Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Ezrével tartották a csirkéket - belterületen

Fábiánsebestyén - Egy ideje nincsenek ugyan csirkék a Szabadság utcai telepen, az engedélye azonban még évekig érvényes. A szomszédok pert nyertek, de még nem nyugodhattak meg.
Első fokon Szőllősi Tiboréknak adott igazat a Szegedi Törvényszék abban az évek óta húzódó ügyben, amelyről már lapunk is több alkalommal írt. 2009-ben szólaltak fel először a helybeliek az önkormányzatnál, mert a Szabadság utca végén, fóliasátrakban ezrével tartottak csirkéket. A porta még belterület, a szag viszont nem ehhez méltó, a legelviselhetetlenebbek a nyári hónapok, panaszolták a lakosok. A hivatal nem talált kivetnivalót a telep működésében, a közvetlen szomszéd, Szőllősi Tibor így perre vitte a dolgot. Bár már néha bánja, hogy belefogott, mondta: nem hitte volna, hogy ennyi hercehurcával jár a friss levegőhöz való jog kivívása.

Már három vaskos mappát tölt meg a csirketelep ügye, mutatta Szőllősi Tibor. A szerző felvétele
Már három vaskos mappát tölt meg a csirketelep ügye, mutatta Szőllősi Tibor. A szerző felvétele

– Közigazgatási keretek között szerettük volna megoldani, de nem boldogultunk. Szentesen és Csongrádon is járt az ügy, majd Szegedre került. Ott már nem birtokvédelmi, hanem személyiségi jogi perként kezelték. Megegyezést szerettünk volna, hogy legalább a kánikulában ne tartsanak ennyi állatot a portánk mellett. Úgy érezzük: a bíróság és a helyhatóság két malomban őröl. Fölsőbb fórumon tavaly októberben a javunkra döntöttek. Kimondták, hogy az önkormányzat, a vállalkozó és a felesége 200-200 ezer forint nem vagyoni kártérítést köteles nekünk fizetni, ám nem biztos, hogy a problémánk ezzel megoldódott. Az történt ugyanis, hogy – bár a vállalkozó egy ideje már szerencsére mással foglalkozik, nincsenek itt állatai – a polgármesteri hivatal részéről még 2011 elején öt évre szóló egyedi engedélyt adtak ki a telepre. Ha tehát egy másik üzletember úgy gondolja, a portánk mellett próbál szerencsét, attól tartunk: megteheti. Azt terjesztik rólam a faluban, hogy a falusias állattartás ellen vagyok. Ez természetesen nem igaz, mindössze nagyüzemet nem szeretnék belterületen látni – részletezte az ügyet a családfő.

