Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Földi András fagyit árul

Derekegyház - Földi András nyugdíjas pedagógus kapta legutóbb a Derekegyház díszpolgárának járó elismerést. Az egykori matematika-fizika szakos tanár ma is aktív, délutánonként fagyizót üzemeltet.
– Ma sem pihenek, szeretek emberek között lenni, talán ezért is működtetek délutánonként fagyizót, amely szinte szociális alapú, nálam még 100 forint 1 gombóc ára – mondta a 67 éves Földi András nyugdíjas pedagógus, Derekegyház legújabb díszpolgára.

A derekegyházi születésű, matematika–fizika szakos tanár 5 évet leszámítva a falujában, az általános iskolában dolgozott, ezzel párhuzamosan 6 éven át a kultúrház igazgató teendőit is ellátta. A közéletbe hamar bekapcsolódott: 1972-től tanácstag, 1990-től önkormányzati képviselő, a rendszerváltó első ciklusban, 1990-től 1994-ig a megyei közgyűlés kulturális bizottságának tagja.

– Jó kapcsolatra törekedtem a tanítványokkal és szüleikkel, és úgy érzem, akkor voltam pedagógus, amikor szabadon lehetett a gyerekekkel dolgozni. Nem elégedtem meg a kötelezően leadott órákkal, szabadidős elfoglaltságot, szakköröket is szerveztem, volt lövész, modellező és közlekedési fakultáció. Mai napig megállítanak az utcán az egykori tanítványaim, és emlegetik, hogy motoros modellrepülőt építettünk, igaz, rögtön az első felszállásnál összetört. Nem baj, újat csináltunk! Közösségteremtő és -formáló erejük volt ezeknek a foglalkozásoknak.

Földi András átveszi a díszpolgári elismerést. Fotó: DM
Földi András átveszi a díszpolgári elismerést. Fotó: DM

Akadtak nagyobb sikerek: építettek gokartot, kicsit nagyobb kerékkel, mint a megszokott, és Simson motorral látták el; ezzel a járgánnyal kijutottak testvértelepülésükre, Odesszába nemzetközi gokartversenyre. Sok tanítványát vitte különböző megmérettetésekre, matematika, fizika és technika tanulmányi versenyekre.

– Most a fagyizó köt le, amit délutánonként nyitok ki, ott találkozhatok a gyerekekkel, játszhatják az általam készített ördöglakatjátékokat. Olykor magam is beszállok, így jól, kellemesen telnek a napok – mondta Földi
András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béke van, de szirénákra bármikor szükség lehet

Sokakban riadalmat keltett a katasztrófavédelem szeptemberi, budapesti morgatópróbája. Csongrád megyében több mint száz sziréna van. Tovább olvasom