Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Felavatták a Rózsa Gábor teret Szentesen

Szentes - Barátok és tisztelők jelenlétében pénteken 11 órakor avatták fel a Rózsa Gábor mérnök-muzeológus nevét viselő teret Szentesen.

Erre az alkalomra rózsákkal borították be a Fridrich-féle fényképész műterem előtti padot, leleplezték Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész bronz domborművét, amely a fényírda falára került. Éppen tíz esztendeje annak, hogy a műtermet sok-sok hadakozás árán Rózsa Gábor megmentette a pusztulástól.

A lokálpatrióták nem feledték el, hogy mennyit fáradozott a szentesi értékek védelméért, és a helyi internetes újság városvédő fórumán kezdeményezték: közterületet nevezzenek el róla. Móra József helyhatósági képviselő felkarolta a civil kezdeményezést, és egyéni indítványként terjesztette a testület elé. Az önkormányzati grémium június végén hozta meg a határozatot arról, hogy Rózsa Gábor nevét tér viselje.

Az avatón a városvédőként ismert Ráday Mihály művészettörténész szólt egykori barátjáról. Eljött az ünnepségre a 88 esztendős Rózsa Lajosné is, Gábor édesanyja.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a Délmagyarországban és a Délvilágban!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó séta a szentesi kísértetkastélyban

Szentes - Több százan járták be tegnap a szentesi Petőfi Szállót. A felújításra váró, romos épületet tegnap nézhették meg utoljára az érdeklődők a pincétől a padlásig. Tovább olvasom