Menet közben újabb csavar volt: a Vidékfejlesztési Minisztérium október 1-jétől megváltoztatta az állattartás szabályait. Ennek értelmében a mezőgazdasági haszonállatok tartását, az állattartási övezetekre vonatkozó előírásokat, a tartható állatok számát az önkormányzatok nem korlátozhatják helyi rendeletekben, így a törvény értelmében a fábiánsebestyéni passzusok is hatályon kívül kerültek. A tárca azonban hangsúlyozza: mindez nem jelent korlátok nélküli állattartást, figyelni kell az egészségre, a jólétre, a környezetre – ember és jószág tekintetében egyaránt. Azt, hogy a helyi, másfél éve hozott egyedi engedély, az új, országos szabályozás vagy a Szabadság utcaiak joga lesz-e az „erősebb kutya", egyelőre nem tudjuk. A hivatal álláspontját nem ismertük meg, mert Kós György polgármester semmit nem kívánt hozzáfűzni a fejleményekhez.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. aniko900708 2013. szeptember 06. 16:16
  „Mi is hasonló problémával küzdünk,jó lenne megtalálni Szőllősi urat,talán kaphatnék pár infót.
  "....Én ha nagyüzemi telepet akarnék csinálni vállalkozásként, kikérném a szomszédok hozzájárulását, vagy keresnék egy tanyát a településen kívül..."
  Na,igen,de elég sokan élnek tanyán és azért ott is ugyanúgy meg kellene kérdezni a szomszédokat.Nem csak belterületen lehet ez probléma.Ha olyan tanyán csinálná,ahol senki sem lakik pár kilométerre,az rendben,de ha olyanon,mint a mi tanyasorunk,akkor itt is heves tiltakozást váltana ki.
  Mi is tanyán lakunk a családunkkal és semmivel sem szabadna,hogy rosszabb elbírálás alá essen,mint a falu.
  Nálunk a nyárfásítás jelent gondot olyan helyen,ahol eddig híre sem volt.Itt is a sok pénzű embernek lesz még több pénze,a lakókat meg nem nézi semmilyen szabályozás.”
 • 58. alma8 2013. január 21. 19:55
  „Powernek teljesen igaza van ezeknek az embereknek semmi sem számít csak a pénz. Pénz nincs a mai Magyarországon csak kenőpénz után.Aki nem hiszi próbálja meg anélkül megnézheti magát ,Csak a gátlástalan pénz hajhászat mindenen és mindenkin keresztül erre itt az általunk is jól ismert csatorna ügy ott sem akar a több tízmilliós kárnak gazdája lenni és mi okozta? az emberi kapzsiság pénz hajhászat.”
 • 57. KurtMeyer 2013. január 18. 17:06
  „"mert Kós György polgármester semmit nem kívánt hozzáfűzni a fejleményekhez." Hát persze hogy nem, hiszen pert vesztett az általa vezetett intézmény! A vadászok ügyében is sorra bukja a pereket, ezért abban az ügyben sem nyilatkozik. Mint már korábban mondottam, a jegenye fák sem nőnek az égig, egyszer Kós ÚR is bukni fogja a polgármesteri széket.”
 • 56. macska125 2013. január 17. 17:13
  „A kép alapján nem egy sürün lakott terület lehet, persze a közvetlen szomszédot zavarhatja, de azért akinek ez adja a megélhetést azt is tiszteletben tarthatnánk. Ha úgy vesszük sehol sem lehetne nevelni, mert valakit mindenütt zavar.”
 • 55. Power 2013. január 16. 22:04
  „Megtanulhattátok volna, hogy a profitéhes embereknek nem számít sem a környezet védelme, sem maga az ember.”
 • 54. baltazar 2013. január 16. 19:50
  „51. Oradea 2013.01.16. 17:33
  Kicsit túl messzire merészkedsz.
  Csak megjegyzem: Az "aktás" nem közszereplő. Őt minősíteni a kapott szavazatok alapján az megérdemelne egy nyilvános bocsánatkérést itt.”
 • 53. forgeburge 2013. január 16. 19:21
  „Azért annak nagyon örülök hogy mindenkivel közölted a választási eredményeket pedig ez nem mostanában volt de kapásból tudtad az 54 szavazatot (talán benne voltál szavazat szám. bízótuságba) Nem gondolod hogy menned kéne a KÓD műsorba ilyen memóriával ott a helyed .”
 • 52. macusnéni 2013. január 16. 18:07
  „Lehet tartani jószágot,de csak más zavarása nélkül.Az állattartó telepeknek a lakott területen kivül van a helye.Nyáron annak szaga van elég jól,a trágyából keletkező ammónia nem épp veszélytelen.Nem kell bemutatni a vállalkozó urakat.Dolgoztatni szeretnek,fizetni már nem annyira.A hatóságnak meg az a dolga,hogy ellenőrizzen.Akinek rendben a szénája az nem reklamál,tudomásul veszi,s eltűri.”
 • 51. Oradea 2013. január 16. 17:33
  „A bíróság első fokon hozott egy ítéletet ami nem jogerős, biztos vagyok benne, hogy lesz folytatása és kell is legyen.
  Egy vállalkozásnak bejelentett telephelye kell legyen, könyvelővel kell rendelkeznie. Felelősség nem csak magáért,családjáért is és az alkalmazottaiért is. Ezeket az embereket nem b...at-ni kell hanem megbecsülni mert munkahelyet teremtenek, adót fizetnek amiből pld.-ul a rokkantsági nyugdíjat is fizeti az állam. Jól működő demokráciákban a tisztes adófizető állampolgár az megbecsült tagja a társadalomnak. Nálunk céltáblája a hatóságoknak, hogy hol tudnak még több bőrt lehúzni róluk, nem beszélve arról ha egy két szerencsétlen még szórakozik is velük, mint ebben az esetben.
  Az aktás valóban adta az arcát az ügyhöz sőt szeret is szerepelni, gondolom ezért akart képviselő lenni a testületben. A támogatottsága jól tükrözi a község lakosainak a véleményét erről az "emberről" hiszen utolsó helyen végzett kemény 54 szavazattal.”
 • 50. nagypappa 2013. január 16. 16:49
  „Varga111
  Hogy mennyire vagyok igénytelen arról Neked fogalmad sincs.
  Lehet, ha meghívnálak vendégségbe elcsodálkoznál.
  De nem kenyerem a dicsekvés...
  Csak nem szeretem azokat az embereket akik más munkájában keresik a hibát, közben semmit nem tesznek az életkörülményeik javítása érdekében.”
 • 49. baltazar 2013. január 16. 14:44
  „Még valami: Az, hogy "Gondolom ezért van szükség anyagi támogatásra a feljelentőknek is." nagy csúsztatás. A bíróság által megítélt kártérítést ne nevezd anyagi támogatásnak. Ez a tipikus elbagatelizálása a dolgoknak. A bíróság nem ítél meg kártérítést ok nélkül. Az oknak pedig mindig okozója van.

