Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Fábiánsebestyén várossá válna

Fábiánsebestyén - Nem a lakosságszám a lényeg, hanem az, hogy milyen környezetet és szolgáltatásokat nyújt egy település az ott élőknek – vallja Fábiánsebestyén polgármestere. Kós György szerint az elért eredmények elismerése lenne, ha elnyernék a városi rangot.
– Fábiánsebestyén az elmúlt években sokat fejlődött. Szinte minden téren városias szolgáltatásokat nyújtunk. Valószínűleg ennek köszönhetjük, hogy nem csökkent a település lélekszáma. Az elért eredményeink elismerése lenne, ha elnyernénk a városi rangot – mondta Kós György polgármester.

Szolgáltatások

Fábiánsebestyén 2013-ban már pályázott a városi rangra, de akkor elutasították kérelmüket. A döntéshozók néhány dolgot hiányoltak: a szennyvízcsatornát, a turisztikai szálláshelyeket és a középiskolát.
– Az egy jó próba volt, felmérése annak, hol tartunk. Ma már próbaüzem alatt van a szennyvízcsatornánk, és szálláshelyekben is nagyot léptünk előre. Nemcsak a városi rang elnyerése indokolta, hanem a rendezvényeink is igényelték. Jövőre például Fábiánsebestyén ad otthont a kettesfogat-hajtó világbajnokságnak – nyilatkozta Kós György, aki azt is felsorolta, milyen szolgáltatásokkal rendelkezik településük.

– Van bölcsődénk és óvodánk. Iskolánkba hat településről járnak gyerekek. Településünk lélekszáma 2079 fő, tehát magas a 250-es tanulói létszám. Az önkormányzat közel 70 fős idősek otthonát működtet. Megoldott az orvosi, fogorvosi, védőnői ellátásunk. Állatorvos is dolgozik a településen. Saját ügyeleti rendszerünk van, jól felszerelt gépjárművel. Rendelkezünk légpárnás mentőjárművel, motoros szánnal. Falugondnoki, támogató- és családsegítő szolgálatot is működtetünk. Hét buszunk van, köztük egy amerikai iskolabusz – sorolta a polgármester.

Megemlítette, maguk végzik az ivóvíz-szolgáltatást, a kommunálishulladék-szállítást. A szennyvízcsatorna is megépült, most zajlik a próbaüzeme. Szennyvízszippantó járművel is rendelkeznek, amire a jövőben is szükség lesz a külterületen.

Biztonság, nyugalom

– Fábiánsebestyénen számos civilszervezet működik. Van önkéntes tűzoltóságunk és polgárőrségünk. A mezőőrségen belül, a polgárőrséggel együttműködve, minden éjjel fegyveres biztonsági őrség teljesít szolgálatot, amit önkormányzati rendészetté szeretnénk fejleszteni. A rendőrnek és a mezőőrségnek terepjárót és havi 1000 kilométer futamteljesítményt biztosítunk. Szerencsére alig történik bűncselekmény – sorolta Kós György.

Kós György a település jól felszerelt ügyeleti autója mellett. Fotó: Kovács Erika
Kós György a település jól felszerelt ügyeleti autója mellett. Fotó: Kovács Erika

– Középiskolánk még nincs, de már lépéseket tettünk annak érdekében, hogy Fábiánsebestyénen esti iskola működjön, ahol a tanulók érettségit szerezhetnek. A pályázatot január végéig lehet benyújtani. Reméljük, jövőre már a várossá válásunkat ünnepelhetjük – tette hozzá Kós György.

Családias és kulturált

– Legyen város Fábiánsebestyén! Szerintem megérdemelné – ez Sipka Istvánné véleménye. A nyugdíjas asszony és családja körülbelül 10 éve él Fábiánon, Magyartésről költöztek oda. – A szívem még visszahúz Magyartésre, de ez érthető, hiszen ott nőttem fel. Viszont nem költöznék vissza, mert ott sajnos nincs élet. Itt pedig minden megvan, amire szükségünk van. Hogy mi változik, ha a falut várossá nyilvánítják, nem tudom. Az is lehet, hogy a városi cím csak jelképes lesz, egyfajta elismerés – nyilatkozta az asszony.

Gombárné Dézsi Margit 3 gyermeket nevelő anyuka. – Vannak, akik lenézik a településünket, mert kicsi. Azt mondják, „tanyára" nem költöznének. Pedig itt tényleg megvan minden, ami a városban. Szeretünk itt élni. Ha Fábiánsebestyén város lesz, attól még a falusias jellege megmarad, de ez egyáltalán nem baj – summázta az anyuka.
Jancsó István öt évvel ezelőtt költözött a családjával Fábiánsebestyénre. Korábban Eperjesen éltek. – Olyan települést kerestünk, ami nincs messze, a körülményei, életfeltételei jók, családias és kulturált. Nagyon örülnék, ha elnyernénk a városi rangot. Nem sok 2000-es lélekszámú település büszkélkedhet ilyen elismeréssel – mondta a gépkocsivezetőként dolgozó férfi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztések az Ipari Parkban

A szentesi Ipari Park területén a közeljövőben három fejlesztést hajtanak végre – tudtuk meg Bocskay Istvántól, az önkormányzat referensétől. Tovább olvasom