Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Fegyelmit kaptak a drámais tanárok

Szentes - Információink szerint fegyelmit adott a szentesi Horváth Mihály gimnázium igazgatója, Tóth Tamás József azoknak a tanároknak, akik a drámatagozat diákjainak előadásait rendezték. Az etika szakos igazgató iskolai belügynek tekinti az ügyet, és nem kíván nyilatkozni.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Bácskai Mihály, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának megalapítója, a város díszpolgára tiszteletére már évek óta megrendezik Szentesen a Skabá Fesztivált. Azért Skabá, mert Bácskai Mihályt csak úgy hívták diákjai, hogy Miska bá' – Skabá. Az idei, szeptemberben megrendezett fesztivál jubileumi esemény volt, mert 35 éve működik a gimnáziumban drámatagozat.

A szervezők olyan programot is hirdettek, amelyre a drámatagozat egykori diákjait is várták a gimnázium Bácskai-udvarába és az intézmény egyéb helyszíneire – emlékezni, nosztalgiázni, ünnepelni, hiszen azt volt a céljuk, hogy találkozzon a jelen és a múlt.

Megszólal az igazgató

Valóban születtek az iskola drámatagozatán írásbeli figyelmeztetések - írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében Tóth Tamás József, a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója, aki pénteken még pletykának minősítette információnkat. Levelét itt olvashatja, azt változtatás nélkül közöljük.

 
A kétnapos fesztiválon, amely Bácskai Mihály sírjának megkoszorúzásával kezdődött a Kálvária temetőben, bemutatták a tagozat jelenlegi diákjai a nyáron megtanult, és az Ördögkatlan fesztiválon, valamint a szegedi Thealteren már játszott előadásaikat. A 2008-ban létrehozott Ördögkatlan összművészeti fesztivált minden év augusztusában tartják a Baranya megyei Nagyharsányban és a környező falvakban. A rendezvény védnöke Törőcsik Mari színművész, de védnökséget vállalt az induláskor az azóta már elhunyt Cseh Tamás zeneszerző, énekes is. A Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrás Minisztérium az Ördögkatlannak és a Thealternek is fő támogatója.

Nyáron az Ördögkatlanban mutatta be a másodikos drámatagozatos osztály a Magyar Járat című darabot Szebeni Zoltán rendezésében. A pecsistop.hu tudósítása szerint a torokszorítóan szép előadás több szálon is reflektál a jelenlegi közéletre. „A röhejesre karikírozott pillanatok mellett szép lassan egyre kevésbé lehetett nevetni (...) a darab vége felé pedig azt is megtudtuk, magyarnak lenni ma egyenlő a gyűlölködéssel, majd Parti Nagy Lajos Metróhimnusza következett hümmögős énekléssel és a csattanóval" – írta az internetes portál. A harmadikosok Hendrik Höfgen és a mai magyar kulturális élet visszáságait tárták fel Pádár Zsolt rendezésében az Önmagával vívja című darabban. „Itt legtöbbször a kísértésen, a lelkiismereten, annak hiányán, az elvek feladásán volt a hangsúly, a diákok pedig olyan saját szövegeket írtak a darabhoz, amelyek már-már irodalmi szinten is megállnák a helyüket" – írta a pecsistop.hu.

A szentesi diákok nyáron a szegedi Széchenyi téren adták elő a darabot, ami a Horváth Mihály Gimnázium tavaly nyáron kivenevezett igazgatójánál kiverte a biztosítékot. Fotó: Frank Yvette
A szentesi diákok nyáron a szegedi Széchenyi téren adták elő a darabot, ami a Horváth Mihály Gimnázium tavaly nyáron kivenevezett igazgatójánál kiverte a biztosítékot. Fotó: Frank Yvette

