Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Fedett skatepark a tornateremben

Szentes - Összefogtak és megcsinálták a srácok: december 15-én nyílt meg hivatalosan a fedett skatepark az üresen álló Damjanich-iskola tornatermében. Az extrém sportok híveinek így a téli hónapokban is van rendszeres gyakorlási lehetőségük, nem kell máshová utazniuk.
Akaratlanul is egy régi vicc jut az eszembe, amikor a bmx-es srácok szinte a fejem fölött pördülnek meg a kerékpárjukkal: tudják, van az a bizonyos téli sportág, a „fedett pályás véraláfutás". Hát, nem éppen veszélytelen sportágat űznek a fiúk a Szentesi Extrém Sport Egyesületben, akik egyébként hihetetlenül ügyesen bánnak a bicajokkal, a gördeszkával és a korival, nem véletlenül kötelező tartozék edzésen is a bukósisak, lábszár-és térd-, esetleg fogvédő.

Fedett skatepark a tornateremben - GALÉRIA

Szervezett formában

2011 őszén alakult meg a Szentesi Extrém Sport Egyesület 12 fővel, de a létszám azóta is folyamatosan bővül, jelenleg 25 egyesületi tag hódol a gördeszka, görkorcsolya vagy a BMX-kerékpározás szenvedélyének szervezett keretek között. 2009-ben vették birtokba a sportszálló mögötti pályát. Az egyesületnek köszönhetően nyílt lehetőségük most a fedett pálya kialakítására. Már két verseny házigazdái voltak, nyárra tervezik a következőt, mert a teremben nincs hely lelátónak. Márciustól kezdődik a versenyszezon, a szentesiek is indulnak több megmérettetésen. Csehországba készülnek, augusztusban pedig Romániában szoktak részt venni egy jelentős versenyen.

Itt, a Damóban még nem volt balesetük, ezt Budai Zsolttól tudom meg, az egyesület elnökétől. A fiatalember azt is megmutatja: egy gázpalackkal igyekeznek kis hőt termelni a tornateremben, mert a villanyt még kifizetik, de a fűtésszámlára nincs pénzük. Egy laza hangulatúra kialakított bemelegítő szobában telepedünk le beszélgetni, mellettünk néhány srác piheni ki fáradalmait, köztük Újvári Boldizsár Budapestről, aki egyébként nemzetközi szintű versenyző, s akit a legismertebb energiaital gyártó cég támogat. Igen, a Damo suliban nyílt skatepark a fővárosból, Kecskemétről, Gyuláról is vonzza az extrém sportolókat. Merthogy összesen három ilyen fedett pálya van az országban, beleértve a szentesit is. De nem kell messzire menni, ha sikeres versenyzőt akarunk találni, hiszen a helybeli egyesületet erősíti Gál László is. A Cusi becenévre is hallgató fiú a legeredményesebb bmx-es a szentesi csapatban, Csehországból egy nemzetközi versenyről első helyezéssel tért haza, s már két szponzor is segíti. Sportágában kivívott eredményei alapján az Év sportolója-választáson is szavazhattak rá.

Fedett skatepark a tornateremben - GALÉRIA

- Összefogtunk, utánajártunk, megcsináltuk. Nem volt külső segítségünk, mindent magunk oldottunk meg – mondja Zsolt. - Köszönet Tomcsányi Ferencnek, a sportközpont vezetőjének, hogy engedélyezte a Csongrádi úti pálya áthelyezését ide, a városnak pedig, hogy megkaphattuk az iskola tornatermét.

Amíg nem volt, más városokba jártak gyakorolni télen, míg a pénztárcájuk bírta. Itt viszont így télen akár órákat is eltöltenek a fiúk, s ha elfáradnak, nekiállnak kosarazni. A sporton kívül is összetartó a társaság, de itt már jelentkeznek a generációs problémák: az egyéb szabadidős tevékenység már korosztályokra szűkül. 14 évestől 23 évesig terjed az egyesületi tagok életkora. A papírmunkát Szabó Katalin, Cusi anyukája intézi. Zsolt elárulja, edző nincs, amit tudnak, videókból, illetve egymástól lesik el. Aztán már a rengeteg gyakorláson múlik minden. A fedett pálya tökéletes számukra, bár nehezebb, mint a szabadtéri volt: itt többet kell technikázni, s jobban rá kell tekerni, hogy meglegyen a lendület az ugrásokhoz. Amelyek akár 5-6 méter magasba is repítik a srácokat biciklistől, gördeszkástól.

Fedett skatepark a tornateremben - GALÉRIA

De azért a Damo kihasználatlanul maradt tornatermében uganúgy elboldogul a profi, mint az amatőr kissrác. Visszalépünk a terembe, ahol megcsodálhatjuk többek között Cusi teljesítményét is. A fiúk játszi könnyedséggel ugrálnak a pályán, vagy állítják a palánk keskeny szélére hosszában a kerékpárt, pörgetik maguk alatt a bicajt, vagy ők pördülnek egyet fölötte – legalábbis látszatra könnyedén, fényképezéshez túl gyorsan, mindezt ütemes rapzene festi alá. Azért ezekben a magas pontértékű trükkökben évek munkája fekszik. Többen már az egyesület, sőt a szabadtéri BMX-pálya életre hívása előtt évekkel elkezdtek extrém sportokkal foglalkozni.

A skatepark hétköznap 17-21, hétvégén 13-21 óra között tart nyitva a Damjanich-iskolában, a tervek szerint áprilisig.  

Olvasóink írták

  • 2. makovaros 2013. január 01. 18:28
    „Terem van, biztosan összefogás nincs”
  • 1. macs 2012. december 31. 13:40
    „Szegeden nincs olyan terem, ahol hasonló pályát lehetne csinálni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óévbúcsúztató hangverseny Szentesen

Szentes Város Fúvószenekara, a Bárdos Lajos Vegyeskar, a szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes és a kecskeméti Hírös Zenekar vasárnap 18 órától óévbúcsúztató hangversenyt tart a sportcsarnokban. A belépés díjtalan. Tovább olvasom