Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Földprogram: bizakodás és kételyek

Csongrád megye - Enyhítené a kormány a családi gazdaságok földínségét, azok azonban talán nem is áhítoznak annyira a lehetőség után. Vagy ha áhítoznak is: se tőkéjük, se szakértelmük.
Húsz évre szeretné bérbe adni az állam a tulajdonában lévő földeket olyan családi gazdaságoknak, amelyek úgy vélik: biztosítaná a megélhetésüket a növénytermesztés vagy az állattenyésztés. A bérlet csak komoly feltételek mellett teljesülhet, mondta korábban egy országos médiumnak Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke. Akkor azt is kifejtette: a kezdeményezéssel a családi gazdaságok földínségét kívánják enyhíteni, illetve reményeik szerint az állattartás is növekszik majd Magyarországon. Az NFA október végén Csongrád megyében is meghirdette a haszonbérleti pályázatot: Baks, Csanádalberti, Dóc, Fábiánsebestyén, Hódmezővásárhely, Szeged és Szegvár családi gazdaságai élhetnek a lehetőséggel.

– Hasonló kezdeményezés korábban is volt, de arról nem mindig szereztek tudomást az érintettek. Biztos, hogy nálunk érdeklődnek majd, sőt azt hiszem, túljelentkezés lesz. Akár több gazda is összefoghat, nagyon jó programnak tartom – mondta a szegvári polgármester, Gémes László (Fidesz). Hasonlóan vélekedik Máté Attila, aki a csongrádi képviselő-testületben szintén a jobboldalt erősíti. – Én magam is gazdálkodom, és meggyőződésem, hogy Magyarország számára a mezőgazdaság jelenti a kiutat – magyarázta. – A családok önellátóvá válnának, és a foglalkoztatottság is nőne. 10 hektárral már érdemes próbálkozni – feltéve, hogy géppark és szaktudás birtokában van az újdonsült gazda. Akinek már van egy kis földje, az elgondolkodhat a lehetőségen – mondta.

A csongrádi Koncz József mezőgazdasági vállalkozó viszont visszakérdezett. – Ilyen üzemanyagárak mellett? Ezt is eldöntötték a fővárosban, hogy majd milyen jó lesz, de szerintem inkább csak a spekulánsok szeme csillanhat fel. Tőke, tudás és piacismeret nélkül hamar „keresztre feszítik" a újdonsült, gyanútlan gazdát.

– Érdeklődéssel figyelem az eseményeket – mondta Forgó Henrik, Csanytelek független polgármestere. – Bár a szándék jó, az eredményt illetően kissé szkeptikus vagyok. Tegyük fel, hogy egy embernek megvan a munkaereje, a jó szándéka és a felkészültsége, de – hiszen a kormány ezért is akarja segíteni – nincs tőkéje, nincsenek meg a termeléshez szükséges eszközei, gépei. Hogyan induljon el? Termelőeszközök és szaktudás nélkül, pár holdon kár belevágni a gazdálkodásba. Másrészt például nálunk, Csanyteleken az önkormányzat birtokában nincs is pontos kimutatás az állami földterületekről. Elképzelhető, hogy egy parcellát, amelyet egy íróasztal mellett bérbeadásra alkalmasnak vélnek, éppen művel valaki – mondjuk egy tartós bérleti szerződés keretei között. Úgy vélem, először a belső piacainkat, a piacaink védelmét kellene rendbe tenni, csak ezután kezdhetnénk bele az ilyen programokba, hiszen a megnövekedett termékmennyiséget úgy kellene értékesíteni, hogy a föld művelőjét eltartsa, és fedezze az újratermelés költségét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

130 millió a szentesi távfűtésre

A város távhőszolgáltatója, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. közel kétéves távhőrendszer-rekonstrukciót zárt le a napokban. Tovább olvasom