Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Féltik a házaikat a lakók

Szentes - Ha egyirányú lesz az utca, nő majd a forgalom, akkor pedig a régi, földalapú házak tönkremennek, mondták a Tóth József utcaiak. Milyen forgalomra kell számítani? Miért oda építették a buszmegállót? Vállalja-e az önkormányzat az esetleges károk megtérítését? Ezeket kérdezték a lakosok a fórum szervezőitől.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
– Gyakorlatilag arról van szó, hogy a saját tulajdonunkat védjük. Itt normális talajvizsgálat nem történt, repednek a házak, a lakók féltik az ingatlanjaikat. Áprilisban részt vettünk egy pályázatismertetésen, de akkor nem volt szó arról, hogy a Tóth József utcával mit terveznek. Megnövekszik a forgalom, és a házak ezt nem bírják. A beruházás, akárkinek az ötlete is volt, nem az emberek érdekében történt – szólt a résztvevők nevében Keller Jánosné. Közel harminc utcabeli, számos önkormányzati hivatalnok és városatya jelent meg tegnap azon a lakossági fórumon, amelyet a képviselő-testület városfejlesztési bizottsága hívott össze azért, hogy mindenki megismerhesse a környékre vonatkozó terveket. Ezek nem új keletűek, hiszen a város közlekedésének koncepcióját négy éve alkották meg úgy, hogy abban már szerepelt bizonyos utcák egyirányúsítása. Erre a – forgalomcsökkentőnek, kényelmesebbnek szánt – megoldásra két éve mondta rá az áment a testület, azóta többször került napirendre a belváros rekonstrukciója. Októberben döntöttek arról, hogy közel 500 milliót fordítanak a Tóth József utca egyirányúsítására, ahol 50 új parkolóhelyet, zárt csapadékcsatornákat, két új buszmegállót alakítanak ki, illetve a fákat is kicserélik. A fórumon az derült ki: a lakosok egyáltalán nem örülnek az ötletnek. Levelet is írtak a testület tagjainak, amelyet közel száz Tóth József utcai lakos írt alá. Ebben statikai, környezetvédelmi méréseket követelnek, valamint leírják, hogy szerintük a projekt ésszerűtlen.

Dühös lakókkal találták szembe magukat az önkormányzat képviselői. Fotó: Králik Emese
Dühös lakókkal találták szembe magukat az önkormányzat képviselői.
Fotó: Králik Emese

Egy lakó, Félegyházi Török Pálné szerint ha egyirányú lesz az utca, nő majd a forgalom, akkor pedig a régi, földalapú házak tönkremennek. Mekkora forgalomra kell számítani? Miért éppen oda építették a közben már el is készült buszmegállót? Vállalja-e az önkormányzat az esetleges károk megtérítését? Többek között ilyen kérdésekkel fordultak a lakosok a szervezőhöz.

– Az utca kétirányú forgalomra alkalmatlan. Tömegközlekedés szempontjából a következő lehetőségek vannak: vagy csak napi 10 helyi járat és a helyköziek is erre járnának, vagy a helyköziek az Arany Jánoson lemennének a Klauzál utcára, és onnan közelítenék meg a buszpályaudvart. Még minden képlékeny, a testület döntésétől függ – fogalmazott a bizottság elnöke, Horváth István.

A tervező, Wettstein Miklós építész is próbálta csitítani a kedélyeket. Jelenleg egy tanulmányterv látható az interneten, amely még változhat, mondta.

Olvasóink írták

 • 6. itthon 2013. július 14. 21:35
  „Mi értelme volt a fórumnak, ha már minden el van döntve? A meggyőzés? Most már abban az utcában is lehet felállítani a parkolóautomatákat. Abból az 500 millióból milyen jó lenne azokat a szebb régi házakat segíteni rendbe hozni. Különleges színfoltjai lennének a városnak.”
 • 5. lacuda 2013. július 13. 14:30
  „Én nem az említett utcákban lakom, mégis felháborít az eset. Üzenem az ott élőknek, hogy próbálják meg minél több helyi lakoshoz eljuttatni az eset hírét. Én is szívesen aláírtam volna egy tiltakozó dokumentumot, de sajnos későn ért ide az információ. Más településen találkoztam már nagyon hasonló módosítással és ott bizony katasztrofális következményei voltak az esetnek (légszennyezés, zajterhelés, vibráció stb.), ráadásul a város más részein is okozott komoly problémát, főként a közlekedésben.

