Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Féléves várólista a szentesi bölcsiben

Hónapokat kell várni Szentesen arra, hogy egy kisgyerek bölcsődébe kerülhessen. Új bölcsi létesítésére kevés az esély, a családi napközikben is ritkán üresedik meg hely.
Csongrádon 83 férőhely van
A Csongrádi Óvodák és Bölcsődék Igazgatóságának két tagintézménye a bölcsőde. A Széchenyi utcai Kuckó-mackóban 24 fő a maximálisan felvehető létszám, a Templom utcai Mesevárban 51. A városban egy családi napközi működik, a Csiga Bölcsi.

– Míg korábban szinte azonnal fel tudtuk venni a kisgyerekeket, a most jelentkezők csak szeptemberben kerülhetnek be. Akkor változtak meg a dolgok, amikor tavaly év elején bevezették a gyed extrát – tájékoztatott a szentesi bölcsőde vezetője, Szöllősi Ágnes. Az intézményről szó volt a soros testületi ülésen, akkor elhangzott: kevés a hely, jó volna megtalálni a bővítés lehetőségét.

– Legkorábban 20 hetes korukban vehetjük fel a babákat, nálunk most 8 hónapos a legfiatalabb. Az édesanyák megpróbálnak minél korábban visszamenni dolgozni, ezért most már nem néhány hónapig, hanem akár két évig vannak nálunk a gyerekek. Ritkábban szabadul fel hely. A szabály szerint 128 kisgyermek járhat hozzánk, egyetlen fővel sem szabad túllépni a létszámot. Szívszorító, amikor telefonál egy anyuka, hogy lenne munkalehetősége, ha el tudná helyezni a kicsit, de el kell utasítanunk – részletezte az intézményvezető.

Délutáni játék a szentesi bölcsiben. Hónapokat kell várni, hogy bejussanak a gyerekek. A szerző felvétele
Délutáni játék a szentesi bölcsiben. Hónapokat kell várni, hogy bejussanak a gyerekek. A szerző felvétele

Az ellátás mintegy 10 ezer forintba kerül havonta egy-egy pici szüleinek, a városban ez az egy bölcsi működik. Korábban három volt, de ahogy csökkent a gyermeklétszám, kettőt bezártak. A Vásárhelyi útit pár éve felújították és kibővítették, azt már nem lehet további helyiségekkel bővíteni. Az ülésen az egyik képviselő, Szabó Zoltán Ferenc azt vetette föl: Felsőpárton kialakíthatna egy fiókintézményt az önkormányzat. Elsősorban azért, mert abból a városrészből az otthona és a bölcsőde között több mint 10 kilométert közlekedik oda-vissza a szülő és gyermeke, másrészt így újabb férőhelyeket létesítenének.

Szöllősi Ágnes szerint ez nehezen járható út. Egy ingatlannak nagyon komoly feltételeknek kell ahhoz megfelelnie, hogy abban bölcsi működhessen, akkor már talán egyszerűbb újat építeni. Addig marad a féléves várakozás – vagy a városban működő két családi napközi. Az Apróságok házát a Vöröskereszt üzemelteti, havonta 15 ezer forintot kell fizetni egy gyermek után, jelenleg tízen várnak arra, hogy bejussanak. A magánvállalkozásban, állami támogatás nélkül tevékenykedő Manóbirodalomban éppen van egy hely, a tarifájuk óránként 170-180 forinttól kezdődik, a végösszeg sok mindentől függ. Úgy tudjuk, hamarosan egy harmadik ilyen intézmény nyitja meg a kapuit Szentesen.

Nem lehet elég korán kezdeni!#gyerekek, #óvoda, #Szentes

Posted by Delmagyar.hu on 2015. április 2.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árpádhalomról választott feleséget az egyiptomi fiú

Mesébe illő, ahogyan az egyiptomi arabnyelv- és irodalomtanár a közösségi oldalon, a Google Fordító segítségével meghódította az árpádhalmi lány szívét. Tovább olvasom