A negyedikes, idén elballagott diákok a Thealter és az Ördögkatlan fesztiválon is bemutatták Matos Ibolya és Pádár Zsolt rendezésében A legnagyobb magyar című, a mai magyar közélet és kultúrpolitika visszásságait karikírozó előadásukat. A darab története szerint megalakítják a Magyar Nemzeti Válogatott Színész Gárdát, ahol a válogatáson hamarabb esik ki az idegenszínű és idegen nevű jelentkező, mint a tehetségtelen. „Rengeteg utalást láthat a közönség a mai színházi viszonyokra, a mutyizásra, a sógor-koma-jóbarát kiválasztására. A létra magasán álló nagy magyar miniszterelnök dönt minden fontos kérdésben" – írtuk júliusban a darab szegedi bemutatója után, ami nagy sikert aratott a nézők körében. Matos Ibolya akkor így nyilatkozott lapunknak: „az eleje és a vége egy keret, amelyben a gyerekek megvallják, mennyire szeretik a hazájukat, a magyarságukat. A keret kontrasztban van a középső résszel, amelyben nem mi űzünk gúnyt a mai helyzetből, hanem az gúnyolja ki az őszinte magyarságot, ami ma Magyarországon történik."

Az említett darabokat a Skabá Fesztiválon is bemutatták. Úgy tudjuk, A legnagyobb magyart háromszor is el kellett játszani, mert akkora volt iránta az érdeklődés a nézők és a diákok szülei részéről. A fesztiválon a Nézőművészeti Kft. előadásában, Dömötör Tamás rendezésében – Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs főszereplésével – láthatták az érdeklődők A fajok eredete című szatirikus darabot is, amelyben Darwin azonos című művéből kiindulva olyan formai kísérletre vállalkoztak az alkotók, amely ötvözni próbálja a tudományos ismeretterjesztést a költészettel.

Információink szerint a fesztivál után Tóth Tamás József, a Horváth Mihály Gimnázium kémia és etika szakos igazgatója fegyelmit, írásbeli figyelmeztetést adott két tanárnak. Úgy tudjuk azoknak, akik A legnagyobb magyar és az Önmagával vívja című darabot rendezték.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. Helina_ 2013. október 08. 22:37
  „Azóta egyébként megjelent az indexen (gondolom máshol is) egy összefoglalóbb cikk, amiben Matos Ibolya és Pádár Zsolt közleményét is leadja a lap.
  Én láttam a darabot, bár még az Ördögkatlan fesztiválon. Őszintén szólva fel sem tűnt, hogy egy trikolor zászlón imitálják a szexet, mivel magának a jelentnek köze nem volt éppen semmilyen nemzetiesnek valaha is mondható témához. Egészen konkrétan a diákok énekeltek imitálás közben, minden a megcsalásról, és az ezzel kapcsolatos lelkiismeret boncolgatásáról szólt. ( Egyébként az egyik legerősebb kép volt a darabban, mert pontosan akkora feszültséget keltett, mint amekkora részt a lelkiismereti kérdésekre szántak a rendezők és a játszók.)
  Ha jól emlékszem, talán nem is volt zászlóként használva az egész darabban a terítő.
  Tehát aki színházhoz értő, és egyébként józan paraszti ésszel gondolkodó ember, annak eszébe nem jut felháborodni ilyenen. A saját szemellenzője, ha Tóth Tamás igazgató úr ezt belelátta.”
 • 46. csucsu2 2013. október 08. 09:57
  „Számomra csak az látszik, hogy senkinek sincs igaza, mert senki sincs a valóság birtokában.
  Nem igaz a cikk, ez biztos, nem tudom elhinni, hogy minden igaz, amit az igazgató mondott, az előzetes hozzáállása alapján.
  Természetesen nem gyalázzuk meg a nemzeti zászlót, még ha művészeti mondanivalója van is.
  Egy biztos bármi volt is ott, bárki is vállalja, hogy Ő volt az aki nem írt igazat, egy-két év és csak arra emlékszik a társaság fele, hogy az az ember Ő, aki igazgatóként fegyelmit adott mert nem tetszett a színmű tartalma, a másik oldal pedig arra, hogy Ő az az ember, akit igazgatóként meghurcoltak, mert kiállt az igazáért.
  Ez a médiahatalom. Bárki is bármire is használja.”
 • 45. mediashreck 2013. október 08. 09:19
  „Mar 2-napja van fent ez a cikk a Delmagyar-online föoldalon.
  A korabbiakban a cikkhez hosszaszoltam.
  Tegyünk mar egyszer es mindenkor pontot az "ügy" vegere!

