Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Fábián befejezi a szabadságharcot az ivóvízért

Fábiánsebestyén - Az utolsó pillanatig ragaszkodott Fábiánsebestyén önkormányzata ahhoz, hogy önállóan szolgáltasson ivóvizet. Csongrád megyében egyedül ez a település halogatta a 2011-es törvény végrehajtását – mostanáig.
A megye legtöbb településén új ivóvíz-szolgáltató után kellett nézni, miután megjelent a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011-es törvény. A jogszabály a néhány ezer, tízezer embert ellátó cégek helyett több százezer fogyasztót ellátó önkormányzati, állami cégek kezébe adta e feladatot, hatósági áron. Többek között Csongrád, Szentes, Makó vízműve is kicsi volt ahhoz, hogy hosszú távon tovább működhessen.

Ezek a városok, bár sajnálták saját cégeiket, szerződést kötöttek a Békés megyei székhelyű Alföldvíz Zrt.-vel, amely január óta így 129 településen több mint félmillió embert láthat el. Jellemző erre a folyamatra, hogy amikor a zrt. a makóiakkal tárgyalt, a megbeszélésen a polgármester, Buzás Péter azt mondta, tisztában van azzal, ez most 1849, a világosi fegyverletétel. Az Alföldvíz igazgatója, Csák Gyula úgy válaszolt, folytassák inkább 1867-nél, legyen ez kiegyezés.

Ez a cég ajánlatot tett Fábiánsebestyénnek is, ezt azonban az önkormányzat nem fogadta el, így maradt minden a régiben, és a döntésre szabott törvényi határidő lejárt. A törvény szerint ebben az esetben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jelöl ki egy közérdekű üzemeltetőt. Ez Fábiánsebestyén esetében nem történt meg, az önkormányzat cége szolgáltatott tovább, ahogyan addig. Ennek az lehet a magyarázata, hogy Fábiánsebestyénnel együtt – információink szerint – még mintegy százötven település választotta ezt a lényegében törvénysértő utat Magyarországon. A „szabadságharc", mint kiderült, mostanáig tarthatott.

„A rendelkezésünkre álló információk alapján annyit tudunk mondani, hogy Fábiánsebestyén jelenleg ellátja a víziközmű-szolgáltatást. Részvényt is vásároltak az Alföldvíz Zrt.-ben, a tárgyalások még folynak, szerződéskötésre van felhatalmazás" – válaszolta kérdésünkre Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője.

Kós György polgármester érdeklődésünkre megerősítette, tárgyalnak a zrt.-vel. A képviselő-testület 2014. december 31-éig adott határidőt magának, és – mint Kós György mondta – biztosra vehető, hogy megállapodnak, és nem lesz szükség arra, hogy az állam jelöljön ki közérdekű üzemeltetőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül az új szentesi szennyvíztelep

A város polgármestere, Szirbik Imre a napokban írta alá azt a kivitelezői szerződést, mely alapján még idén elkezdődik az új szennyvíztelep építése. Tovább olvasom