Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Foghíjas parkolók, kevés bevétel Szentesen

Szentes - A fizetős parkolás bevezetése, július 5-e óta foghíjasak a belvárosi parkolók Szentesen. Az eltelt három hétben mindössze 750 ezer forint folyt be a parkolásból a városi kasszába. Ennél lényegesen többet vártak az önkormányzatnál.
A fizetős parkolás bevezetése, július 5-e óta foghíjasak a belvárosi parkolók Szentesen. Az eltelt három hétben mindössze 750 ezer forint folyt be a parkolásból a városi kasszába. Ennél lényegesen többet vártak az önkormányzatnál. Hétfő óta nem kegyelmeznek az ellenőrök, egyetlen nap alatt harminc fizetési felszólítást adtak ki.

Szentesen a fizetős parkolás bevezetése, július 2-a óta eltelt három hétben még csak barátságosan figyelmeztettek az ellenőrök. Július 23-a óta viszont élesben dolgoznak, hétfőn például harminc fizetési felszólítást adtak ki a nemfizetőknek. Budai Ágnes ellenőr elmondta: aki úgy hajt el, hogy nem fizet, felírják a rendszámát. Társa, Berkes Magdolna úgy véli, beváltja a reményeket az új rendszer, hiszen mindig lehet találni üres parkolóhelyeket, míg korábban csak reménytelenül köröztek az autósok a szentesi belvárosban. A kerékpárosok és a gyalogosok is lélegzethez jutottak és ez feltétlenül jót tett a közhangulatnak – vélekednek az őrök.

Bujdosó: Kevés a bevétel

Július 5-e óta 750 ezer forint folyt be a parkolószelvények után, ami a parkolási csoport vezetője, Bujdosó Károly szerint nagyon kevés. Eddig összesen 115 bérletet adtak el. Húsz ingyenes parkolási engedélyt a szolgálati gépkocsik részére, további 46 ingyenes bérletet a Kossuth tér 5., a Petőfi u. 1., a Klauzál u. 3. és az Erzsébet tér 2. lakói számára. Mindössze hárman váltottak félárú kedvezményes bérletet és negyvenhatan teljes árút. Az egyhavi kedvezményes bérlet ára a parkolási helyek mentén lakók számára 4100 forint, másoknak 7200 forint. A bérleteket negyedévre és egész évre is kiadják. A parkolási rendszer kiépítésére húszmilliót költöttek, a kiadás várhatóan ebben az évben nem térül meg. A jövőben pedig a képviselő-testület határozza meg, hogy a parkolásból befolyt pénzt mire költi a város.

Az autósok nem ennyire derűlátóak. A szentesi Dobos Imre a város külső részén lakik és bizony most már meggondolja, hogy kocsival jöjjön-e a központba. Az idős férfi egy órára váltott jegyet a gyógyszertár közelében. Ha mindent egy nap alatt akar elintézni, ötszáz forintjába is kerülhet a kocsit különböző helyeken állomásoztatni. A Gádorosról Szentesre érkezett Dósai Molnár Krisztián kicsit meglepődött azon, hogy már Szentesen is fizetni kell a parkolásért, de alapvetően nem furcsállotta: máshol is ez a szokás. Krisztián szerint egyébként nagyon jó megoldás ez, hiszen időről időre kiürül a parkoló és helyhez jut az is, aki korábban nem talált.

A szentesi belváros főutcáján jócskán megcsappant az autók száma, szemmel láthatóan foghíjasak a parkolók. Ennek az oka – véli a parkolási csoport vezetője –, hogy a szentesiek elmentek nyaralni. Bujdosó Károly úgy véli, az autósok a forróság miatt húzódtak vissza a házak közé, a szeptemberi iskolakezdésre viszont vélhetően visszaáll a régi állapot és újra forgalmas lesz a Kossuth utca. A motorosok közül senki nem váltott parkolójegyet egy létező szabály alapján, az ezer kilogrammnál kisebb súlyú járműveket ugyanis a járdán szabadon leállíthatják. A jövő héttől úgynevezett csipkártyát is árulnak a városellátó intézmény parkolási csoportjánál, így időbeli korlát és készpénz használata nélkül használhatják a fizetős helyeket. A városházán azt tervezik, hogy a jövőben idegen nyelvű kiegészítő táblákat helyeznek el a kijelölt helyek közelében, a turisták kedvéért, akik egyébként a szelvény megváltásakor az órát szabadon átállíthatják angolra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentették a kiesett kisgólyát Szentesen

Szentes - Kiesett egy kisgólya a fészkéből Szentesen. A Széchenyi utcában élők arra lettek… Tovább olvasom