Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Fábiánsebestyén város akar lenni

Városi rangra pályázik Fábiánsebestyén, Csongrád megyéből most egyedüliként. A Szentestől 16 kilométerre lévő nagyközség csak nálunk számítana a legkisebb lélekszámúnak ebben a közigazgatási rangban. Utoljára 2009-ben avattak városokat Magyarországon, akkor kapta meg ezt a címet Csanádpalota.
Beadta a várossá nyilvánítás iránti kérelmét a kormányhivatalhoz Fábiánsebestyén önkormányzata – jelentette be a minapi közmeghallgatáson Kós György polgármester. A kormányhivataltól tudjuk, hogy a január 31-én lejárt határidőig Csongrád megyéből egyedül Fábiánsebestyén pályázott. Ezekben a dokumentumokban az önkormányzatnak „részletes értékelésben kell bemutatnia a település fejlettségét, térségi szerepét" – válaszolta kérdésünkre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tárca idén 10-15 pályázóra számít, a pontos számról még nem tudtak tájékoztatást adni. A megyei kormányhivatalok ugyanis február 15-éig küldik tovább a tárcához az igényeket, amelyeket szakemberekből, önkormányzati érdekképviseleti tagokból álló héttagú bizottság értékel. Ez alapján Navracsics Tibor miniszter június 30-áig javaslatot tesz Áder János köztársasági elnöknek, aki július 31-éig dönt a várossá nyilvánításról.

Csongrád megyében a régi városok – Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Csongrád és Makó – mellé 1989-ben csatlakozott a 6100 lakost számláló Mórahalom és a 7100 lelkes Kistelek, 1993-ban a 6800 lelkes Mindszent, 2005-ben a 8030 polgárnak otthont adó Sándorfalva. Legutóbb 2009-ben tartottak városavatást Magyarországon, akkor megyénkből a 3000-es lélekszámú Csanádpalota nyerte el ezt a magasabb közigazgatási rangot.

Fábiánsebestyén legfontosabb nevezetessége a fogathajtó-világbajnokság. Fotó: Schmidt Andrea
Nem látják akadályát. Fábiánsebestyén legfontosabb nevezetessége a fogathajtó-világbajnokság.
Fotó: Schmidt Andrea

Mivel a törvény szerint önkormányzati választás évében nincs városavatás, a legközelebbi alkalom 2011 lett volna. Akkor viszont a benyújtott pályázatokat nem bírálták el. Az érintett polgármesterek tiltakoztak, a miniszter viszont arra hivatkozott, hogy a koalíció újragondolja az önkormányzati rendszert. A „moratóriumot" tavaly is fönntartották, utólag érthető, miért. – A mi polgármesteri hivatalunk a járási kormányhivatalok megalakulása után is viszonylag nagy létszámmal, 19 fővel működhet tovább áprilistól, míg hasonló lélekszámú községek hivatalai olykor a 10 főt sem érik el – árulja el a városi rang egyik praktikus előnyét Kovács Sándor, Csanádpalota polgármestere. A legfiatalabb Csongrád megyei város első embere szerint nem csak közigazgatási szempontból előny ez a rang.

Nincs küszöb

Az idei évtől hatályban lévő törvény szerint „városi cím adható annak a községi önkormányzatnak, amely térségi szerepet tölt be, és fejlettsége eléri az átlagos városi szintet." Szakértők szerint a gyakorlatban dől el, mit értenek a jogalkalmazók „átlagos városi szint" alatt. A jogszabályban nincsenek részletes szempontok, célszámok, fejlettségbeli küszöbértékek.

 
– A helybeliek ambícióját jelzi, azt a szándékot, hogy többek akarunk lenni, mint amik voltunk a múltban, és szélesebb kört szeretnénk ellátni.

Fábiánsebestyénben 2073-an laknak. Ezzel a lélekszámmal a megyében a legkisebb város lenne, országos rangsorban viszont csak a 9. A megye északi részén fekvő település nevét a 13. században épült, Szent Fábián és Szent Sebestyén vértanúk tiszteletére szentelt templomáról kapta. A mezőgazdaság a legfontosabb megélhetési forrás – a két világháború között Rosenthal Adolfnak volt itt uradalmi birtoka, most a legnagyobb munkaadó a Kinizsi Zrt. A legfontosabb nevezetesség egy rendezvény: a fogathajtó-világbajnokság. Idén május 2-án kezdődik, az egyik szervező most is a helyi önkormányzat, a rendezőbizottság elnöke Farkas Sándor országgyűlési képviselő, aki a Kinizsi Zrt.-t is vezeti. A fő támogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