  Tisztelt _csutak_! Az a bizonyos "balga nép" azokból az emberekből tevődik össze (többségében), akik az említett területen élnek. Ha te élnél ott, ugyanúgy beálltál volna a tiltakozók közé, mivel nem akartad volna érezni a saját bőrödön a beruházás "áldásos" hatását.

  Sajnálatos tény, hogy Szentes város döntéshozói nem látják át tettük következményeit (hosszútávon), ami természetesen a lakosság életét keseríti meg. Egyértelműen kijelenthető, hogy a városvezetés részéről nincs olyan csoport, aki felismerné, hogy a jelenlegi legnagyobb probléma a kommunikáció. Egészen pontosan a teljes szentesi lakosság és a döntéshozók közötti kétirányú információáramlás. Nem helyszínbejáráskor kell megdöbbeni a feldühödött lakosságon, hanem bevonni őket (még a tervezés fázisában) az ötletek megálmodásába. Lehetséges, hogy a ,,balga nép" között vannak olyan (szak) emberek, akik (szakmai) tapasztalatuk segítségével olyan előre nem látott problémákra tudják felhívni a városvezetés illetve a tervezőmérnökök figyelmét, ami esetlegesen csak a kivitelezés után derülne ki. Természetesen olyan terv nincs, ami mindenki számára megfelelő, de törekedni kell rá és ez bizony a városvezetésnek kutya kötelessége!”
 • 4. _csutak_ 2013. július 10. 23:37
  „Mi lenne ha végre egyszer ebben a nyomorult életben a szakértőkre bíznánk a döntést?
  A nagymarosi beruházás elmaradásának "áldásos" hatását rendszeresen az árvizekkor érezhetjük, mert pár magát politikusnak vélő ember uszította a balga népet amely uszult és megakadályozott egy célszerű vízügyi eszköz építést.
  Abba lehetne már fejezni a szakmai dolgokba való belekötést azoknak, akiknek amúgy lövésük sincs az egészről!”
 • 3. éljenszentes 2013. július 10. 15:20
  „A Tóth József utca felújítása, "körtefásítása" mindenképpen üdvözlendő.
  De hogy egyirányúsítanák, kész agyrém. Az ottlakók majd köröznek egyet a városban, ha haza akarnak menni ?
  Legyen továbbra is kétirányú, eddig sem volt baleset, elég egy kis odafigyelés. Városközpontban nem kellenek sztrádaszéles utak, attól csak gyorsabban hajtanak az autósok !
  Szerintem a képviselők is tudják ezt, csak a pénzt, amit kap a város a projectre, arra kell költeni, amire kapja. Ha hülyeségre, akkor arra.”
 • 2. nie 2013. július 10. 13:22
  „A lakók érdekeivel nem törődik senki, minden menjen az eredeti terv szerint. A Klauzál utca bírni fogja a buszforgalmat? A kétirányú közlekedés meddig biztosított? Azt is tönkre akarják tenni? Gondoltak az óvodára, iskolára és a közeli játszótérre? A buszok nem rontják a levegőt a gyerekintézmények előtt? vagy most ez mindegy? Az Ady Endre utca ezek szerint biztosan sétáló utca lesz! A forgalommal lesz valami, a lakosok nem érdekesek, minden menjen az "okos" döntések szerint. A biciklisek meddig járhatnak a város, a következő az ő ktiiltásuk lesz?”
 • 1. csillogás 2013. július 10. 12:55
  „Tényleg alkalmatlan a 2irányú közlekedésre az utca, már csak azért is, mert sok a kerékpáros, és az utcában lévő intézmény előtt van, akit valamiféle perverzió köt az út közepéhez, mert vagy úgy állnak meg, hogy tuti ami biztos, aki arra megy az legalább 3-4x váltson sebességet, mire elhalad mellette, vagy úgy esik ki a kocsiból, hogy csodálom, még nem húzták meg a kocsija oldalát, vagy verték le a visszapillantóját. Sokszor a kapubejáróból kilógó autó hátsója, vagy az ész nélküli kitolatás is kb egyenrangú probléma. Ha tehetem, nem megyek arra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyintézést biztosítanak a katonáknak

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél nemrég kezdte meg működését a katonák és családtagjaik ügyintézését segítő integrált ügyfélszolgálati iroda. Tovább olvasom