Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Felkarolják a tehetséget Szentesen

Szentes - Egy helyi programnak köszönhetően érettségire, felvételire készítenek fel több mint száz diákot. Egyetemi oktató is tanítja őket. A kezdeményezés mellé állt több helyi cég.
Történelmi források szerint az egyetemek őse a székesegyházi iskolákban született. Érdeklődő fiatalok gyűltek egy-egy tekintélyesebb tanár köré, hallgatták az előadásait, majd a témakör mélyült, a színvonal emelkedett, az önkéntesen szerveződött csoportok tevékenységét úgy kezdték emlegetni: egyetemes tanulmány, azaz studium generale. A világ számos országában követik ma is az ugyanezen a néven futó tehetséggondozó programot, hazánkban például a budapesti közgazdaságtudományi egyetem tűzte zászlajára a felzárkóztatást, tehetséggondozást. Az országban talán mégis egyedülálló, hogy egy város önkormányzata áll a kezdeményezés mellé. Szentesen novemberben jelentették be, hogy több mint száz, a sikeres érettségire vagy felvételire törekvő 11. és 12. évfolyamos tanuló részvételével elindul a városi tehetséggondozó program. A város középiskoláiban heti rendszerességgel folyó oktatást matematikából, fizikából, biológiából, kémiából, angol nyelvből, valamint közgazdasági alapismeretek tantárgyakból indították.Megállapodást kötöttek
A város önkormányzata, a Szentes Városért Közalapítvány és a Szegedi Tudományegyetem tegnap együttműködési megállapodást írt alá. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Szabó Gábor, az egyetem rektora és Homoki-Nagy Mária rektorhelyettes, Szentes díszpolgára, Szirbik Imre polgármester, valamint az alapítvány kurátora, Bácskainé Fazekas Márta az oktatás, a tanulás fontosságát emelte ki.  
Bár a képzés még csak nemrég kezdődött, az első benyomások nagyon jók, árulta el a szegedi egyetem mezőgazdasági karának adjunktusa, Lantos Ferenc. Biológia és kémia tantárgyak oktatását vállalta a Studium Generale programban, a képzésben szerinte kiváló lehetőségek rejlenek.

– Mélyebben belemegyünk a genetika, a biokémia kérdéskörébe. Ezeket iskolai keretek között érintőlegesen tárgyalják, a felvételin, illetve a későbbi tanulmányok során viszont tudni kell. A diákok aktívak, elektronikus levélben kérdeznek, érdekes problémákat vetnek föl, témákat javasolnak – részletezte.

A diákok akkor is hasznát veszik a kurzusnak, ha csak jövőre érettségiznek. A Pollák-szakközépiskola 11. osztályos diákja, Pápai Alex fizikára jelentkezett. Az eddig szerzett tapasztalatai nagyon jók, az órán elhangzottakhoz képest alaposabban tanulmányozhatnak egy-egy kérdést. Véleménye szerint az érettségin is könnyebben veszi majd az akadályt, de – tekintettel arra, hogy műszaki vagy fizikusi pályára készül – az egyetemen is előnnyel indul.

A képzés heti kétszer 45 perces órákon zajlik. Ezért információink szerint havonta 1200 forintot fizetnek a fiatalok, ezt azonban később egy összegben visszakapják. A tervek szerint akkor, ha sikeresen befejezték a felsőfokú tanulmány első évfolyamát, és beiratkoztak a másodikra. A tanulmányok anyagi fedezetét az önkormányzat, illetve az elképzelés mellé álló cégek, a Hungerit Zrt., a MetalCom Zrt., az Árpád-Agrár Zrt., a Délkertész és a HK Ceram Kft. biztosítják évente 1,5-1,5 millió forinttal. A Studium Generale pénzügyeit a Szentes Városért Közalapítvány intézi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tárgyalóból vitték börtönbe a sikkasztót

Sikkasztás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen 5 év börtönnel és 53 millió forint vagyonelkobzással sújtotta a Szegedi Ítélőtábla Török Istvánt. Tovább olvasom