Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Felére esett a Kossuth-utcai kereskedők forgalma

Szentes - Korántsem elégedettek a számukra felajánlott önkormányzati kompenzációval a szentesi Kossuth utca kereskedői: szerintük jóval nagyobb a főutca átépítéséből származó bevételkiesésük, mint a városi kártérítés.
Ötven kereskedelmi vállalkozás számíthat önkormányzati kompenzációra a szentesi Kossuth utca átépítése miatt. A kivitelezés két hónapja tart, ebben az időszakban közel 30 önkormányzati és 20 magántulajdonban lévő üzlethelyiség működtetője nyújtott be kompenzációs igényt a polgármesteri hivatalhoz – tudtuk meg Nagy Györgytől, a városháza illetékesétől. Az önkormányzat szakbizottsága – az érintett kereskedők panaszos levelei után – úgy döntött tavasszal, hogy némi kárpótlást biztosít számukra. A városi bérlemények használóinak legfeljebb egyhavi bérleti díjat engednek el, de annak forgalmi adóját be kell fizetniük az önkormányzatnak, a magánüzletek működtetőinek pedig elengedik az éves építményadó felét, de csak 100 négyzetméteres alapterületig. Utóbbi szigorítás azt a cél szolgálta volna, hogy a szentesi főutcán szolgáltató pénzintézetek, biztosítók és üzletláncok ne kapjanak engedményt. Úgy tudjuk, hogy a magánüzletek átlagosan 20–30 ezer forint kompenzációra számíthatnak ősszel.

– Ez csepp a tengerben – mondta lapunknak Tóth Gyuláné, aki sportruházati boltot működtet évtizedek óta a Kossuth utcán. Szerinte egyéni elbírálással kellene dönteni a kompenzációs igényekről, mert az általa bérelt városi helyiség 300 négyzetméter alapterületű, így amire számíthat, elenyésző ahhoz képest, hogy az elmúlt hetekben több olyan munkanap is volt, amikor be sem tévedt vásárló az üzletbe.

Az akadályokkal tűzdelt járda elriasztja a vásárlókat a Kossuth utca északi oldalán. Fotó: Bíró Dániel
Az akadályokkal tűzdelt járda elriasztja a vásárlókat a Kossuth utca északi oldalán.
Fotó: Bíró Dániel

Nem messze onnan, a legfrekventáltabb helyen lévő zöldségesnél több mint 50 százalékkal esett vissza a forgalom, amióta feltúrták a Kossuth utcát. Az eladó úgy érzi, maguknak kellett megteremteniük azokat a feltételeket, hogy a járókelők egyáltalán meg tudják közelíteni a pavilont, mert a kivitelezők erről megfeledkeztek.

– Egyeztetni kell a városvezetéssel, hogyan kárpótolnak bennünket, mert a korábban felajánlott kompenzáció nem elegendő – nyilatkozta lapunknak Keller Ferencné, a teaház üzemeltetője, ahol szintén felére esett vissza a bevétel az utcaátépítés megkezdése óta. A vállalkozó szerint az ígért egy hónap helyett lassan 60 napja folyik a munka előttük, és már most látszik, mennyire befolyásolja az üzlet forgalmát, hogy a Kossuth északi oldalán több tucat parkolóhelyet szüntet meg a város.

Végére marad a körforgalom

Augusztus második felében kezdik meg a Kossuth utcai járdák kövezését és a kerékpárút aszfaltozását a Klauzál utcától nyugatra. Ezek a munkák iskolakezdésre befejeződnek – tudtuk meg Varga Sándortól, a kivitelező városellátó intézmény igazgatójától. Az esős napok miatt a fejlesztés néhány elemének megvalósításával csúszásban vannak az építők. A beruházás a Rákóczi utcai körforgalom kiépítésével és az utcabútorok kihelyezésével zárul.

