Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Félnek a szentesiek a kóbor kutyáktól

Szentes - Olvasónk szerint sok a kóbor kutya Szentesen, a közterület-felügyelet vezetője szerint ez csak egy városrészre igaz. A most zajló összeírástól nem kell félni, a gazdának is érdeke, hogy a hivatalban tudjanak a kutyájáról.
Egyre több a kóbor kutya Szentesen. Bandákba verődve járják az utcákat, írta szerkesztőségünkhöz címzett levelében olvasónk, Hadady Kornélia. Véleménye szerint ennek az oka például az, hogy a tulajdonosoknak ki kell tölteniük egy eböszszeíró lapot, sokan attól tartanak, a kutyatartás majd fizetési kötelezettséggel is jár, megrémülnek a „köteles" és a „bírság" kifejezésektől, ezért inkább kiteszik a jószágot az utcára. A menhely és az ebrendészeti telep megtelt, oda már nem férnek. Nem lenne elegendő, ha csak azt kérnék a város polgáraitól, jelentsék be, hány kutyát tartanak? – kérdezi olvasónk.

Jó, ha a közterület-felügyelők tudják, hová kell visszavinni az elcsatangolt kedvencet. Fotó: Králik Emese
Jó, ha a közterület-felügyelők tudják, hová kell visszavinni az elcsatangolt kedvencet. Fotó: Králik Emese

A szentesi közterület-felügyelet vezetője, Kóczán István szerint a kóbor kutyák jelenléte inkább egyes városrészekre jellemző, olyan tapasztalataik nincsenek, hogy általában nőtt volna a gazdátlan állatok száma. Azt, hogy egy településen hány eb él, egy törvényi előírás miatt kell összeírni. Az adatlapon fel kell tüntetni többek között, hogy az állatnak ki a gazdája, mi a neve, a fajtája, van-e benne chip. Szentesen közel 10 ezer ingatlan van, eddig 2280 bejelentőt küldtek vissza a városházára, és bár az eredeti határidő a napokban lejárt, bármikor pótolható a mulasztás.

– Szentesen nem akarnak ebadót kivetni, nem ez az összeírás oka. Egyszerűen törvény kötelezi rá az önkormányzatokat, hogy utánajárjanak, hány kutya él a területen. A nyilvántartás egyébként a gazdának is jó, hiszen nem árt, ha tudjuk, hová kell visszavinni az elcsatangolt kedvencét – közölte. A leadott iratok valóságtartalmát nem ellenőrzik, sehová nem csengetnek be kutyát számolni, megbíznak a lakosokban. A szabadon kóborlás szerinte – főként este és éjszaka – a Vajdatelep környékén jellemző, ott egyszer már megpróbálták orvosolni a helyzetet. Ingyen beültették volna a chipet a házőrzőkbe, megszervezték az akciót, állatorvost hívtak, de nem jártak sikerrel. Nem adják fel, ismét megpróbálják, mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem áshat bárki munkagödröt

A vízműcégek hatalmas társaságokká olvadtak egybe, a szabályok is közösek lettek. Tovább olvasom