Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Folyamatos stresszben élnek a gyerekek Hof Ashkelonban - Szentesiek ismerkedtek az izraeli szociális ellátással

Szentes - Az izraeli szociális hálóval ismerkedett egy szentesi delegáció nemrégiben. A Gázai övezet mellett folyamatos készenlét az élet, a szociális ellátórendszer célcsoportját ezért nem az idősek alkotják, hanem a fiatalok.
Szentes már 1998 óta áll testvérvárosi kapcsolatban az Ashkelon város melletti településeket összefogó szervezettel, Hof Ashkelonnal. Legutóbb idén februárban látták vendégül az izraelieket, akik az idősellátásba pillanthattak be Szentesen. A mostani utazás célja szintén a szociális szolgáltatások megismerése volt.

A tizenkilenc tagú csoport tagjai között voltak a Gondozási Központ, a Családsegítő Központ, a Hajléktalansegítő Központ, a Parkerdő Otthon és a Szociális Iroda munkatársai is – tudtuk meg Chomiak Waldemartól. A szentesi önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságának elnöke elmondta, a legjelentősebb különbség a két régió szociális hálója között, hogy itthon leginkább az idősekre, míg Hof Ashkelonban inkább a fiatalokra fókuszálnak. Ennek az oka pedig a folyamatos stressz, az állandó készültség. A Gázai övezet közvetlen szomszédságában mindennaposak a rakétatámadások, legutóbb pedig gyúlékony anyaggal megtöltött ballonokkal támadták az izraelieket.

– Rögtön az érkezésünk napján azzal fogadtak minket, hogy csomagoljunk, rakétatámadás miatt evakuálnak bennünket. Ez ott mindennapos dolog, ezért is érdekes az, hogy hogyan tudják feldolgozni a gyerekek a stresszt, illetve hogyan tudják segíteni őket a szociális ágazat dolgozói. Egy riasztás után például aznap már nincs iskola, vagy különböző terápiás foglalkozáson oldódhatnak a gyerekek. Van állatgondozás és -simogatás is, illetve növényeket nevelnek, szintén terápiás céllal – számolt be izraeli tapasztalataikról Chomiak Waldemar.
A 93 éves holokauszttúlélő, Magdi néni a német és szovjet táborokat is megjárta, mielőtt Izraelbe költözött. Fotó: Chomiak Waldemar
A 93 éves holokauszttúlélő, Magdi néni a német és szovjet táborokat is megjárta, mielőtt Izraelbe költözött. Fotó: Chomiak Waldemar
Hof Ashkelonban minden sarkon áll egy kisebb bunker – az óvóhelyekre tizenöt másodperc alatt kell elérniük az embereknek. Jobb híján ezeket a bunkereket is színes mintákkal díszítik, hogy ezzel is oldják a gyerekekben a negatív érzéseket.

Szintén megoldásra váró probléma Izraelben a beduinok helyzete. A nomád népet igyekeznek letelepíteni és folyamatosan integrálni, méghozzá úgy, hogy közülük képeznek szociális munkásokat.

Hof Ashkelonban a szentesiek találkoztak egy magyar származású holokauszttúlélővel is. A kilencvenhárom éves Magdi néni Auschwitzot is megjárta, majd egy németországi táborba került, aztán pedig a kommunisták internálták. Rövid időre hazatért, majd Izrael megalapítása után odaköltözött.

A szentesi küldöttséget a volt szociális ügyekért felelős miniszter is fogadta, akinek köszönhetően indult program a gyerekek pszichés sérüléseinek kezelésére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedagógiai díjat kapott a szentesi igazgató

Pedagógiai díjat kapott a szentesi igazgató
A Tiszántúli Református Egyházkerület egyik legnagyobb elismerését, a Pedagógiai Díjat kapta meg munkájáért Karikó-Tóth Tibor, a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója. Tovább olvasom