Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Fábiáni húsüzem: újratöltve

Fábiánsebestyén - Már készülnek a tervei annak a mobil vágóhídnak és húsüzemnek, amit a fábiánsebestyéni önkormányzat a helyi Kinizsi 2000 Zrt.-vel közösen nyitna a településen.
Tóth Flórián jegyzőtől megtudtuk, hamarosan enyhülhetnek az élelmiszer-biztonsági előírások Magyarországon, és emiatt merült föl, hogy újra működhetne húsfeldolgozó a településen. Egy szúróhely kialakításával és a régi húsüzem felújításával megvalósítható az elképzelés, amihez 25 milliós támogatást szeretne nyerni az önkormányzat és a gazdasági társaság.

– Ha sikerül pénzt nyernünk a Leader programból, 8 falubelinek tudunk majd munkát biztosítani – nyilatkozta lapunknak a jegyző, aki szerint a munkahelyteremtés mellett hosszabb távon költségcsökkentést is eredményezne a fejlesztés. Naponta ugyanis 300–350 adag étel készül helyben közétkeztetés céljából. A konyha olcsóbban jutna alapanyaghoz, ha önköltségi áron vásárolhatna húst vagy feldolgozott termékeket. Az ötletgazdák szerint a helyben – magánszemélyeknél és nagyüzemi szinten – nevelt állatokat vágnák le és dolgoznák föl.

Lapunk információi szerint Fábiánsebestyén jó eséllyel pályázhat a Leader-milliókra, eddig ugyanis nem használt fel ilyen forrásokat, önerőként pedig pusztán a beruházás forgalmi adóját kell biztosítania. A Kinizsi 2000 Zrt. egykori húsüzeme – felújított állapotban – már 2011-ben megnyílhat, ha nyer a közös pályázat.

Olvasóink írták

 • 4. bocskoros 2010. december 17. 14:08
  „Az enyhülő élelmiszer-biztonsági előírások mellé némi erkölcsi tartás és felelősségvállalás is szükséges lesz az üzemeltetéshez. Eddig ebben van a legnagyobb hiány nem pedig sertésben.”
 • 3. katonabácsi 2010. december 14. 18:02
  „A Kinizsi 2000 a Fárkás úr tulájdoná, tehát valószínűleg támogatja a kezdeményezést, hiszen ez neki egy újabb haszonnal kecsegtet.”
 • 2. baltazar 2010. december 14. 15:45
  „Lesz annyi sertés, hogy 8 embernek folyamatos munkát adjon?
  Tulajdonosi kör?”
 • 1. becsei.sandor 2010. december 14. 14:24
  „Miért ne ? Ha a térség országgyűlési képviselője tagja lessz a tulajdonosi körnek,akkor támogatni
  fogja ezt a forradalmian új gondolatot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaüzem a szennyvíztisztítónál

Ha a képviselő-testület holnap rábólint, a két ünnep között megkezdődhet a derekegyházi szennyvíztisztító rendszer próbaüzeme. Tovább olvasom