Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Fegyveres rablás miatt ítéltek el egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit

Szentes - Három év hat hónap börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön másodfokon egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfit, aki fegyvernek látszó tárggyal két évvel ezelőtt kirabolt egy szentesi nőt.
A 44 éves férfi hosszabb ideje pszichiátriai kezelés, valamint betegsége miatt cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll. A férfit a Szentesi Egyesített Szociális Intézményben ápolták, ott napi négy órában rehabilitációs munkát végzett.

A vádlott 2009. november 20-án este elhagyta az otthont és magához vett egy fegyvernek látszó tárgyat. A városközpontban, a sétálóutca végénél várakozott, amikor arra ment a hazafelé tartó 61 éves nő. A férfi követni kezdte az asszonyt, s mielőtt az a lakásához érve beléphetett volna az ajtón, felszólította, hogy álljon meg, majd a nő táskáját követelte, azt állítva, hogy fegyver van nála.

A sértett először nem engedelmeskedett, de a férfi – aki az arcát a szemeinél kivágott fekete sapkával takarta el - újra az értékek átadását követelte, s azzal fenyegette meg az asszonyt, hogy lelövi. Amikor a nő a vádlott jobb kezében meglátott egy 8-10 centiméter csőhosszúságú, sima felületű, fekete színű, fényes anyagból készült fegyvert - vagy annak látszó tárgyat - engedelmeskedett, s átadta a táskáját a férfinak, aki ezt követően elfutott a helyszínről.

A nő értesítette a hatóságokat. A kiérkező rendőrök szagmintát vettek, és követték is a vádlott nyomát egészen a pszichiátriai otthon kerítéséig. Pár nappal később a sértett szólt a rendőrségen, hogy felismerni vélte támadóját annak ruházata és megjelenése alapján. Ekkor előállították a férfit, akiről kiderült, hogy annak az otthonnak az ápoltja, ahova a kutya elvezette a rendőröket.

A támadáshoz használt fegyvert vagy fegyvernek látszó tárgyat az eljárás során nem találták meg.

A vádlottat a rablás elkövetésekor is fennálló elmebetegsége a megállapítások szerint nem tette arra képtelenné, de közepes fokban korlátozta abban, hogy a cselekménye társadalomra veszélyes következményeit felismerje, és annak megfelelő magatartást tanúsítson.

A táblabíróság az első fokú ítéletben kimondott, fegyveresen elkövetett rablás bűntett mellett közokirattal való öt rendbeli visszaélés és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való két rendbeli visszaélés vétségében is bűnösnek találta a férfit, emiatt megnyílt a harmadfokú eljárás lehetősége. Ezzel a vádlott és védője élt is, felmentés érdekében nyújtottak be fellebbezést a Legfelsőbb Bírósághoz.

Olvasóink írták

 • 7. klj_54 2011. szeptember 30. 14:13
  „4. andalgokandallo 2011.09.30. 02:53 & 5. info 2011.09.30. 07:42
  A pszichiátriai betegségetek nem lehet egzakt módon megítélni, hisz nem matematika.
  De!
  Ha veszélyes a társadalomra tessék elzártan kezelni, ha nem az akkor ne hivatkozzunk a betegségére.”
 • 6. jq 2011. szeptember 30. 11:31
  „Ha nem beteg, menjen börtönbe, ha beteg, menjen zárt osztályra”
 • 5. info 2011. szeptember 30. 07:42
  „3. klj_54 2011.09.29. 21:45 -------akkor nem volt beteg amikor a bűncselekményeket elkövette, ???? jó azért az álarc mögé bújni ugye?- mert aki valóban beteg hol van az? "Ha beteg miért, milyen jogon ítélik el?" Nagyon tisztában vannak egyesek a jogaikkal,De azok mellé párosulnak ám a kötelességek is!!”
 • 4. andalgokandallo 2011. szeptember 30. 02:53
  „a pszichiátriai zavarok nem ilyen fekete-fehéren működnek klj_54”
 • 3. klj_54 2011. szeptember 29. 21:45
  „Ha beteg miért, milyen jogon ítélik el?
  Ha nem beteg akkor meg miért kezelik?
  Justizmord!”
 • 2. ALBERT 2011. szeptember 29. 17:21
  „Én is ismerek egy pszichés beteget 35-40 körüli férfi aki állítólag már büntetve is volt , buszmegállóba vagy buszon gondolkodás nélkül ismeretlenül ,előzetes szóváltás nélkül megüt fiatal fiút, vagy lányt. Még mindég szabadon van.”
 • 1. Queenmargareth 2011. szeptember 29. 14:56
  „és igen:itt az ellenpélda
  Sok pszichés beteg kikerült az utcára, mert megszüntették az OPNI-t.Iszonyú hiba volt, mert aki még tisztában van azzal, hogy segítségre szorul még megy utána, de aki nincs tisztában vele az is kint van az életben.
  Most, hogy megkapta a Nyírő Gyula az "új OPNI" lehetőségét, talán jobb lesz, viszont szinte onnan is ki-be járhat akárki
  És szerencsére olyan professzorok voltak a miniszteri látogatáson akik igen elismertek munkájukkal, könyveik, egyéb publikációik miatt. Remélem, nem tiszta politika lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítik a közgyógyellátásra jogosultak körét Szentesen

Hat pályázóból Tedás Zoltánt bízták meg 5 évre a szentesi Hajléktalan Segítő Központ vezetésével a keddi képviselő-testületi ülésen. Tovább olvasom