Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Földhöz ragadt a légibázispénz

Szentes - A földi mentőkhöz utalta át a minisztérium a szentesi légibázisra szánt 60 millió forintot. A leköszönő Horváth Ágnes által adott pénz fölött most a szárazföldi és a légi mentők vitatkoznak. Utóbbiaknak már engedélyes tervük is van a beruházás elkezdéséhez.
Az OMSZ szerint késő ősszel szállhat fel az első helikopter Szentesről. Közben az önkormányzatoktól eddig 40 millió forint jött össze.

Az Országos Mentőszolgálatnak utalta át az Egészségügyi Minisztérium a 60 millió forintot. Ezt Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője lapunk érdeklődésére megerősítette. Mint mondta, nem biztos, hogy a Légimentő Kht.-nak kell kezelnie az összeget. Hozzátette, az új egészségügyi miniszter, a tárca szakemberei, a szárazföldi és légi mentők között folyó egyeztetés eredményeként napokon belül kiderülhet, hogy melyik szervezet fogja kiírni a közbeszerzési eljárást a szentesi légimentő-bázis építésére. Győrfi szerint a feladat gazdája az Országos Mentőszolgálat, a Légimentő Kht. pedig alvállalkozó. Az egyeztetés nyomán kiderül, hogy ki rendelkezik a vagyon fölött, ami szerinte pusztán pénzügytechnikai kérdés. Számítása szerint a késő ősz folyamán szállhat fel az első mentőhelikopter Szentesről, addig is a földi mentés biztosított a térségben élők számára.

Ha minden jól megy, késő ősszel száll fel az első mentőhelikopter Szentesről. Fotó: Tésik Attila
Ha minden jól megy, késő ősszel száll fel az első mentőhelikopter Szentesről.
Fotó: Tésik Attila

Túri Péter értetlenül áll a jelenség előtt. A Légimentő Kht. vezetője lapunknak úgy nyilatkozott: „csend és döbbenet van a társaságnál a szentesi légimentő-bázis ügyében". Elmondta: mivel a kht.-nak építési engedélye van a területre, a tervek birtokában azonnal kiírhatná a közbeszerzési eljárást. Közölte: hiába kérdezi az OMSZ képviselőit, hogy miért nem adták tovább a támogatást, nem kap választ.

Közben eddig két megye és húsz település ajánlott fel kisebb-nagyobb összegeket, összesen 40 millió forintot a bázis építésére. A pénz egy része még nem érkezett meg a légi mentőkhöz, de a testületi, közgyűlési határozatok érvényességét Túri Péter tiszteletben tartja. A nagyobb összegű felajánlásokat tevő magánszemélyek az egészségügyi tárca bejelentése után visszavonták támogatásukat. A bázis megépítésére 90 milliót terveztek a légi mentők, így bőven megvan a pénz.

Győrfi Pál lapunknak azt mondta, hogy az önkormányzatok támogatására ők is számítanak.

Szentesen egyelőre minden marad a talajon. Fotó: Tésik Attila
Szentesen egyelőre minden marad a talajon.
Fotó: Tésik Attila

Az egészségügyi tárcától szerdán elektronikus levélben megkérdeztük, miért nem egyenesen a légi mentők kapták meg a 60 millió forintot. A viszontlevél megérkezett, de erre a kérdésünkre mi sem kaptunk választ.

Nehéz eligazodni

Úgy tűnik, a légi mentés ügyében egyre nehezebb eligazodni – fogalmazott Bedő Tamás, Csongrád polgármestere lapunk kérdésére, hogy mit szól a huzavonához. Hozzátette: a csongrádi képviselő-testület által megszavazott egymillió forintot az önkormányzat már átutalta az a Légimentő Kht.-nak. Bedő szerint sokkal egyszerűbb volna, ha a légi mentők kapnák meg közvetlenül a hatvanmillió forintot, hiszen egy összeget egy helyre utalni könnyebb, mint a már létező felajánlásokat húsz-huszonöt tételben továbbítani az OMSZ számlájára. Bedő örülne, ha a mentési szakma képviselői nem húznák ezt a vitát most már túl sokáig, és végre megépülne a bázis.

