Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Gabonatárolók, hétszázmillióból

Három szövetkezet egy-egy gabonatárolóját adták át tegnap Szentesen, ahol az agrárüzemek Avop-pályázaton nyert támogatásból és saját forrásból valósították meg a beruházást. Az új létesítmények mintegy 700 millió forintba kerültek.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium előző vezetője, Németh Imre sokat hadakozott azért, hogy az utóbbi évek jó termésének elhelyezésére megoldást találjanak. Mivel kevés volt a raktár, ezért sok termelő arra kényszerült, hogy akár áron alul is megszabaduljon a gabonától. Az ebből adódó feszültségek oldására indulhatott el az a program, amely támogatást nyújtott az agrárüzemeknek új raktárak építésére. Az Avop-pályázaton három szentesi cégnek sikerült nyernie 90 millió forintot, amely mellé mindegyik hozzátette a 140 millió forintos saját forrást. Mostanra a Csikai Miklós vezette Árpád-Agrár Rt.-nél, a Kórógymenti Szövetkezetnél – ahol Sipos Elek az elnök – és a Badár Imre irányításával működő Szentesi Gabonaszövetkezetnél készült el a beruházás. Az új tárolók kapacitása megegyezik: mind a háromba 15 ezer tonna gabona fér.

A nagyüzemek nemcsak a saját termésüket rakják ezekbe a tárolókba, hanem a kisebb-nagyobb gazdaságok is odavihetik a búzát meg a kukoricát. Mindhárom cég vezetője méltatta a tegnapi avatási ünnepségen jelen lévő Németh Imre érdemeit, mondván: a kormány fontos lépést tett meg ezzel a programjával, hiszen a gazdáknak már nem kell kényszertárolókban vagy fóliasátrak alatt elhelyezni a termést. A Kórógymenti Szövetkezetnek nem a gabonatermesztés a meghatározó profilja, nekik az új létesítmény üzleti lehetőségeket is kínál. Csikai Miklós, aki a Magyar Agrárkamara elnöke is egyben, az avatási ünnepségeket követő szakmai fórumon a szentesi beruházások kapcsán úgy fogalmazott: fejleszteni kell – vagy eltűnni a piacról.

Benedek Fülöp, a szaktárca közigazgatási államtitkára elmondta, hogy az Európai Unióban nagy dolognak számít, amit hazánknak sikerült elérnie: 2,5 millió tonna gabona tárolására alkalmas komplexumok létesültek szerte az országban. Hozzátette azt is, hogy „nem elegendő tárolni a termést, valamit kezdeni kell a gabonával". Két év alatt 5 millió tonnát ki kell vinni ezekből a raktárakból. Az államtitkár szerint nem az export a megoldás, hanem a termény hazai feldolgozása és a takarmányozásra való felhasználása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen sokan örülnek a petárdatilalomnak

Tavaly aláírásgyűjtés indult a petárdazaj miatt Szentesen, az önkormányzat akkor arra kérte az… Tovább olvasom