  Az igazgato urnak igaza van, es
  Ti meg <moderálva> vagytok!

  Mediashreck
  s.k.”
 • 44. kapocs 2013. október 08. 07:59
  „Én nem láttam az előadást (sajnos), de szívesen megnézném. Így kicsit faramuci is hozzá szólni a cikkhez, de ha a zászlós jelenet tényleg az igazgató úr írása alapján történt, az nagyon nem szép (finoman szólva). Azonban ez a mű többször, több helyen be lett mutatva, igen jó kritikákat kapva. Akkor nem volt zászlós jelenet? Vagy nem tartották fontosnak a kritikusok? Nekem kicsit ködös még a dolog, de hogy tisztábban lássunk, lehet, hogy be kellene mutatni valahol szélesebb körben! Esetleg szívesen meghallgatnám/olvasnám a rendező tanárokat.”
 • 43. y-akta 2013. október 08. 07:30
  „A zászlós jelenet elítélhető, de az előadások mondanivalója magáért beszél. Gondoljunk bele, hogy is nézett volna ki, ha ezért direktor úr nem büntet? Még jó, hogy "csak" ennyi vagy a diákokat nem büntette! A cikk meg alig követhető.”
 • 42. Hammada_Fleet 2013. október 08. 06:12
  „Hol lehet ezeket a darabokat megnezni?

  Hol lehet ezt a Toth Tamas Jozsef Viktor igazgatot megnezni jo alaposan magamnak?”
 • 41. lidi 2013. október 07. 22:23
  „ugyan a net erre lehetőséget ad, de nem túl etikus átírni egy cikket, mikor kiderül, hogy helytelen-félinformációkra alapozva állítottunk valamit - amit aztán a teljes magyar sajtó, meg a mindenlébe kanál DK is átvett és kommentált
  ha már etikánál tartunk, etikusabb lett volna "munkatársunktól" helyreigazítani.
  persze hogy naivitás ezt várni”
 • 40. Ballas 2013. október 07. 20:35
  „Ballibék megint csámcsognak, pedig egyszerű a helyzet: magyar nemzeti jelképet, jelesül a nemzeti lobogót gyalázták meg... nincs miről vitázni! Ez egyébként büntetőjogi felelősséget is maga után von! Ezek az okostojás károgók meg már megint Fideszeznek, mert máshoz nem értenek! Szánalmas marhák!”
 • 39. jani13 2013. október 07. 20:27
  „Úgy látszik a fidesz-etika szakos igazgató nem bírja a kormányt ért kritikákat. :)”
 • 38. csucsu2 2013. október 07. 19:05
  „Ezzel kapcsolatban már volt vagy 4 külön cikk, az első megszellőztető reklámon-line megoldásnál olvastam olyan hozzászólást, ami igazán megrémített. Félelmetes egyes emberek szemellenzős látásmódja és radikalizmusa.
  De azon kívül, hogy sokan saját tuti ismerete alapján ítéletet hozzanak, más nem volt. Nem tudni mi volt, kaptak fegyelmeit, nem kaptak, csak írásbeli ejnye-bejnye volt a zászlón imitált sex miatt, vagy nem tetszett ez vagy az a darab.
  Talán azoknak volt a legnagyobb igaza, akik azt írták, hogy már az elején az igazgatónak oda kellett volna állnia, kihúzni a gerincét, és elmondani, hogy mi is volt. Főleg etika szakja alapján is. Valóban - mivel ez nem magánintézmény - nem nagyon etikus, és jogos belügyként kezelni egy pletykát sem. Ez az oda járó diákokkal, szüleikkel és a jövőbeli jelöltekkel, és a nagybecsű múlttal szemben sem szép.
  Bár az is igaz, amit egyszer régen tanítottak nekem: "az iskola a demokráciára nevel, de nem tud demokratikusan működni."”
 • 37. eternette 2013. október 07. 18:46
  „Nekem ez a "Skabá" olyan lealázó elnevezés.”
 • 36. mediashreck 2013. október 07. 18:16
  „32. Dondongo!