Bakos András: Bosszú

Az egyik legújabb összeesküvés-elmélet szerint a leváltott Horváth Ágnes miniszter azért adott 60 milliót a szentesi légibázisra, hogy búcsúzóul rúgjon egyet a szocialistákba. Lehet, tényleg így függnek össze a dolgok, és a magyar politika valójában szurkapiszkák és jótettnek látszó bosszúk végtelen láncolata. Ebben az esetben Ágnest hamarabb le kellett volna váltani. Ezután pedig gyakrabban kellene kirugdosni a kormány tagjait. Mindegyik bukó miniszter szépen bosszút állna, és mindjárt máshogy haladna az ország.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. józsi vagyok 2008. május 26. 17:16
  „Ez tipikus magyaros: a világban elismerik, itthon gáncsolják őket...

  http://www.rtlhirek.hu/dock/videogallery/15:8527”
 • 26. na ne má 2008. május 25. 23:55
  „a kurva anyját, csak megdöglünk!”
 • 25. Jutícia 2008. május 24. 23:24
  „Nekem Cuslagg marad akkor is!”
 • 24. smasszer 2008. május 23. 22:04
  „Na ja,majd pont a ti évek óta tartó szarkavarásotokra költi a lenyult pénzt,mi?!ostoba szentesi...amugy Zuschlag..te kurcaparti földműves.”
 • 23. Jutícia 2008. május 23. 17:52
  „Milyen jól jött volna most Cuslagg lenyúlt 70 millája?”
 • 22. ????????????????? 2008. május 22. 11:30
  „Kedves OMSZ!

  Sajna nem azt lehet látni, mint egy jó néhány évvel ezelőtt, hogy az OMSZ minden nagyszerűen elvégez, az egy dolog, hogy úgy érzi, hogy elvégezte. Ha van egy kis időd, akkor elmehetnél egy jó néhány tanfolyamra, továbbképzésre(pl:ALS,EPLS,ATLS),s talán észrevennéd, hogy az álltalad elvégzett nappali főiskola, lófasz ahhoz képest,amit egy beteggel meg kellene tenni. Nem ismerlek, de ez az elbutított szemlélet erre vall. Talán még nam kaptál elegendő fényt ahoz, hogy megvilágosodj, hát akkor engedd, hogy fényt vigyenek feléd.
  Sajnálom, hogy az aki a mentős szekmában dolgozik, ilyen badarságokat állít. Kicsit ki kellene nyitni a szemed, mondjuk ellátogatni a légimentők honlapjára, és egy kis infót szerezni arról, hogy mivel másabbak ők ,mint te. Nem beképzeltek, szakmailag folyamatosan a toppon vannak. Tegnap felrakott cikk róluk. Épp Prágában zajlik egy AIRMED kongresszus, ahol ők is egy csapattal képviselik magukat. Tegnap bejutottak a döntőbe a legjobb négy közzé. Ez épp egy világkongresszus,ahol jó pár ország csapata jelen van. Hát ennyit ezekről a srácokról röviden.”
 • 21. Józsi vagyok 2008. május 22. 00:56
  „omsz-nak:
  az a baj, hogy még a nickneved is árulkodik, megerősíti azt, amit az ilyen nevek mögül írók - amúgy vs őszintén - gondolnak: irigyek, féltékenyek vagytok a légimentőkre. Pedig nem kéne. Ők is azt kommunikálják, hiszen jelentős részük szintén kocsizik, hogy kiegészítik a földi mentést. Ne légy buta, nem kell olyan, amúgy tényleg tudatlanságra utaló mondatokat mondani, leírni, hogy nincs jogosultságuk... Ha tényleg OMSz-os vagy, akkor ha elgondolkozol, biztos másképp látod a világot. Az a baj, hoyg a főigazgatóság kommunikációja, Palika nyilatkozatai csúnyán negatív irányba befolyásolják a hangulatot.
  Csak pár kérdés:
  Hány százalékban van orvos/mentőtiszt a kocsikon? 50? 70? Nem több... És a gépeken? 100...
  Egy helikopter bevetési területére (15p-es kiérkezés) hány földi kocsinak kellene jutni? legalább 12, de lehet, hogy több... Szted képes lenne erre az OMSZ a mai HR helyzetet ismerve??? Nem. Baja és Kecskemét, Kecskemét és Békéscsaba között szted hány százalékban van orvos/mentőtiszt havonta? jó, ha 50... Kalocsán miért megy a Sprinter ONE-ban??? Ide figyelj, kolléga! Úgy kell a helikopter a régióba, mint egy falat kenyér!!! Te melyik cégnél dolgozol? A Vöröskeresztes Göndöcsnél? És még hiszel a mesékben???
  Gazdasági szempont? Mire gondolsz egyáltalán? Tudod, h mennyibe kerül a légimentés? Állampolgáronként és évente? Azaz pl Te, személy szerint mennyit teszel hozzá az adódból? Kb. 160 Ft-ot ÉVENTE!!! Ez sok??? Ugye, nem? Főleg, ha egyszer, ne adja Isten, bajod esik, és a fapados MGK helyett ORVOS segít rajtad...
  Felesleges hangulatkaltés a Tiedhez hasonló hozzászólás, tudatlanságról árulkodik. Mélyedj el Magadban...”
 • 20. omsz 2008. május 21. 23:34
  „Senki sem fog megdögleni,viszont megnézzük,hová mennek az adófizetők milliői!A "földi"mentés -egyenlőre-győzi,minden kedves beteget el fog látni időben!
  Luxusnak találjuk-ebben a régióban-a légimentést,egyszerűen sem szakmai,sem gazdasági szempontból nincs jogosultsága!!!”
 • 19. akasztott 2008. május 20. 16:03
  „Kúrva anyját, meg fogunk dögleni!!!”
 • 18. Bingo 2008. május 19. 10:46
  „Gyakrabban kellene kirugdosni a kormánytagokat? Ezekett mind egy szálig el kellene zavarni, meg se kellett volna választani őket! Köztörvényes bűnözők uralják a parlamenti többséget. Rosszabb mint a maffia! Ha valaki jól végezné munkáját miért kellene kirúgni? 6 év tetvészkedésnek meg lett az eredménye!”
 • 17. szkeptikus 2008. május 19. 09:25
  „+ 1 a meg 1 k!(ettől még a gépem is behülyült!)”
 • 16. szkeptikus 2008. május 19. 09:23
  „Isten állatkertje hatalmas, de mién MÉGNAGYOBBB!”
 • 15. ???????????????? 2008. május 19. 09:01
  „Janika 2!