  "Egy egy törvény nem felelhet meg mindenkinek de attól hatályos mindenkire."
  Hát ez jó! :) Gondolom ezt a 14 kizárt vadász is olvasta.”
 • 48. baltazar 2013. január 16. 13:18
  „46. Oradea 2013.01.16. 11:26
  Van, amiben igazat tudok neked adni. Például abban, hogy rövidesen várható a fiatalabb generáció elvándorlása a városok felé. Már most vannak erre példák, de rövidesen (ha akarod, ha nem) tömegesen fogják otthagyni a falvakat. Ebben Fábián sem kivétel. Ők főleg olyanok, akiknek nem éri meg ingázni (benzin vagy busz költség) vagy valóban már fel sem veszik, ha egy kis faluban lakik. Van ahol azt kérdezik, hogy "Fábiánsebestyén az hol is van?". Ha nem városban laksz, akkor ebből számtalan hátrányod származik. Ma a megélhetéshez pedig valóban egy munkahely kell. Ami valljuk be, itt Fábiánon nincs. Ami van, az 0. Kevés.Vállalkozást indítani Fábiánon? Hát nagy bátorság és vakmerőség (talán butaság is lenne).
  Nyilván nem beszélhetsz rá egy városi középiskolát végzett fiatalt, hogy jöjjön vissza és fogjon bele 9000 db csirke nevelésébe. Hiába szeretnéd ezt támogatni egyedi engedély kiadásával belterületen a szomszédok véleményének kikérése nélkül.
  Ahhoz, hogy ez a folyamat megforduljon teljesen más szemléletű vezetés kellene a falunak. Amikor az ivóvíz minőség javító program azért tolódik, mert majd ha lesz rá pályázat, akkor csináljuk meg. Közben nagy autók fenntartására futja. A szennyvíz azért tolódik 2006 óta, mert ha majd az Unió fizeti, akkor belevágunk. Szóval így szerintem nem lehet egy települést vezetni.
  Sok nyugdíjas van a faluban, és egyre kevesebb gyerek. Meg kell nézni az statisztikát, hány gyermek született 1 évben és hányan távoztak el. 2014.ben meg lesz a 2000 lakos még vajon?
  Van még 1 bő éve a vezetésnek, hogy valamit felmutasson és azt ünnepélyesen átadja majd 2014 szeptemberében a választások előtt. Hajrá!”
 • 47. forgeburge 2013. január 16. 12:03
  „Szeretném tudatni veletek hogy ez a vállalkozás sem hozott a falunak egy petákot sem.Mivel ezek a szegény vállalkozok be sem jelentették a telepeket . Ugye az sokkal jobban hangzik hogy a szomszédok tönkre tettek mindent.Annak is igaza van aki azt mondja egy csata megnyerése még nem a háború vége csak az a baj hogy ebben a háborúban nem volt látható ellenfél. Persze a háborúnak nincs még vége. Valaki az államtól támogatást vesz fel az nem segély? Ami a demokráciát illeti az ami itt van az is D-el kezdődik de az köszönő viszonyba sincs a demokráciával. Az aktás legalább vállalja az arcát .”
 • 46. Oradea 2013. január 16. 11:26
  „Egy egy törvény nem felelhet meg mindenkinek de attól hatályos mindenkire. Az, hogy valakinek nem tetszik...
  A népességmegtartással kapcsolatban pedig eljön majd az az idő amikor a városi vállalkozások egyre kevesebb ingázót fognak alkalmazni és marad a választás, hogy vagy költözik a munkavállaló vagy regisztráltatja magát a munkaügyi hivatalban. Nálunk két nagy munkáltató van ahol nem kell arra számítani, hogy a közeljövőben emelnék az alkalmazotti létszámot.
  Marad két alternatíva, a helybéli vállalkozások támogatása és nem pedig egy két család miatti ellehetetlenítése, vagy a külföldi munkavállalás ami sem az országnak sem az önkormányzatnak nem hoz egy fillért sem a kasszába.
  Nem lesznek annyira finnyásak a telep szomszédai sem ha Szentesi mozigépész fog vetíteni vagy felülvizsgálnak egy két rokkantsági ellátást. El kell jutni fejben odáig, hogy az állam nem tarthat el mindenkit, tévé és számítógép előtt ücsörögve nem lehet hosszútávon megélni. Gondolom ezért van szükség anyagi támogatásra a feljelentőknek is.”
 • 45. baltazar 2013. január 16. 09:34
  „41. Oradea 2013.01.15. 23:46
  Teljesen mindegy ki lesz a következő polgármester, de az 100 %-osan be fog következni, hogy lesz következő polgármestere Fábiánsebestyénnek X éven belül.
  Szó sincs róla, hogy okafogyottá volt volna a dolog. Inkább arról van szó, hogy vannak vezetők, akik nem tudják értelmezni a törvényeket. Lásd vízóra csere kifizettettése a lakossággal. Akik már kifizették, azokat tájékoztatni kellene, hogy mikor szándékozik visszafizetni nekik az önkormányzat a pénzt.
  Aki állatokat akar tartani nagyban, az vesz egy tanyát. Már nem a középkorban élünk, hogy istállóban aludjunk, és trágyaszagban éljünk. Ha bemegy valaki a városba és dől róla a trágyaszag, akkor az elég borzasztó.Ha pl. a szépen felújított iskola épület vagy a P. hivatal közvetlen szomszédságában, esetleg az Árpád utca elején fog vállalkozni egy illető majd "nem korlátozható" 20 ezer db csirke nevelésére, akkor megnézem a szagmintát vevő emberek hozzáállását.
  "csak így van esély a népességmegtartásra, ha helyben tudnak boldogulni a lakosok." - Ezzel lesz munkahelyük? Mindenki fogjon vállalkozásba falun, és minden háznál legyen 9000 csirke? Ne nevettess! Ezt ugye nem gondolod te sem komolyan?”
 • 44. Varga111 2013. január 16. 09:02
  „Nagypapa! Te nagyon igénytelen vagy! Te lakj egy ilyen trágyadomb mellett és gyűjtsd az ilyen állatszeretőket magad mellé. Fürödjetek egymás levében...”
 • 43. Smerdis 2013. január 16. 07:14
  „42. nagypappa 2013.01.16. 03:26