– Ez a település eddigi története során már kétszer elnyerte a nagyközségi rangot – mondta lapunknak a pályázat kapcsán Kós György polgármester. – Azt a szerepet, amelyet a várossá válás fontos kritériumaként említenek, így régóta betöltjük: hatással vagyunk a környezetünkre, van vonzáskörzetünk.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. uhuuhu 2013. február 25. 09:11
  „A falunkban minden második porta be van rendezve kisebb- nagyobb mértékben sertés tartásra. Magyarországon most indul a sertéstenyésztés újraélesztése program az UNIO támogatásával. Miért nem ebbe az irányba lobbizik a fábiáni vezetés? Megválaszolom: mert a lakosság járna jól! Ezért az ügyért dolgozni kellene az országgyűlési képviselőnknek és a faluvezetésnek. Hát ez lenne az élhetőbb település, nem a városi rang, ami csak a pénzt viszi.”
 • 27. uhuuhu 2013. február 25. 08:46
  „Város? Hiszen ezt a települést fóliasátrak, disznóólak, szántók veszik körül. Ez azt jelenti, hogy faluban élünk és én büszkén mondom, hogy parasztok vagyunk. DE ez nem azt jelenti, hogy buták és tudatlanok vagyunk kedves POLGÁRMESTER úr. A városi cím csak a családja egzisztenciáját biztosítaná, és vinné előre, esetleg egy-két kegyencét.”
 • 26. baltazar 2013. február 13. 20:04
  „Fábiánsebestyén lakosságának száma már csak 2039 fő? Ez nagyon elszomorító.
  http://onkormanyzat.net/2010/onkormanyzatok/fabiansebestyen-kozseg-onkormanyzata”
 • 25. alpro1 2013. február 11. 14:05
  „Tényleg jövőre ki fog indulni? egyáltalán:)”
 • 24. KurtMeyer 2013. február 11. 10:33
  „Teljesen mindegy hogy milyen civil szervezet akar tenni az emberekért, vagy a faluért, ha nem Kóst kérik fel a szervezet irányítására, vagy onnan leakarják váltani a hozzá nem értése miatt(lásd: vadásztársaság), akkor nemes egyszerűséggel azt ő tönkre teszi. A polgármester beleszólása nélkül semmi nem működhet Fábiánsebestyénben. Esetleg, valamelyik hűbéresének kell a vezetői helyet elfoglalnia. Remélem 2014-ben a falu "meghálálja" a leendő polgármester "áldásos" tevékenységét. Egyébként már másik megyében is "híre" van a polgármesterünknek.”
 • 23. baltazar 2013. február 11. 08:42
  „Akkor már értem....
  2011-ben amikor ingyenes egészségmegőrző és szűrő rendezvényt szerveztünk Fábiánsebestyénen, akkor az önkormányzat először ingyen adta oda a faluházat. A vasárnapi rendezvény előtt 3 nappal, csütörtökön szóltak, hogy mégse lesz ingyen. "Csak" a fűtést kell fizetni, de azt még aznap kérik befizetni, ha kell a terem.
  Megdöbbenésünkre kiderült, az 1 délelőtti fűtésért 64 ezer forintot kértek el. Kifizettük, összedobtuk saját zsebből, mert nem volt mit tenni, le volt szervezve minden.
  A teremben egyébként mindenki fázott, didergett. Büdös volt reggel 8-kor, hiszen ki tudja mikor volt szellőztetve előtte, szellőztetni is kellett. Hiába lett feltekerve a konvektor, délelőtt 11-ig nagykabátban vacogott mindenki. Mindez 64 ezer forintért.
  Megjegyzem: más településeken, ahol ilyen rendezvényt szerveztünk nem kértek pénzt a terem használatért. Szerintem ha be kellett volna fűteniük előtte, azért sem kértek volna pénzt, mert örültek, hogy ilyen program van a településen.
  Ez a sokadik negatív hozzáállása volt a faluvetésnek a civil egyesülethez. Ilyen faluvezetés mellett nincs értelme Fábiánon az emberekért tenni semmit, hiába lenne igény ezekre a jó dolgokra. Majd ha másik polgármester lesz, akkor lesz értelme bármit is tenni az emberekért.”
 • 22. falusi01 2013. február 10. 19:05
  „Reméljük, ha város lesz Fábián,akkor vissza tudja a falu szerezni a gázórákat,amit a közintézményekről levett a gázszolgáltató kb 2 éve! Szégyen és gyalázat,hogy ( a sokkal drágább) villannyal fűtenek a focipálya öltözőiben amikor nagyon muszáj,a művészeti iskolát meg zárva tartják a fűtési időszakban.”
 • 21. egyfelhasználó3 2013. február 10. 12:07
  „Osztom baltazár nézeteit reálisan kell nézni a dolgokat ez a városi elképzelés pontosan beleillik a polgármester gigantomániás elképzeléseibe és nem a falubeliek törekvéseit tükrözi mert az itt élőknek a legnagyobb gondja a túlélni valahogy ezt a nehéz helyzetet a mi most van. Higgyétek el a polgármester eddigi regnálásnak egyetlen mozzanata sem az emberek vagy a falu jólétét szolgálta . Inkább ő és családja , saját baráti körének jólétét szolgálja .Ez mostani falu egy átlagos magyar falu annak minden rossz oldalával és ez mindaddig így is lesz amíg ennek az önkényuralomnak véget nem vettek .Parasztvakítás ez az egész.”
 • 20. freepost 2013. február 08. 15:54
  „Üdv!