  Hol épültek eddig légimentő bázisok, melyekkből akkora lóvét lehetett kihúzni?
  Eddigi ismereteim szerint sehol. A szentesi lenne az első, mely megépülne, ha végre minden a helyére kerülne.Azt a jakabszállási maffiózó bandát, meg szerintem hagyjuk. Lehet ők több pénzt nyúltak volna le ezzel a projektel, és végre ezt átlátta mindenki, akinek ezeket kellett. Utánna tudta volna verni a plattot, hogy mivel ő biztosítja a légimentőknek a helyet, ezért reptérfejlesztésre külön pénzért kuncsorogni.
  Lényeg a lényeg: Egy nagyon elq.-t országban élünk.
  Mindenki túlélésre játszik. Aki fejlődik, abba rúgnak. Aki kinlódik azt segítik, hogy még több mínuszt termeljen.
  Lásd LMKHT és OMSZ közötti viszony.”
 • 14. Egy lefasisztázott baloldali 2008. május 19. 00:02
  „Majd közbeszerzéssel megcsináltatják háromszor annyi pénzért!”
 • 13. janika 2 2008. május 18. 23:07
  „NE,NE,NE..csak túri péterhez ne menjen a pénz!Túriék lenyultak több száz milliót az eddigi bázisokból,nem véletlen...nem nekik utaltal,ezt pesten is tudják,csak nem tudták még megfogni...mint ahogy azt is tudják,hogy Túri több miliót kért zsebbe(lásd HVG)a jakabszállási reptér tulajátol,hogy támogassa a "jakabi projectet".Nem véletlen,erre irányuló kérdés a reptértulajdonos háritja:"erről nem nyilatkozom"...
  Mint az is köztudott,hogy a beruházást végző-szentesi vállalkozótól-nyerő tender esetén,szintén több milka "sikerdij" a LMKHT felé...”
 • 12. ??????? 2008. május 18. 15:36
  „Megy a huzavona!
  Kérdezem, ha ott a pénz annál a nagybajszú embernél és a csíntevésben jártas, nagyon dörzsölt és rafinált társainál(lásd HVG május 10-ei száma), akkor miért nem lehet elkezdeni az építkezést, miért kell megvárni, hogy baleseteken kihaljon a délalföld, és mindig a debreceni helikopteresekbe rúgni egyet. Ők sem űrsiklóval járnak a helyszínekre és bizony bizony percenként csak 4 -6km megtételére képesek a levegőben. Az ideális bevetési kör a légvonalban mért 90 km.
  Tisztelt pontagyú Jo Bacsi! Nem tudom Te melyik részén élsz a földnek, de jelen pillanatban az OMSZ képtelen ellátni korrektül a feladatát. A légimentés, nem a földi egység helyett van, hanem azt kiegészítve. Nem okoskodásra és belepofázásra van szülkség, hanem végre döntéshozatalra. Ha minden normálisan menne itt Mo.-on, akkor kb. 1 éve működne normálisan a dél-alföldi légimentőbázis. Ehelyett mindenki csak ötletel, hogy így kéne, meg úgy kéne. A kéne és a rendben között a Dél- Alföldön élők érzik legjobban a különbséget.
  Még ugyanehez a s.fej emberhez lenne egy kérdésem.Ha te egy üzletben dolgoznál és bemennék hozzád, hogy én a légimentőknél dolgozom(általad felvetve ingyen),szeretnék vásárolni tőled, gondolom az tigyen adod bármiről legyen szó.
  Idióta!!!!!!”
 • 11. Józsi vagyok 2008. május 18. 13:49
  „Namost: sztem a Győrfi rossz úton van. Az OMSZ a Mo-i mentésért felel, melyből a pl. koraszülöttet a Peter Cerny-től, a légimentést a Kht-tól hívja le, stbstb. Ezáltal a légimentés egyszemélyi felelőse a Kht (minden engedély náluk, az ő nevükre szól!!!), nem az OMSZ. Ha valami nem megy, akkor a Kht-t veszik elő, nem az OMSZ-ot. Az OMSZ "csak" irányítja a bevetéseket, koordináljaa feladatokat, riasztja a földi/légi egységeket (ez amúgy így helyes). Sztem egyszerűen irigy az OMSZ a Kht-ra, az egyik fejlődik, a másik döglődik.”
 • 10. Egy lefasisztázott baloldali 2008. május 17. 23:20
