Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Felülírta a megye döntését a GYEMSZI

Szentes - 135 millió forintot spórolt meg a szentesi kórház a be nem töltött álláshelyein tavaly. A pénzt a megyei közgyűlés a helyén hagyta azzal, hogy elvileg jutalmat is lehet belőle fizetni – ám a kórház új gazdája, a GYEMSZI átcsoportosította. Joga volt rá.
Tavaly határozta el a megyei közgyűlés, hogy amit a szentesi kórház a bérjellegű kiadásokra előirányzott összegből meg tud takarítani, azt dologi kiadásokra fordíthatja. E pénzügytechnikai könnyítés azért hasznos, mert amit megspórolnak a béren, azt a számlákra költhetik. Vízhányó Ferenc alelnök e döntés szellemében december 15-én azt javasolta, hogy a kórházban 2011-ben megtakarított 135 millió forintot csoportosítsák át. Szirbik Imre szentesi polgármester azonban azt kérte, ez az összeg maradjon ott, ahol felhalmozódott, és a kórház fizesse ki jutalomként azoknak, akik helytálltak az ágyak mellett. A pénz ott maradt, de nem lett belőle jutalom. A december 29-i ülésen is amellett határoztak, maradjon a bérjellegű kiadások között. Szirbik ekkor kérte, a közgyűlés konkrétan kötelezze az igazgatót a jutalom kifizetésére, de ezt a többség már nem támogatta. Annak azonban ekkor már nem volt jelentősége, mit határoz ez ügyben a közgyűlés. Mint lapunk kérdése nyomán kiderült, a kórházakat januártól fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója, Török Krisztina még ugyanezen a napon üzent a kórháznak: „Engedélyezzük, hogy az üres állások bérterhének előirányzatát – 135 millió forintot – dologi kiadásokra átcsoportosítsák". Ez meg is történt, teljesen törvényesen, hiszen az 1335/2011-es számú kormányhatározat úgy rendelkezett, 2011. szeptember 1-jétől az ilyen pénzmozgásokat a GYEMSZI engedélyezheti.

A kórház főigazgatója, Várkonyi Katalin azt mondja, egyaránt fontos a kifizetetlen szállítói állomány rendezése és az egészségügyi dolgozók munkájának megfelelő mértékű elismerése. Ezért örült a kormány által átutalt, bérkiegészítésre fordítható pénznek. Ahogy megérkezett, átutalták a kollégáknak.

Azzal, hogy a 135 milliót is átcsoportosították, a számlák kifizetésére is jutott. December közepén a kórház lejárt szállítói tartozása 554 millió forint volt.

Olvasóink írták

  • 1. nie 2012. január 16. 15:48
    „S ENNEK A BETEGEK LÁTJÁK A KÁRÁT!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés a 45-ös úton

Egy Renault személygépkocsi haladt Szentes felől Kunszentmárton irányába, majd frontálisan ütközött egy szemből érkező kisteherautóval. Tovább olvasom