  Mondjuk én nem látok bele a tisztelt társaság pénztárcájába, sem a költségvetés felosztásának módjába és menetébe, de ha szétdobják a pénzt a "civil" szervezetek közt, hát szétdobják. Hogy ettől az már nehezen nevezhető civilnek??? Én ettől nyugodtan alszom!
  Én azt próbáltam volna sugallni -ezek szerint rosszul-, hogy ha van egy olyan közös ügy, egy olyan társadalmi probléma amit egy civil kezdeményezés meg tud oldani akkor kétlem hogy a vezetés ennek ellene lenne.
  Tételezzük fel -bár tudom hogy a példa 2013-ban nem állja meg a helyét- hogy kellene a népnek a mozi.
  Nem kell! de tételezzük fel. És erre valaki indít egy civil társulást. Szerintem nem lenne senki aki azt mondaná, hogy nem adjuk oda a mozi termet meg a gépeket, hogy Csináljátok! (Bár lehet hogy tévedek)
  Sőt ha az ötlet olyan, és társadalmi igény is van rá, akkor miért is nem lennének partnerek??
  Valós ötlet kell, létező igényre! Nem 1-2 ember igényére, többére!
  A falunap az nem civil story. Az egy önkormányzati státusz marketing! Az nem szabad egy lapon említeni mással.”
 • 19. baltazar 2013. február 07. 21:15
  „,mert feszegetnek egyes helyi konkrét problémákat. (javítva)”
 • 18. baltazar 2013. február 07. 19:55
  „Üdv neked is freepost!

  1 dolgot tegyünk tisztába. Egy civil egyesület mögött nincs állandó anyagi támogatás.
  Nincs mögötte egy nagy pénztárca, amiből a százezrek, vagy milliók csak úgy röpködnek ki.
  Ellenben egy önkormányzati fennhatóság alatt működő "civil" szervezet vagy alapítvány mögött van.
  Ja, hogy ezek a milliók a közpénzből vannak. Úgy könnyű. Feltenném a kérdést: ha pl. a mentési központot a tisztelt tagságnak kellene működtetnie, fenntartani a saját jövedelmükből, tankolni az autókat, felszereléseket venni, akkor vajon hogyan boldogulnának? És még pénzt sem kaphatnának az ügyeletért, mert ugye nincs miből.
  Szögezzük le, hogy ott ahol hagyják működni a civil szervezeteket, nem szólnak bele a dolgaikba, és még anyagi támogatást, de még ingyen épületet is átadnak - ott, azokon a helyeken valódi közösségi élet zajlik, és a település vezetése is elégedett. Ismerek olyan települést a közelben, ahol a falunapokat már régóta egy civil szervezet szervezi, pályázati pénzből és ök. segítséggel színvonalas rendezvényeket. Együtt tudnak működni a település vezetése és a civil szervezet. Nem keresztbe tenni a civil szervezetnek mindenhol, ahol csak lehet. Csak azért, mert feszegetek egyes helyi konkrét problémákat.”
 • 17. freepost 2013. február 07. 15:52
  „Üdv!
  Leszögezném, hogy nem egy gyorsan-kreált profil az ellentáborból!
  Továbbá hogy nekem a tisztelt gyülekezettel semmilyen problémám sincs. Illetve meglátom ha a port próbálják a szemembe hinteni, erről is arról is. Köszönöm nem kérek belőle. Meg nem szállok be a politikai csatározásba sem.
  Történetesen csak arra akartam reflektálni, hogy a civil szervezet azért civil szervezet, mert civil! És bár ez egy dolog önmagával való magyarázata, remélem elég evidens elfogadni. Azt mondtam, ha vágyik valaki valamire, akkor teremtse meg. Ne fentről várja a megoldást.
  Igazából én csak azt nehezményezem, hogy ha az önkormányzat intézménye (ahol emberek dolgoznak) hibát vét, akkor a legelső mozzanat a véres lepel körbehordozása után a pereskedés, meg a feljelentgetés, stb.
  Most hogy felröppent egy hír, aminek nem tudom mennyi a valóság alapja, hogy város lenne a település; erre is a kiabálás, a rosszindulat a válasz. Nem pedig az, hogy gratulálunk!