  „Nem vártam mást Horváth Ágnestől! Most kezet rázhatnak a szocialistákkal! Megcsinálták! Jó ha 20 millió megmarad az először beharangozott 70-ből!”
 • 9. DARMSZ 2008. május 17. 13:02
  „A külvilág semmit sem ért és semmit sem lát abból ami a mentőszolgálat berkein belül folyik.
  Pozicióharcok és vezetésre alkalmatlan káderek ülnek posztokon. Mindennapos fenyegetőzések az elbocsátással. Így sincs aki dolgozzon már. Diszkriminálják azokat akik szót emelnek jogos sérelmeik miatt. Ez egy széthulló szervezet és semmi sem menti meg. Még győrfi palika mézes mázas hazugságai sem amit a nyilatkozatai takarnak.
  Az egész ezzel a patkány takáccsal kezdődött, aztán jött a lavina.
  Szétverték a légimentést, szétverték a mentésirányítást, leállítják a kocsikat.
  Nincs munkaruha, nincs rádiótechnikai háttér a mentéshez, nincs téli-nyári gumi cserére lehetőség, a dolgozók morálisan a béke segge alatt, a fizetés kicsi az elvárás nagy. Politikai érdekek miatt Attila(Zentai dr) kiesett a vezetésből. Ő aki talán egy tárgyalópartner lehetett volna, akár a légibázis ügyében.Legalább kiállása van nem úgymint Cserjés andreának akiről még mindig azt hiszik valami kocsitaposó. És Ő a régiós orvosigazgató!!!!!!
  Beszarás.A légibázis nem jön létre mert a két fél ott tart be egymásnak ahol lehet.
  Lobbiérdekek és pártérdekek dominálnak . Lesz...ják nagyívben az embert és beteget.
  Keserű dolog ez, csak senki nem látja, nem láthatja mert azonnal fenyegetik.
  Semmire sincs pénz, semmire!!!!!!!!
  Arra van, hogy a Simon Mariann a Kis Alexával budapestre szolgálati kocsival rohangáljon havi 250000 ft költséggel.
  És arra is van, hogy a gazdaságvezető Békéscsabáról járjon Szegedre nap mint nap utiköltségtérítéssel.
  És ez csak egy megye,ill. régió!!
  M lehet összességében??
  Na ezért áll így az egész , és ezért nem halad előre semmi.
  Ígérgetnek, és nagy semmi!!
  Az egyik kollégám, naponta próbálja számonkérni a hiányosságokat, a jogsértéseket a dolgozókkal szemben. És nemhogy melléállnánk ebben az ügyben -ügyekben, csak hallgatunk és várunk. Ő meg közútálatnak örvend, mert tenni akar, értünk is. Elkellene merengeni egy kicsit a vezetőknek , mi lesz ha változik a stratégia? És nem a szocik irányítanak???
  Én akkor is itt leszek és figyelni fogok, de azt előre látom, hogy itt fejek fognak hullani.”
 • 8. toti 2008. május 17. 10:47
  „Jo Bacsinak!

  Lehetséges, hogy van ott épület, lehetséges, hogy van sok dolog. De egy légimentőknek alkalmas bázishoz nem biztos, hogy elegendő. Szóval nem értek hozzá, de önmagában nem tűnik soknak az összeg. Apropó! Helikopter például van? Felszerelése van? Ki tudja, hogy mire megy az összeg? Akár úgy, hogy közvelten létesítmények, szükséges infrastruktúra megteremtése, mentéshez szükséges eszközök beszerzése felbontásban.

  Üzemeltetés: az emberi erő jöhetne önkéntesektől, az kevés, csapkodhatnak karjaikkal, nem fognak repülni. Jöhetne, de jobb lenne, ha nem a kissé túlterhelt egészségügyi dolgozóktól várnánk, hogy pihenőidejük terhére végezzék a feladatot. Normálisan megfizetett, elfogadható körülmények között dolgozóktól már lehetne...”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogatóparancs a szentesi Antóni Antal ellen

Szentes - Elfogatóparancsot adott ki a Szentesi Rendőrkapitányság Antóni Antal 39 éves szentesi lakos ellen. Tovább olvasom