  Mivel evtizedek ota a nemet nyelvet hasznalom ejjel-nappal,
  ez sajnos a magyar anyanyelvem rovasara ment.
  Ebben igazad van.
  Bocs.”
 • 35. tol 2013. október 07. 17:57
  „miért is nem lehet ezt a történetet szélesebb körben, értöen elemezni?!? Több tanulsága is van, sokkal több, mint egy odavetett kommenthalmaz...”
 • 34. Pimpa42 2013. október 07. 17:38
  „Én készséggel elhiszem, hogy nem "felső", Fidesz-Kdnp pártutasításra tette ezt az igazgató.
  Ám ott látszik igazán egy rendszer romlottsága, amikor már nem csak a direkt utasításokra történnek ilyenek, hanem a létra lentebbi fokain állók saját kútfőből cselekszenek. Mert így akarnak hűségesnek tűnni, vagy úgy vélik, elvárják tőlük, netán egyszerűen félelemből.
  Amikor nem lehet kimondani, hogy "Román táncok", nem lehet eljátszani a "felrepült a páva" strófát, cenzúrázzák a hozzászólásokat, netán éppen tanárokat büntetnek meg a rendszert kritizáló darab miatt (ezek szerint az igazgató ráismerni vélt a mostani rendszerre).

  Néhány éve még nevettünk az előző rendszer ilyen deformációin (lásd pl. a Csinibaba jelenetét, amikor Gálvölgyi nem hajlandó felolvasni az 56-os lottó nyerőszámot).
  De mára a legkevésbé sincs kedvünk nevetni az ilyesmin, mert újra eljött a Bástya Elvtársak ideje.”
 • 33. NP1 2013. október 07. 17:34
  „Jó lenne ha valaki olyan is kommentelne, aki látta is az előadásokat, mert egyébként úgy leszünk ezzel is mint az István a Királlyal. Azoknak voltak a legsarkosabb véleményeik, akik az elmúlt 20 évben színházat csak kívülről láttak.”
 • 32. dondongó 2013. október 07. 17:19
  „30. mediashreck 2013.10.07. 14:59

  A helyesírás meggyalázásáért hány év jár vajon? :-)”
 • 31. BartokBela 2013. október 07. 15:06
  „Piti kis mellébeszélés, csúsztatás tankönyvi esete ez.
  "Munkatársunktól" nem sikerült valós információkat megtudni; az egyenes újságíró "Úgy tudjuk"-jai mögött tényszerű csúsztatások sora...
  Hát van ilyen, rosszul tudjátok. Felel érte valaki? Munkatársunk?
  Hol a helyesbítés?
  Addig is, aggódjunk kicsit a sajtószabadságért. Legalább egymillióan, persze.
  Röhej.”
 • 30. mediashreck 2013. október 07. 14:59
  „A magyar törvenyek meg nem is olyan szigoruak mint a nemet!
  Magyarorszagon ha jol tudom, a
  -nemzeti szimbolumok meggyalazasaert 1-evig terjedö börtönbüntetesre lehet szamitani, mig
  Nemetorszagban ugyan ezert 3-evig (!) terjedhet a büntetes...!
  ( §90a StGB )”
 • 29. Krampampuli 2013. október 07. 14:39
  „26. cselac 2013.10.07. 13:29

  - jah. télleg :D”
 • 28. mediashreck 2013. október 07. 14:18
  „Az USA a szabadsag, a sajtoszabadsag, a szabad velemenynyilvanitas zaszlovivöje,
  a demokracia fellegvara!!

  De, valaki probalja mar meg az amerikai zaszlon nyilvanosan "szexet imitalni"...!
  (megsem all a County Jail-ig...!)
  :)”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor a száguldó riporter megállt...

A megyei és a városi lapot gyakran illusztrálta ma már kordokumentumnak számító képeivel a 10 éve elhunyt Szatmári Imre Szentesen. Tovább olvasom