Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Felmentés hólapátolás alól: Szentesen az idősekre és a betegekre nem vonatkozna a kötelezettség

Szentes - Mentesülhetnek a járdasöprés vagy a hóeltakarítás kötelezettsége alól a 70 évnél idősebb vagy a tartósan beteg szentesiek, ha februárban elfogadják a vonatkozó rendelet módosítását. Ilyen könnyítésre nincs még példa Csongrád megyében.
A hó nem csupán eltakarni tud – képes arra is, hogy felfedje, melyik háznál ügyelnek mások egészségére. A járdák tarkasága arra enged következtetni, nincs mindenki tisztában azzal, hogy az ingatlanok tulajdonosainak vagy használóinak kellene a portájuk előtti járdaszakasz és zöldfelület rendben tartásáról gondoskodni. Végignéztük a megye nagyobb városainak rendeleteit – ez mindenütt kötelezettség.

Csongrádon például az is szerepel a helyi szabályozásban, hogy a hóeltakarítás, a gaztalanítás és síkosságmentesítés mellett a háztetőről lelógó jégcsapok eltávolításáért is a háztulajdonos felel. Akik ezt elmulasztják, nem csupán bírságra – maximum 30 ezer forint – számíthatnak, hanem arra is, hogy ha valaki a ház előtt elcsúszik a járdán, akkor azért az ingatlan tulajdonosai tartoznak kártérítési kötelezettséggel, ha megállapítható a felelősségük.

Mihály Andrásnak 30 méter hosszú portája előtt kell eltakarítania a havat. Fotó: Bíró Dániel
Mihály Andrásnak 30 méter hosszú portája előtt kell eltakarítania a havat.
Fotó: Bíró Dániel

Ugyanakkor nem mindenkinek róható fel, hogy havas vagy jeges maradt háza előtt a járda, hiszen idős vagy beteg emberek olykor képtelenek elvégezni ezt a munkát. Ezért is vetette föl három szentesi Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő, hogy – a megyében elsőként – méltányos szabályozást vezessenek be a városban. Halmai István, Antal Balázs Tibor és Bujdosó Tamás közös kezdeményezése – amely első körben megkapta a többség támogatását – arról szól, hogy azok, akik betöltötték 70. életévüket, és írásban kérik, valamint a tartósan betegek – akik orvosi igazolással ezt tanúsítják –, mentesülhetnének a tereprendezési feladatok alól. A vitában egyebek mellett azzal érveltek az ötletgazdák, hogy míg a lakótömbök előtti járdákat a városi cég gépekkel takarítja, addig a magánházaknál akkor is elvárják a közterületek gondozását, ha arra a lakó – kora vagy egészségi állapota miatt – képtelen.

– Arra kapott a hivatal felhatalmazást, hogy készítsük elő a rendelet módosítását. Várhatóan februárban visszük be a testület elé saját javaslatunkat, ami reményeink szerint egyszerűbb, egyúttal kevésbé bürokratikus megoldás lesz, mint az indítványozóké – mondta lapunknak Sztantics Csaba jegyző. A szentesi közterület-felügyelettől kapott információk szerint elmaradt hóeltakarítás miatt mostanában nem szabtak ki pénzbírságot, csak figyelmeztetéseket küldtek ki.

Olvasóink írták

 • 16. tromi 2011. január 10. 05:56
  „faQtya egyetértek veled. Tehát ha 70 éves néni háza előtt a jég nem balesetveszélyes?!

  Itt van Amerika...nananannnaaa..:-)”
 • 15. más 2011. január 08. 15:13
  „11. hozzászólás