  Hogy miért jó a városi rang? Pályázati szereplésnél pl nem mindegy. Egy város több "ÖNHIKI"-t tud megszerezni (információim szerint) mint egy község (ahogy hallom, olvasom, azért ezt itt is igénybe veszik rendesen).
  Továbbá -mert volt egy rövid kalandom a közigazgatási szférával (igaz nem önkormányzat)- tudom, hogy mennyi munkával jár az egész intézmény működtetése. Látva azt, hogy mennyien dolgoznak bent a hivatalba, nekem csak az a kérdésem, hogy vajon hogy bírják????
  Ennyi ember, ennyi munkát csoda hogy meg tud csinálni időre. Az hogy ebbe itt-ott hiba csúszik, belefér. Az hogy azt nem tudják megnyugtatóan rendezni, az nem. De nem az ellenségeskedés a megoldás.
  De mint város, joga lenne a településnek több közalkalmazottat foglalkoztatni, mint a mostani állomány.
  Talán a lehetséges hibák száma is redukálódna. Ennek pedig önnek illetve önöknek is örülni kellene, nem pedig gátat szabni, verbálisan szabotálni a dolgot!

  Van kiadó terem a faluban, civilektől is...nem kell az önk.-ra várni!
  Sőt szerintem, jobb lenne kihagyni őket ebből! A civil, az legyen civil. Ne legyen sehol sem lekötelezett!”
 • 16. baltazar 2013. február 06. 19:17
  „Kedves freepost!
  Ügyesen kreáltál egy gyors új nevet magadnak.
  "Kérdésedre" (illetve hozzászólásodra) a válasz a következő.
  KCs nem a jelenlegi királyt opponálja, hanem a faluvezetés elrontott döntéseit. Ez a kettő nem ugyanez, még ha ezt egyesek úgy is állítják be a híveknek. Ami nem jogszerű, az ellen egy civil szervezetnek kötelessége felszólalni a lakosság érdekében. Persze - mi nem vagyunk "önkormányzati" civil szervezet, akit irányítani lehet- ez gondolom nem tetszik. Együtt lehetne működni, de.......nem tudom, hogy ez reális lehetőség-e.
  Miért "köpködés" az, hogy most például szóvá tettük, hogy nem jogszerű a lakossággal megfizettetni a vízórák (főmérők) hitelesítését-cseréjét? Azért mert igazunk van az ügyben és valami nem kerek a történet körül?
  Vagy azért, mert még 2006-ban jeleztük, hogy a szennyvíz beruházás kötelező lesz, ezért minél előbb bele kellene fogni? Hol tartunk most ez ügyben? Megint fizeti majd Fábián a büntetést a büdös tó miatt?
  Vagy azért, mert a "városi rang" pályázatnak még szerintünk nincs itt az ideje? Egy sor települést fel tudnék sorolni a megyében, akik mérföldekkel előttünk járnak. Lehet, hogy ügyes lobbizással lehetne várost csinálni Fábiánból, de úgy lenne egészséges, ha az elért érdemek alapján megfelelőnek tartanák a városi címre.
  Sok fontos körülményt meg kellene teremteni először és utána lehetne pályázni.
  Én így látom.
  De működjünk együtt. Próbáljuk meg. Kapjunk a rendelet alkotások előtt 1 példányt az előterjesztésekből véleményezésre. Nem akarunk ott lenni és szavazni, ez nem a mi feladatunk. Nem is kell elfogadni a véleményünket. De azért jónak tartanánk, ha ezt is felolvasnák a testületi tagoknak a szavazás előtt. Szívesen vennénk egy gesztust, hogy egy épületet átadnának mondjuk 3 évre használatba, ahol rendezvényeket tudnánk szervezni a lakosságnak.Lehetne így is kezdeni a közeledést, és akkor nem a közmeghallgatáson tudnánk "megbeszélni" problémákat, hanem szűkebb körben teljesen békésen. Kérdés, hogy erre hajlandó lenne-e a faluvezetés, vagy hallani sem akar róla. (gondolom ez utóbbi)
