Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Fideszes képviselő édesapjáról nevezik el a szentesi strandot

Fideszes képviselő édesapjáról nevezik el a szentesi strandotA szentesi fedett uszoda. Előbb úgy volt, csak ezt keresztelik el. Aztán mégsem. Fotó: Králik Emese
Szentes - Öt ember levele, illetve a Fidesz-frakció javaslata nyomán Rébeli-Szabó József nevét viseli majd a szentesi üdülőközpont. A néhai sportember fia ma a kormánypárti frakció tagja. A testületben ők vannak többen, az ötletet rekordgyorsasággal vitték át. Kár volt ennyire kapkodni, vélik a sportolók, a szentesiek és az egykori sporttárs.
A város egykori polgármesteréről, vízilabdásról, Rébeli-Szabó Józsefről nevezik el a szentesi ligeti strandot, a keresztelőt legkésőbb karácsonyig megtartják. Erről egy korábbi, zárt ajtók mögött zajlott, illetve egy hétfői rendkívüli ülésen döntött a képviselő-testület. A határozati javaslat egyik előterjesztője maga a névadó fia, a Fidesz színeiben politizáló Rébeli-Szabó Tamás.

Az egész ügy főként azért lepte meg a város lakosait, mert korábban arról volt szó, hogy a fiatalon elhunyt vízilabdázóról, Sipos Editről kapja majd a nevét a létesítmény. Meg azért is, mert a ligeti strand nyáron már kapott egy új nevet.

Júliusban még arról volt szó egy rendkívüli ülésen, hogy az egész létesítményt – azért, hogy a név is megmutassa mindkét jellegét – hívják ezentúl sport- és üdülőközpontnak. A szeptember 30-i tanácskozáson már úgy volt, hogy Rébeli-Szabónak állítsanak emléket, az első javaslatok szerint még csak a fedett uszoda átkeresztelésével, október 23-ától. A hétfői ülés a hírek szerint érzelmektől sem volt mentes, erről a jobbikos Szabó Zoltán Ferenc számolt be a Facebook-oldalán. Egy pénteken kelt határozati javaslatot a kormánypárti frakció öt tagja írta alá, hétfőn reggel hívták össze a képviselőket a délutáni tanácskozásra, a 15 főből hárman nem tudták szabaddá tenni magukat. Kilencen szavaztak végül igennel. Legkésőbb decemberre Dr. Rébeli-Szabó József Városi Sportuszoda lesz a teljes létesítmény neve, nem csak a fedett részé, erősítette meg Demeter Attila alpolgármester. Egyébként ő volt az, aki a Fidesz-frakció mellett igennel szavazott az ülésen.
 Fotó: Králik Emese

Pár ember véleménye döntött

A facebookos bejegyzést sokan véleményezték, a jelek szerint nem örülnek a helyiek a gyors döntésnek. Van, aki amiatt aggódik, honnan tudják majd a Szentes iránt érdeklődő turisták, hogy ott egyébként strandolni, wellnessezni is lehet. Úgy hallottuk, hogy bár a névadást volt sporttársak és tanítványok javasolták – az interneten közzétett levél végén Gergely József, Dobossy Lajos, Dongó László, Pengő László és Kárpáti Lajos neve szerepel –, még volt vízilabdázók is furcsállják, hogy épp egy ilyen fontos kérdésben nem kérték ki a szentesiek véleményét, és „mindössze pár ember eldönti, kinek a nevét viselje évtizedekig egy létesítmény". Ezzel Tóth Gyula, Rébeli-Szabó egykori tanítványa, illetve Sipos Edit egykori edzője is egyetért. – Tíz perc alatt össze tudnék bármire gyűjteni akár száz aláírást – summázta. Arra a kérdésre, hogy van-e politikai töltete, Szirbik Imre baloldali polgármester felnevetett a telefon túlsó végén. – Ezt mindenki döntse el maga. Elég, ha megnézzük, kik voltak ott az ülésen – utalt a hétfői összejövetelre.

A fiú szerint jól van ez így

A négy frakciótársával – Antal Balázs Tiborral, Bujdosó Tamással, Kovács Jánossal és Szabó Andreával – a határozati javaslatot jegyző Rébeli-Szabó Tamásnak a történtekről más a véleménye. – Felemelő, megtisztelő érzés, hogy édesapámról nevezik el az uszodát. Néhány hozzászólás, amely a hétfői ülésen elhangzott, érzésem szerint méltatlan a szentesi vízilabda érdekében kifejtett tevékenységéhez, az emlékéhez. Édesapám rakta le az alapjait annak, hogy több mint 50 éve beszélhetünk arról, Szentesen komoly vízilabdaélet van.

Szerinte nem azt mondta

Sipos Edit nevét sétány viseli a ligetben, a strand területén egy szobor őrzi az emlékét, ahová koszorút, virágot szoktak vinni a szentesiek. A jobbikos képviselő szerint az egyik képviselőtársa, a vízilabdaklub nemrég kinevezett vezetője, Bujdosó Tamás az ülésen azt mondta: az ilyesmi temetői hangulatot kölcsönöz a strandnak. Bujdosó szerint viszont ő nem ezt mondta. Csak arra célzott az ülésen, hogy akkor lenne ez a helyzet – mert volt ilyen ötlet is –, ha például medencéket neveznek el egykori sportolókról, illetve hogy a koszorúknak sem a strandon van a helyük.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová lettek a nagytőkei vizes papírok?

Megírtuk: elkészült Szentes és Nagytőke között a vízvezeték, de engedély híján nem használják,… Tovább olvasom