Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Feloldották a látogatási tilalmat Szentesen

Szentes - Feloldották a látogatási és felvételi tilalmat a szentesi Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban, ahol a hónap elején calicivírus ütötte fel a fejét. A hányással és hasmenéssel járó megbetegedésen 52 lakó és 11 dolgozó esett át.
Megírtuk: rossz közérzettel, hányással és hasmenéssel járó megbetegedés ütötte fel a fejét a hónap elején a szentesi Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban. A bakteriológiai vizsgálat kimutatta: calicivírustól szenvednek a gondozottak. Az intézményben ezért február 3-án látogatási és felvételi tilalmat rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az otthonban élők közül többen kijárnak a városba, feltehetőleg valamelyikük hozta be a vírust.

– Az elmúlt napokban nem történt újabb megbetegedés, ezért az ÁNTSZ feloldotta a tilalmat – mondta lapunknak Bolyánné Szamosközi Gabriella, a Parkerdő otthon igazgatója. – A 90 lakóból 52-en estek át a fertőzésen, amelyet 11 dolgozó is elkapott.

A calicivírus gyors, egy-két nap alatt elmúló betegséget okoz, az idősek számára azonban komoly veszélyeket jelent. A legyengült szervezet ugyanis sokkal könnyebben kaphat el más fertőzéseket, így például az influenzát. A gondozottak közül többen jól viselték a betegséget, de sokan megszenvedtek vele. Három, calicival megfertőződött lakó került néhány napra kórházba, náluk a szokottnál hevesebben jelentkeztek a tünetek, emiatt fokozottabban fennállt a kiszáradás lehetősége. A többi beteget elkülönítették, és gyógyszeres kezelést kaptak. A betegségen átesettek egyébként a tünetek elmúlása után számított 48 órában még fertőzhetnek.

Az otthonban elmúlt a járványveszély. Fotó: Tésik Attila
Az otthonban elmúlt a járványveszély.
Fotó: Tésik Attila

Bolyánné Szamosközi Gabriella elmondta, az influenzajárvány szerencsére még nem érte el a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthont. Hozzátette: a lakók és az intézmény dolgozói közül többen is felvették már a szükséges védőoltást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemezt készített az egyik amatőr szentesi zenekar

Szentes - Első lemezbemutató koncertjére készül a szentesi Sweet Sixteen együttes. A 2003-ban… Tovább olvasom