  Nem az a cél, hogy a regnáló hatalom megbukjon, hanem az, hogy minden rendben működjön a településen. Most azért 1 kezem kevés lenne a problémák összeszámolására.”
 • 15. freepost 2013. február 06. 10:33
  „Nem az a fő gond bizonyos emberekkel, hogy tudatlanok (itt most az általuk megszerzett információk mennyiségére, minőségére gondolok, és nem az általános kognitív képességikre), hanem hogy alapból rosszindulatúak. Tudom, van akiben a hatalomvágy, van akiben a bosszú és van akiben a genetikai hülyeség munkálkodik. Nem baj így szép az élet hogy nem vagyunk egyformák!
  Ennek is mint mindennek több oldala van, nem is csak kettő. Nem lehet "fekete-fehér"-re bontani. De az hogy egyes embereknek a jó sem jó?!
  Miért nem lehet egyszerűen örülni annak, hogy próbálnak előrébb lépni? (Tudom. Ha ´baltazar´ lett volna a király a király helyett, már régen tejjel-mézzel folyna a Kánaán... helyett a Kórógy, mert csak az van) Lenne itt már étterem, meg mozi (a gépész megvan már hozzá), meg szórakozás. Hoztak volna már ide ipart, meg kereskedelmet, meg a jó Isten tudja hogy mit!
  De kérdezem én: civilként miért nem lehet ezt megtenni????
  Miért nem lép előre, csinál valamit? Gádorosról kell importálni befektetőt, hogy legalább egy kopasz disco-ja legyen a fiataloknak. Miért nem csinál mozit a ´mozimasiniszta´?? Talán mert, mondjuk nagyvárosban sem járnak moziba az emberek.
  Miért nincs étterem? Tessék! Meg lehet csinálni! Nem fentről kell a csodát várni és elvárni, hanem menni kell és megcsinálni. Nem azzal tölteni az időt hogy a másikat köpködjük, hanem tenni kell.
  Talán a tisztelt címnek is nagyobb lenne a renoméja az emberek közt ha ezt vállalná és beismerné!
  Nem felháborodni kell a "tv-szerelő" tituluson (volt ilyen!), hanem akkor tessék építeni rá! Ha mást nem hírnevet.
  Mert most csak úgy ismerjük a "kedves baltazar"-t hogy K.Cs*** aki a polgármestert opponálja. (a barátait szintén)
  Csináljanak civil szervezetet, meg kezdeményezzenek dolgokat, de ne azzal a céllal, hogy ellentétbe álljanak a regnáló vezetéssel, mert akkor -hiába jó az ötlet - nem fog senki melléjük állni!
  Ha az a cél (remélem nem csak) hogy a regnáló hatalom megbukjon és helyükbe lépjenek, akkor egy tanács: Először a munkát kell elvégezni, majd utána lehet a fizetésért sorba állni! Tessék tenni azért hogy megbízzunk önökben! És ezt nem lehet köpködéssel elérni.”
 • 14. baltazar 2013. február 04. 10:37
  „Sándorfalva jelene:
  "Sándorfalva lakossága a megyei népességnél fiatalabb, amit jól tükröz a gyermek- (0-14 éves) és az idős (65 éves és a feletti) népesség hányadosa, az úgynevezett öregedési index is. Az új városban 100 gyermekkorúra 84 időskorú jut, 22 fővel kevesebb, mint a megyében átlagosan."
  "1990-től ugrásszerűen megnőtt a kiskereskedelmi üzletek száma. A 86 kiskereskedelmi üzletből 25 élelmiszer jellegű, de megtalálható a településen az iparcikk jellegű üzlet, ruházati, vasáru-, festék-, üvegszaküzletek, valamint könyv-, újság és papíráru főprofilú üzlet is. A 32 vendéglátó egységből 14 étterem és cukrászda. A településen csak egy panzió működik 20 férőhellyel."
  "35 civilszervezet működik a városban."