Olvasóink írták

 • 14. kisscitrom 2010. augusztus 06. 17:34
  „Gusztustalan lesz...”
 • 13. 648452 2010. augusztus 05. 21:54
  „Amikor meghallom hogy "magyar aszfalt" feláll a szőr a hátamon. Fejlettebb európai országokban betonból építik az utakat, az autópályákat és ott minőség van. Nem lopják ki a cementet belőle! Nálunk majd foltozgathatjuk a silány minőségű, több rétegű, szétolvadt és széttaposott aszfaltunkat.”
 • 12. z927 2010. augusztus 05. 21:27
  „Csodálkoznak, hogy felére csökkent a forgalma a kereskedőknek? Menjenek a városi "nagyokhoz", és kérelmezzék az Ady , a Petőfi, a Vásárhelyi és a Csongrádi út teljes felújítását, egyszerre és végre teljesen megáll az - amúgy is lapos - élet ebben a városban.”
 • 11. 648452 2010. augusztus 05. 21:22
  „A válság miatt mindenki "kompenzációs igényt" adhatna be. Nem értem, hogy miért ajánlotta fel az önkormányzat a kompenzációt? Mindenki válságban van, de az árakból nem engednek, hát vessenek magukra a kereskedők.”
 • 10. anonymus93616 2010. augusztus 05. 21:01
  „igen...a polláknál kell átmenni a másik oldalba...nem lesz egyszerű...elég forgalmas az a kereszteződés.
  szerintem jól meg lettünk volna bicikliút nélkül is,max. a kossuth utcai úton szélesíthettek volna...kevesebb pénzbe lett volna.
  az erre fordított pénzt sokkal jobban is el lehetett volna költeni.”
 • 9. Power 2010. augusztus 05. 19:03
  „A kerékpár út hol az út egyik oldalán , hol a másik oldalán lesz?”
 • 8. vulpesvulpes 2010. augusztus 05. 15:06
  „egyet értek a kupival és ráadásul pocsék is a bicikli út elrendezése!”
 • 7. anonymus93616 2010. augusztus 05. 14:08
  „nem csodálom h felére esett a forgalom...akkora felfordulás van a kossuth utcán,hogy inkább nem is megy arra az ember csak ha muszáj”
 • 6. zombor 2010. augusztus 05. 09:43
  „"Felére esett a Kossuth-utcai kereskedők forgalma" !!!
  Miről beszéltek?...nem ehhez kellene hozzászólni?”
 • 5. lacla 2010. augusztus 04. 22:11
  „Az a baj, hogy mindenki csak elégedetlenkedik. Átmeneti állapotról van szó, egyszer remélhetőleg hamarosan vége lesz. Mit kell ezen ennyit problémázni, Szegeden sokkal nagyobb felfordulás van hosszabb idő óta, ha elkészül mindenki sokkal elégedettebb lesz mint előtte-remélhetőleg. A bolttulajdonosok meg ráfogják a gyenge forgalmukat az építkezésre, pedig minden üzlet forgalma csökkent az utóbbi 1-2 évben a válság miatt. Több akciót kell csinálni és kisebb árréssel adni az árukat és már jön is vásárló közönség.”
 • 4. medvejanos 2010. augusztus 04. 21:46
  „van ahol 40 nap alatt építenek "lakóparkot" ->Felsőzsolca.
  HIhetetlen, de ha valamit akarnak az megy gyorsan is.”
 • 3. niemand 2010. augusztus 04. 18:13
  „Mást nem is lehetett várni, ilyen feltúrt utcakép mellett. A városvezetőségnek ez nem érdekes, csak az, hogy elképzelésük megvalósuljon.”
 • 2. rókus1 2010. augusztus 04. 17:37
  „igen???
  aki azt mondja ,hogy szentesen nagy rumli van az nem látta szegedet!
  itt szinte már lehetetlen közlekedni,és a befejezésre kijelőlt határidők csak csúsznak ,és csúsznak és csúsznak...”
 • 1. nagytalp 2010. augusztus 04. 16:07
  „Csodálkoznak ? Ma az országos médiában is beírták ,hogy kerüljék szentest a "rumli" miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Gyula a pólóról és eredeti szakmájáról

Szentes - A szentesi Tóth Gyulát sokan vízilabdásként és edzőként ismerik. Mi most a szakmájáról… Tovább olvasom