Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Fábián Sebestyén együtt ünnepel a faluval

Fábiánsebestyén - Ma ünneplik névnapjukat a Fábiánok és a Sebestyének. A két nevet egyben viselő Szentes térségi falu is számon tartja ezt az eseményt. A településnek még egy hajdúsámsoni keresztgyereke is van, akinek a neve - nem meglepő - Fábián Sebestyén.
A névadók

Szent Fábiánt 236-ban választották pápává. A legenda szerint Szent Anterus halála után összegyűltek a rómaiak, hogy új pápát válasszanak, de nem találtak alkalmas embert. Fábián akkor tért vissza vidékről, és elvegyült a szavazók között. A fejére szállt egy fehér galamb, amit a jelenlévők isteni jelnek tekintettek. A tisztséget azonban csak 14 éven át látta el. Decius császár nem nézte jó szemmel a vértanúk iránti tiszteletét, 250. január 20-án megölette. Szent Sebestyén pedig ókeresztény vértanú, római császári testőrparancsnok volt, akit keresztény hite miatt 298-ban végeztetett ki Diocletianus császár. A polgári lövészegyletek, a nyilasok és puskások védőszentje.
– Fábiánsebestyén két szentről kapta a nevét. Hogy Maróthy János földbirtokos az 1400-as években miért ajánlotta ezt a földet a két szentnek, arról nem maradt feljegyzés – mondta Kós György, a falu polgármestere, akitől megtudtuk, hogy Maróthy 1435-ben templomot is építtetett a két szent emlékére. Így alakult ki a falu neve. A templom egyik pillére még ma is áll, a sertéstelep mögötti részen.

Bárkit kérdeztünk tegnap a településen, tudta, miről nevezetes január 20-a. – Fábián és Sebestyén napja – mosolyodott el ifjabb Csenki Antal. – Csodálkoznék, ha találna valakit, aki ezt nem tudja – tette hozzá. Szarka Aurélt sem hoztuk zavarba a kérdéssel. Azt is elmondta, mit lehet tudni a névadó szentekről.

– Nekem nagyon tetszik a településünk neve, de a távolabb élő ismerőseimnek is. Van egy barátom Gödöllőn, aki minden évben megemlékezik erről a napról. Régebben dísztáviratot küldött, manapság pedig e-mailben köszönti Fábiánsebestyént!

A településnek még keresztgyereke is van, a hajdúsámsoni Fábián Sebestyén.
Kós György a falu címerével. Elmesélte, néha vicces félrehallások is adódnak a település nevéből.
Kós György a falu címerével. Elmesélte, néha vicces félrehallások is adódnak a település nevéből.

– A családnevünk Fábián. Anyukám mesélte, hogy amikor terhes volt velem, nézegette a naptárt, és nagyon megtetszett neki, hogy a Fábiánok és a Sebestyének egy napon ünneplik a névnapjukat. Ezért lettem Sebestyén. Szeretem a nevem, Sebinek becéznek – mondta az elsőéves egyetemista, aki gépészmérnöknek tanul. Arról is beszélt, hogy az anyukája 1996-ban felvette a kapcsolatot a fábiánsebestyéni önkormányzattal. – Ott volt a névadóünnepségem is. Kaptam egy arany nyakláncot, aminek a medálján rajta van Fábiánsebestyén címere. Szeretettel őrzöm. Az önkormányzat dísztáviratot is küld minden év január 20-án.
 
Hajdúsámsonban lakik Fábián Sebestyén - szereti a nevét. Fotók: Kovács Erika
Hajdúsámsonban lakik Fábián Sebestyén – szereti a nevét.
Fotók: Kovács Erika

Sebestyént és családját a falunapra is meg szokták hívni. – Bár az utóbbi években nem jutottunk el, de mindig örömmel megyünk. Fábiánsebestyén kedves, szép, tiszta és zöld település.

Kós György polgármester elmondta, sajátosan ünneplik a falu névnapját. A hagyományok szerint az ehhez legközelebb eső szombaton rendezik az önkéntes tűzoltóbált, amelynek a bevételét a mentési központnak ajánlják fel. – Néha vicces félrehallások is születnek abból, hogy két férfi nevét viseli a településünk. Amikor még vállalkozó orvos voltam, Csongrád megyétől kissé távolabb számlát kértem egy benzinkúton. Diktáltam az adataim: Kós György Fábiánsebestyén... A kutas visszaszólt: „Ez így túl hosszú. Nem lehetne, hogy a három keresztnévből csak egyet írjak le?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukdácsolnak a gyalogosok a Páva utcában

Bukdácsolnak a gyalogosok a Páva utcában
Sok helyen rosszak a járdán Szentesen. Most az Új és a Páva utcára panaszkodnak a lakosok. A városellátó azt ígérte: ha az önkormányzat bizottsága megengedi, kijavítják. Tovább olvasom