  Tessék mondani: Ehhez képest hol tart Fábiánsebestyén?
  Csak mellékesen megjegyzem: azzal kellene kezdeni, hogy a helyi rendeletek megalkotásába bele kellene vonni a lakosságot, és a nem önkormányzati vezetésű civil szervezeteket. Helyet kellene biztosítani ezeknek a civil szervezeteknek a működéshez. Egy gesztus lenne ez az ingyen épület átadása egy adott időszakra, ezzel lehetne csökkenteni az ellentéteket. (Más településen ez így működik.)
  Másik, hogy ne csak 1 évben 1 alkalommal tartsa a kapcsolatot a falu vezetése a lakossággal, ahol "lehet kérdezni" szűk időkeretben a lakosságnak nincs igazán belelátása a helyi dolgokba. Sőt, nagyon kevesen tudtak arról is, hogy közmeghallgatás lesz. Mondjuk nem lenne rossz dolog a testületi ülések megtekinthetősége valamelyik helyi tévé csatornán.
  Ne csak mondjuk, hogy itt demokrácia van. Úgy is kellene tenni. Hiszen a közjóért dolgozik a vezetés közpénzért.”
 • 13. studyfy 2013. február 03. 23:37
  „Ez a szabályozás is ezer sebtől vérzik. Ragaszkodni kellene a falu, község, nagyközség, város tagozódáshoz és szigorúan betartani. Ne az döntsön, hogy ki, milyen szinten tud lobbizni, mert valljuk meg őszintén erről van szó. Farkas úr kérését Navracsics Tibor biztos nem fogja elutasítani. A város, a közigazgatás területén kedvezőbb elbírálásban részesül. De hát gazdag ország vagyunk, futja rongyrázásra. Jövő évben majd döntenek arról, hogy a folyóknak délről északra kell folyniuk ;-)”
 • 12. baltazar 2013. február 03. 12:16
  „Szubjektív vélemény: ha városi rangot kap Fábiánsebestyén, az tulajdonképpen lehet jó is. Hátha az elvándorlók a házukat többé tudják majd eladni a "Fábián városba" költözőknek.
  Jelenleg sajnos ingatlant eladni falun szinte lehetetlen a helyi munkanélküliség és a város adta lényeges plusz elemek teljes hiánya miatt.(nagy áruházak, kisebb ruházati, villamos, egyéb áruházak, mozi, szolgáltatók ügyfélközpontjai, egyebek)”
 • 11. baltazar 2013. február 03. 12:07
  „Tapasztalatok a baráti körből, hogy mit mondanak akik először ide tévednek:
  A falut úgy látják, hogy a főút mellett az egyik oldalban van egy sor ház, és ennyiből áll a falu.
  Körbejárva, bemutatva a falut (megmutatva, hogy van több ház is a faluban) az alábbi lényegesnek vélt dolgokat lehet megmutatni:
  Lóversenypálya - megjegyzés mellé, hogy 1 évben 3 nap az, amikor a lóverseny van (világbajnokság egy egyedi történet volt, nem rendszeres), és szokott lenni még falunap is, amikor nagyobb rendezvény van. A köztes időben csend van a pályán.
  Polgármesteri hivatal, átláthatatlan dzsungelben park pár szoborral, iskola épülete, focipálya.
  Ezzel be is van mutatva a falu. Az idegenek reakciója szinte mindig ugyanaz: "hát ez nem egy jó hely".
  Kérdések: Mozi van? Valami hangulatos étterem van? Egyáltalán étterem van? Valami szórakozóhely a fiataloknak?
  Mit lehet itt csinálni?
  Ilyenkor el kell mondani, hogy ha más vezetés lenne, akkor valóban minden lehetne, de e helyett egyhelyben topogás van, és elvándorlás. Öregedő falu ez sajnos, a lélekszám alig 2000 felett, holott valamikor 3000 fő is volt. A "városi rang" -ra törekvésre csak széles mosoly a reakció.”
 • 10. roxper 2013. február 03. 11:51
  „Számomra csanádpalota városi rangja is meglepetés volt, nem látszik rajta, ahogy ezen a falun se fog meglátszódni, hogy ha városi rangot kap... :D”
 • 9. dean23 2013. február 03. 11:44
  „"Falun parasztok laknak, városban meg emberek!" Kb. ennyi a logika abban, hogy miért akar minden pöttöm település városi rangot!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagot tűztek, bánatot űztek a szentesi Zsoldos diákjai

Kilenc végzős osztály több mint 180 diákja tűzött szalagot a Zsoldos középiskola szalagavató bálján. Tovább olvasom