan csatlakoztak menet közben. Óvodás és felnőtt jelmezesek, a hagyományőrzők, az elmaradhatatlan busók vonultak el a főutca két oldalán nézelődő tömeg előtt. Az ifjúsági parkban felállított máglyát mintegy ezer fős nézősereg előtt gyújtotta meg maci jelmezben Szirbik Imre polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy sikerült a télűzés.
A rendezvényről megoszlott a nézők véleménye. Többségük örült, hogy történik valami a városban, ami megmozgatja az embereket, ráadásul mindez ingyenesen. A középiskolás Lacit is a felvonulók között szólaltattuk meg. – A délutáni programokra jöttem, nekem tetszik. Este a sportcsarnokba is megyek, kíváncsi vagyok Antal Timire – mondta lapunknak. A szintén fiatalabb generációhoz tartozó Ildikó és barátnője a járdáról nézte a jelmezeseket. – Nem akarunk a tömeggel menni, de megnézzük a tűzgyújtást és a koncertet is – felelték kérdésünkre. Egy nyugdíjas férfi szerint szemfényvesztő show az egész rendezvény. – Másra kellene a pénzt költeni, amibe ez kerül – morgolódott. Azt azonban elismerte, hogy sok fiatalt mozgat meg a program.

A sportcsarnokban a Zsoldos középiskolából három, a Boros szakközépiskolából kettő, a Koszta és Deák-iskolából egy-egy osztály produkcióját láthatta a szépszámú közönség. A legtöbb szavazatot a Boros 13/A osztálya kapta, így őket választották 2013 Diákcsillagainak.
Azt est sztárfellépője a 2012-es X-Faktor legjobb énekesnője, Antal Timi háromnegyed órás koncertet adott. A 12. télbúcsúztató karnevált a hagyományos lufieső zárta. Az 1600 darab léggömböt gyorsan összekapkodták a gyerekek.

Az idei karneválon minden eddiginél többen vettek részt, becslések szerint a másfél nap során legalább 2000-2500 ember fordult meg valamelyik eseményen. A téltemetés is sikeres volt, hétfőre nyoma sem maradt a péntekre lehulló többcentis hónak.

Olvasóink írták

  • 1. nie 2013. március 05. 16:24
    „Biztosan jól saccolták meg a résztvevők számát? A "jelmezes" felvonuláson nagyon kevesen voltak. Ennek a pénznek, amit a vendégekre költöttek, lett volna jobb helye is A karnevál pedig lelkes résztvevőkkel, de nem kötelezően kirendelt iskolásokkal, jó kedvű városlakókkal is űzhette volna a telet- főleg, ha ilyen gazdasági helyzetben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitépte a táskát az idős néni kezéből a 15 éves fiú

Két perc alatt elfogták a Szentesi Rendőrkapitányság járőrei azt a 15 éves fiút, aki egy idős asszony kezéből tépte ki a táskát hétfőn délután. Tovább olvasom