Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Félmillió látnivaló 570 négyzetméteren Szentesen

Szentes - Mint egy látványkonyha, olyan lesz a szentesi múzeum Széchenyi ligeti épülete: aki betér, nézheti, hogyan dolgozik a régész, olykor segíthet is neki. Az egyedülálló kiállítóhely 570 négyzetméteren félmillió tárgyat mutat be, most már méltó módon.
Hamarosan teljesen megújult múzeumi épülettel találkozhatnak a látogatók a Széchenyi ligetben. A Koszta József Múzeum kiállítóhelye nemcsak bővült, abban is úttörő szerepet vállal, hogy a muzeológusok a munkájuk egy részét a látogatók jelenlétében végezhetik.

– A hozzánk betérőt régészeti látványtár fogadja, a többi helyiségben pedig képzőművészeti látványraktárt és régészeti tömör raktárt alakítottunk ki. A fejlesztést egy közel 55 millió forintos uniós pályázati összegből sikerült véghezvinni. A ligeti épület ideális hely, hiszen a központban, de védett helyen van. A kiállítási terek korszerűtlenek voltak, most azonban optimális körülményeket teremtettünk. A nagy felületek biztosítják az intenzív láttatást és az élményszerző kiállítást – számolt be Béres Mária múzeumigazgató.

Ez már nem egy titokzatos elefántcsonttorony – magyarázza Béres Mária igazgató. Fotó: Králik Emese
Ez már nem egy titokzatos elefántcsonttorony – magyarázza Béres Mária igazgató (balról). Fotó: Králik Emese

A változás számokban is mérhető. 570 négyzetméteren helyeznek el méltó módon félmillió tárgyat; 1100 méternyi, síneken elcsúszó polcrendszer fér el egy 130 négyzetméteres helyiségben.

– Úgy jöhetnek be a látogatók, hogy szemlélhetik a muzeológusok munkáját, sőt részt is vehetnek benne. A titokzatos, elefántcsonttorony-szerű múzeum helyett egy élményszerzésre alkalmas, nagyszerű lehetőséggel találkoznak – folytatta Béres Mária.

A szentesi intézmény évek óta szervez múzeumpedagógiai foglalkozásokat, amelyeket a rendszeresen visszatérők már várnak, igényelnek. – A világ változásaival lépést kell tartani, mi a saját eszközeinket használjuk ehhez. A résztvevők ismereteket szereznek, felébred bennük az érdeklődés, a tanulás iránti vágy. A most létrejött modern látványtár sok más mellett ezeket a célokat is szolgálja – tette hozzá Oroszné Rónyai Éva múzeumpedagógus. 

Olvasóink írták

  • 2. niemand 2011. augusztus 14. 21:45
    „Biztosan nem nélkülözhető ez Szentesen?”
  • 1. z927 2011. augusztus 13. 22:44
    „Hogy hogyan dolgozik a régész? Mit ne mondjak... 500 méteren lassan 3 hónapja, nem kevés napi díjért. Többet nem lenne érdemes írnom, mert nem lenne "trollmentes".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészség és iskolák a téma Szentesen

Szentes - A képviselő-testület hétfőn 15 órakor rendkívüli ülést tart. Ennek egyik témája a lakosság… Tovább olvasom