Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Felépült a lapistói radartorony

Szentes-Lapistó - Átadták hétfőn a Szentes melletti településrészen, Lapistón Magyarország negyedik, uniós támogatással épült meteorológiai radarállomását.
A jelentősége abban áll, hogy teljessé vált az Országos Meteorológiai Szolgálat radarhálózata, javult a csapadékmérés megbízhatósága. Ez azért fontos, mondta a szolgálat elnöke, Radics Kornélia, mert a globális klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb az időjárás, amelyet jó, ha előre tudnak jelezni.

Az avatóünnepség résztvevői a 30 méteres toronyból szemük elé táruló látványban gyönyörködtek. Fotók: Králik Emese
Az avatóünnepség résztvevői a 30 méteres toronyból szemük elé táruló látványban gyönyörködtek.
Fotók: Králik Emese

A több mint 30 méteres torony Lapistó külterületén, egy korábban a hadsereg által használt területen épült 757 millió forintból. A költségek 85 százalékát az Európai Unió, a fennmaradó részt a magyar állam fedezte. A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben a vízkárok elhárítására 150 milliárd forintot kellett fordítani. Megmentett emberéletek és javak tekintetében egy ilyen fejlesztés egyaránt felbecsülhetetlen – jelentette ki.

Az új toronnyal teljessé vált hazánk meteorológiai radarhálózata
Az új toronnyal teljessé vált hazánk meteorológiai radarhálózata

A torony hivatalosan januárban áll munkába, az általa közvetített képek azonban már várhatóan decemberben láthatók lesznek a szolgálat honlapján. Az információkat magánszemélyek, szervezetek egyaránt hasznosíthatják, ha időben fel szeretnének készülni a heves esőzésekre, viharokra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esztergom-jelenség is lehet Szentesen

A szentesi közgyűlésben a Fidesz-KDNP-nek van többsége, de a szocialista Szirbik Imre maradt a… Tovább olvasom