  Jól látod a dolgokat. Azt hiszem a példamutatás több eredménnyel járna, mint a regulázás. De úgy látszik a pszihológiában nem jártas a magyar törvényhozás, csak b....sztatni a népet.....”
 • 14. faQtya 2011. január 04. 11:49
  „Ha az én házam előtt elcsúszik valaki, ´valamije´ eltörik, akkor nem elég, hogy megbüntetnek, de polgári peres úton akár kártérítést is fizettethetnek velem.
  Egy ilyen rendelet után, ha én elesek egy "legálisan nem takarított" járdaszakaszon, és megsérülök akkor
  - ki a felelős, kit büntetnek meg
  - kitől lehet kártérítést követelni pl. a kiesett munkáért stb. ???”
 • 13. Power 2010. december 31. 10:43
  „Kár volt ennyi pénzt költeni az új kerékpárútra, ha még a Kossuth utcán sem takarítják. Karácsonykor nem lehetett rajta közlekedni.”
 • 12. egyszegvári 2010. december 31. 09:09
  „Akkor itt Szegváron a Ph-nál mindenki 70 felett van? Mert itt ugye kész a kerékpár út és takarítva??? hihi Busz+állók? hihi:(:( Sajnos amióta más lett a főnök a cégnél egyik sincs takarítva rendesen:(:( A kerékpár úton Életveszélyes kerékpározni,a buszmegállók havasak csúszósak stb, nem tudom ha valaki itt el esik KI a FELELŐS? Talán az akinek arra van dolga?”
 • 11. csillagpor 2010. december 31. 08:12
  „Az ötlet nem rossz, de: az önkormányzat mikor takarította rendesen a járdákat és az utakat??? A saját ingatlanjai előtt sem, nemhogy a járdákat és az utakat. Talán egyszer csoda történik Szentesen!(?)! Életveszélyes most is közlekedni. Majd ha egyszer megéljük azt, hogy az önkormányzat fog elöljárni a példamutatással........addig meg... - tessék mondani az önkormányzatot ki szólítja fel, vagy bünteti meg, hogy betartsa a jogszabályokat?
  Boldog Új Évet kívánok Mindenkinek!”
 • 10. Zander55 2010. december 31. 06:23
  „Az ötlet jó. Bár úgy gondolom, hogy a hozzátartozók és a társadalom feladata az idősekről való gondoskodás. A hozzá tartozóknak nem csak az örökségért kellene tartani a markukat.
  Az viszont számomra most is dilemma volt, hogy fizetjük naponta a parkolási díjat, viszont a parkolókat, a közterületi járdákat, kerékpár utat senki sem takarította.”
 • 9. h2o 2010. december 30. 21:01
  „A három képviselő úr szellemi kvalitásainak megfelelő igen lényeges indítványt tett...”
 • 8. maflaromeo81 2010. december 30. 20:39
  „Persze néznék a magánházak előtt ki takarítja a havat,meg ki nem,itt Szentesen!Azt nem nézik hogy néz ki a városközpont?!Pl a kerékpárút?!Minden tiszta jég!És senki nem takarítja,max.az a két szerencsétlen multicar,de az is csak csúszkál a jégen,semmi haszna!Na és hol az a sok közmunkás ilyenkor?!”
 • 7. Okoskatörp 2010. december 30. 19:54
  „Na, takarítsa el az a havat, aki odaszórta!!! :) Nem én kértem, hogy essen...
  Persze besegítek én is az eltakarításba, még a szomszéd bácsinak is.
  Ui.: jöhetne már az enyhülés, unom már az örökös minuszokat!”
 • 6. deszkás 2010. december 30. 18:10
  „Képviselő urak! Gratulálok az ötletükhöz ez akkor is jó ha vannak ellendrukkerek. Végre látok emberséget és akkor gagyi jelzővel illetik amit nem értek.”
 • 5. nagyi17 2010. december 30. 16:19
  „Én azt szeretném, ha rendeletet hoznának arról, hogy reggel 5 óra és délután 7 óra között ne essen a hó. Mivel én is és a férjem is 12 órás munkarendben dolgozunk és ekkor nem vagyunk itthon.A rendelet meg ugye úgy szól, hogy a nap 24 órájában köteles vagyok tisztán tartani a járdát a ház elött.”
 • 4. éljenszentes 2010. december 30. 15:44
  „Eddig hány 70 év feletti embert büntettek meg 30000 Ft-ra, mert nem takarította el a havat vagy nem vágta le a füvet a háza előtt?
  Szerintem egyet sem.
  Tehát a rendelet után "nulla" ember fellélegezhet.
  Ez a rendelet valóban példa nélküli lenne a megyében: ennél gagyibb rendelet eddig még senkinek nem jutott eszébe.

  Boldog új évet kívánok mindenkinek!”
 • 3. utazó81 2010. december 30. 14:19
  „Nekem tetszik az ötlet.Az Én szüleim is falun laknak,nem tudok naponta menni hozzájuk havat lapátolni,de meg van bízva valaki aki állandóan eltakarítja.No de mi a helyzet az üzleteknél, cégeknél.Édesanyám karácsony óta nem tud Becsúszkálni Nagymágocson a Coop boltba.Ma kimentem hozzájuk bevásároltam itt a városba,de megálltam a bolt előtt megnézni mi a helyzet.Igaza van azon a területen egyszer sem volt letakarítva a hó.Ahogy leesett az úgy van letaposva. A járda közepe valóságos domb.”
 • 2. niemand 2010. december 30. 12:18
  „Az ötletet támogatom, de.... Ki fogja elsöpörni a havat ezek előtt a házak előtt? Az örökösök nevetnek a markukba? A város gondnokság? közterületeken is el kellene söpörni, járda, kerékpár út? Döntés előtt ezekre is gondolni kellene!”
 • 1. jokepusrac 2010. december 30. 12:14
  „Ez tök jó! Remélem lesznek élelmes 20-25 év körüli kigyúrt rokkantnyugdíjasok, vagy ahol több generáció lakik együtt a mami házában kérvényezik a felmentést!!! lol Én is bejelentem magunkhoz a nagyit! Nagyszerű ötlet! A Kisér és Berekhát jórészét a város fogja takarítani! Gratulálok csak így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segélyhívó időseknek

Szentes - Kétirányú kommunikációra alkalmas segélyhívó készüléket kapott a rendőrségtől tegnap… Tovább olvasom