  Sőt, Angliában a trágyát a nappaliban tartják, igaz? Te gombázol, vagy ezeket az okosságokat mindenféle szer használata nélkül írtad le?”
 • 42. nagypappa 2013. január 16. 03:26
  „A Fehértói csárdánál is évekig gond volt a szomszédos sertéstelep bűze. Frank Sanyi mesélte, hogy sokan szóvá tették a szagot.
  DE CSAK MAGYAROK!
  A külföldiek soha nem tettek rá megjegyzést.
  PL. Németországban a falvakban a trágyarakás a háztól pár méterre van. De tudok olyan házat ahol a ház nappalijából közvetlen ajtó nyílik a marhaistállóra. Nem egy-két marhát tartanak, hanem 40-50 db-ot.
  Valamikor, édesapámék még az istállóban aludtak, mert melegebb volt mint a házban.
  Mi is neveltünk 20-25 db disznót a házunknál, de már régen abbahagytuk, vesszük a húst. Pedig egy-két malacka a háztartási hulladékon, a kertben megtermett veteményen felnőne.
  A régi disznóvágások hangulatáról nem beszélve.
  Nem véletlen, hogy már létezik disznóvágási turizmus.”
 • 41. Oradea 2013. január 15. 23:46
  „"Egy csata még nem a háború vége!"
  baltazár pedig hiába nyújtózkodik a polgármesteri székért, be kell érnie egy kis sámlival. Sajna ez a demokrácia átka nincs mit tenni.Aki a szavazatok többségét megszerzi Ő a nyerő.Ezt el kell fogadni. A kisebbség pedig vicsorog és okoskodik.
  A kormányzat is belátta a hibás törvényeket meg kell semmisíteni, okafogyottá vált a dolog. A falvakban nem korlátozhatja az Önkormányzat az állattartást, csak így van esély a népességmegtartásra, ha helyben tudnak boldogulni a lakosok.
  Az aktásnak nem a friss levegő a gondja csak egy kis anyagi támogatásra vágyik.”
 • 40. Smerdis 2013. január 15. 22:14
  „37. baltazar 2013.01.15. 21:13

  gyerekkoromban kb három-négy kilométerre laktunk légvonalban a csirketeleptől és néha nyáron így sem lehetett ablakot nyitni. aki belterületen ilyesmit engedélyez, az konkrétan elmebeteg.”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktfotó biennálét rendeznek Szentesen

A jó fotósnál a látásmód és a gondolatiság a lényeg, ez a fényképezés titka – állítja Nagy István. Tovább olvasom