Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Farkas: A Kinizsinek sosem kellett hátszél

Fábiánsebestyén - 950 millió forintnyi állami és uniós támogatást kapott tavaly a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. - számolta össze a hét végén a Magyar Narancs. Vajon ehhez kellett-e az, hogy a cég résztulajdonosa és vezetője, Farkas Sándor kormánypárti országgyűlési képviselő?
A fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. összesen 3600 hektáron gazdálkodik, 400 holstein-fríz tehene és szaporulatuk takarmányát nagyrészt megtermeli. A gazdaság tavaly területalapú támogatás címén 237 millió forintot kapott, összesen 130 milliót tesz ki cukor-, juh- és tejtámogatása. Uniós forrásból 437 milliót, állami keretből 150 millió forintot nyert tehenészetének korszerűsítésére, így tavaly 950 millió forint közpénz segítette a céget. 2010-ben 343 millió, 2011-ben 290 millió, 2012-ben 384 millió, 2013-ban pedig 505 millió forint folyt be a zrt.-hez az államtól és az Uniótól.

Négy év alatt 2,47 milliárd forintot kapott a cég. A magyarnarancs.hu, amely ezeket az adatokat összesítette, emlékeztet, hogy ez a cég is kapott pályázat nélkül állami földeket. A portál dokumentálja, hogy a Kinizsi korábbi vezérigazgatója, most igazgatóságának elnöke, Farkas Sándor 37 százalékban tulajdonos.

Közben pedig kormánypárti országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság alelnöke, „azaz képviselői fizetésén túl közpénz járult hozzá Farkas gyarapodásához". A lap azt írja, napokig kereste Farkas Sándort , de nem sikerült elérnie.

– Két éve rendszeresen megtalálnak ezzel a témával, pedig nem akkor kezdtem politizálni, és nem is azóta vezetem a Kinizsit – reagált lapunk kérdésére Farkas Sándor.

A Kinizsinek sosem kellett hátszél. Fotó: DM
A Kinizsinek sosem kellett hátszél. Fotó: DM

– 61 éves vagyok, 41 éve dolgozom Fábiánsebestyénben, gyakornokkoromtól kezdve végig a gazdaságban voltam, 1992-ben lettem elnök. Olyan emberektől is tanulhattam, akiket korábban kuláknak minősítettek, pedig csak jól gazdálkodtak, és nyitottak voltak minden újításra, ami a mezőgazdaságban fölbukkant. Igyekeztem én is úgy dolgozni, hogy a cég versenyképes maradjon, folyamatosan fejlődjön.

Sikerült. Vezetőként ez azért is fontos feladat, mert 110 dolgozónk van, ennyi család megélhetéséért felelünk együtt. Fábiánsebestyénben a Kinizsi a legnagyobb munkaadó és a legnagyobb adófizető volt, és az is maradt, normális viszonyban vagyunk a gazdálkodókkal és a településsel. Igen, pályázunk. Kaptunk és kapunk állami támogatást, ugyanúgy, ahogyan az összes ilyen gazdálkodó szervezet. Ez törvényes, és sohasem volt titok, a tehenészet átadására, a rendezvényeinkre meghívtuk a sajtót.

Farkas Sándor. Fotó: DM
Farkas Sándor. Fotó: DM

A támogatás nem függ össze azzal, hogy – 1994 óta – fideszes politikus vagyok, ez, azt hiszem, korábban bebizonyosodott. A szocialista kormányok idején ugyanígy kaptunk támogatást, és akkor a lovasnapok fővédnöke Gráf József agrárminiszter volt. Aki politikusként ismer, tudja, ha a szakmámról van szó, számomra nincs különbség ellenzéki és kormánypárti vélemény között. Tényleg szokatlan és feltűnő lehet, hogy fideszes létemre mezőgazdasági nagyüzemet vezetek, de ez a helyzet, húsz éve – jelentette ki Farkas Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első fokon 37 évet kapott összesen a szolnoki család

Szülinapi buliban találta ki egy éve egy szolnoki család, hogy Szentesre mennek rabolni. Tegnap – nem jogerősen – összesen 37 év börtönre ítélte őket a bíróság. Tovább olvasom