Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Felülvizsgálják a parkolási rendszert Szentesen

Szentes - A szentesi Horváth Mihály utca 4–6. szám alatti társasház mögötti ingyenes parkoló mindig tele van, ezért az ott lakók nem tudnak hol megállni reggel 8 és délután 5 óra között. Az épület alatti mélygarázsok megvásárlására vagy bérletére viszont nem mindenkinek telik.
A szentesi Kossuth utcán és a környező utcákban éppen egy éve vezette be az önkormányzat a fizetőparkolási rendszert. A kijelölt övezet közelében van viszont néhány aszfaltozott várakozóhely, ahol díjtalanul megállnak azok, akik sajnálják az óránkénti 100 forintot a parkírozásért.

Ez bosszantja a Horváth Mihály utca 4–6. szám alatti társasház azon lakóit, akik nem tudnak reggel 8 és délután 5 óra között az otthonuknál megállni. Az épület alatt van ugyan mélygarázs, ahol azonban egy zárható helyiség több millióba is kerül, a bérleti díja pedig havonta 10 ezer forint.

Ebben az épületben lakik Rácz József a családjával. A fiatalember úgy véli: az a baj, hogy nincs tisztázva a parkolórész tulajdonjoga. Mivel ingyenes ott a parkolás, ezért az is igénybe veszi, aki szerinte nem jogosult rá. A törvény és a KRESZ ellenben nem tiltja a várakozást. Így kiszorulnak azok a lakók e lehetőségből, akik a mélygarázsban nem tudnak venni vagy bérelni zárható helyiséget. Ezért a lakásuktól kénytelenek távol leállítani autójukat.

A Horváth Mihály utca 4–6. szám mögötti ingyenes parkolóba ritkán
A Horváth Mihály utca 4–6. szám mögötti ingyenes parkolóba ritkán

A képviselő-testület döntése szerint van térítésmentes bérlet. Ilyet jelenleg négy épület lakói kaphatnak: a Kossuth tér 5., a Petőfi utca 1., a Klauzál utca 3. és az Erzsébet tér 2. szám alatt élők részesülhetnek ilyen kedvezményben. A házuk előtt ugyanis fizetőövezet van, s a közelben nem tudják lerakni autójukat. A városellátó intézmény működteti a parkolóautomatás rendszert. Ennek a felelőse Bujdosó Károly, aki jól ismeri a Horváth Mihály utcaiak problémáját. De vannak hasonló gondok a Kossuth utca 22. számú társasháznál, a József Attila utcában és a Szabadság téren is. A képviselő-testület hamarosan felülvizsgálja a helyi rendeletet az egyéves tapasztalatok alapján, és várhatóan módosítja a parkolási rendet. Olyan megoldás szükséges, amely az élethez igazodik, és a lakók érdekeit is szolgálja. A Kossuth utca tervezett átépítése miatt egyébként is változtatni kell majd a fizetőövezeten, mivel a körforgalom és a kerékpárút kialakításával kevesebb parkoló marad.

Bérletes kedvezmények

Az egyik internetes fórumon arról érdeklődött valaki, milyen lehetőségek vannak a bérlettel történő parkolásra. Bujdosó Károly tájékoztatása szerint a teljes árú éves bérlet 60 ezer forint, a féléves 30 ezer, a negyedéves 19 ezer 200, míg a havi 7200. Ezek az összes zónára érvényesek. A mérsékelt árú bérletet azok vehetik igénybe, akik a házuk előtt akarnak parkolni. Ők egy évre 30 ezer 500 forintot, fél évre 15 ezer 500-at, negyedévre 10 ezer 100-at, egy hónapra 4100 forintot fizetnek. Van olyan változat is, miszerint bizonyos összeggel feltöltött chipkártyával parkolhatnak az autósok. Ennek a változatnak az előnye, hogy nincs rendszámhoz kötve.

Olvasóink írták

 • 8. Tina001 2008. augusztus 04. 12:42
  „Itt miért nem tudják bevezetni a kecskeméti rendszert.???Anyósomék ott laknak fizetős utcában és olyan parkolási engedélyük van amivel a saját utcájukban évi 2 ezer!!!!!!! nem 30 ezer !!! forintért parkolhatnak”
 • 7. tree helyzet 2008. július 29. 00:01
  „Élhetőbb Szentes?????????????????
  Már bocsánat, de nézzünk már széjjel!! Most nem csak a parkolásra gondolok, de a közlekedéstől kezdve a gazdaságon keresztül az oktatásig minden romokban hever, de egyre szembetűnőbb méretekben!!! Hát mi folyik itt?! Merre haladunk? Jó lenne tudni, mert az nem fejlődés, ami itt folyik, ellenben Kecskeméten, vagy még Vásárhelyen is előre felé mennek, pedig az is Magyarország ám!”
 • 6. GNM 2008. július 28. 22:51
  „A Kossuth Utca 17 -es tízemeletes lakói is hasonló panasszal élnek,mert közel egy év óta életveszélyessé vált a közlekedés a lakótelepen a középső tízemeletesnél.(is)Autók egymás hegyén hátán munkaidő altt.Nem nehéz kitalálni,hogy a környéken dolgozók akarják így megúszni a parkolási díjat.Én tudom,hogy a lakásunkkal együtt nem vettünk parkolási jogot is,de azt azért elvárnám,mint tisztességes adófizető,hogy biztonsággal kiszállhassak az autóból a lakásom közelében és elérhető helyen parkolhassak ,ha már a rendre és a parkokra mi vaigyázunk.És a rokkantakról még nem is szóltam!Senkinek nem tünik fel,hogy errefelé egyetlen felfestett rokkant parkoló sincs?
  A gyermekeket életveszélyes kiengedni felügyelet nélkül a beláthatatlan zeg-zugokban álló autók miatt.”
 • 5. Seherezade 2008. július 26. 20:11
  „Így kell az adófizetők pénzét elkölteni! Megcsinálták!”
 • 4. tisza 2008. július 26. 16:21
  „Mai napig sajnálom azt a szerencsétlen emeszpés kiviselőt, aki az "élhetőbb Szentesért", a parkolási díj bevezetéséért küzdve öngyilkos lett.”
 • 3. parkoló 2008. július 26. 00:34
  „És csak a Horváth Mihály utcaiaknak van autójuk??!! A Kossuth utcán lakok a középső tizesben és csodák-csodája: sem nappal, se éjszaka nem tudok parkolni, mert zsúfoltság van!! Egy ilyen kis putriban senki nem akar fizetni a parkolásért, ez nem Pest, addig ez nem fog megoldódni, míg nem leszünk 2 milliós nagyváros, vagy (ez inkább reálisabb) nem törlik el a fizető parkolást! Bár én az Ön hivatalába írtam emiatt, és azt válaszolták, hogy nagyszerűen működik a rendszer....”
 • 2. tiborc 2008. július 25. 20:34
  „5 év alatt haszon nélkül visszajön a befektetés. Jó üzlet volt.”
 • 1. uj lakó 2008. július 25. 19:16
  „Na királyság!
  Épp most akarok venni lakást a Horváth Mihályon,csak a páratlan oldalon!Kérdés az, hogy majd én is hol fogok megállni az autóval???Vagy adjam el az autót????
  Azért ebben teljesen igazat adok,hogy akiknek ott van vagy lesz lakásuk ,azoknak valamilyen lehetőséget biztosítson már a drágalátos képviselő testület!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonai nyári egyetem Szentesen

Szentes - Tizedszer rendezik meg az Euroatlanti Nyári Egyetemet Szentesen. A hallgatók között… Tovább olvasom