Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Garzonokat szeretnének Szentesen

Szentes - Máig nem sikerült megszereznie a szentesi önkormányzatnak az 1990-es évek elején felszámolt megyei vízművállalat berekháti irodaházát.
A tulajdonos jelenleg is az állam, amelynek képviselői még bírálják a szentesiek kérését. Az egyre rosszabb állagú épületben a város garzonlakásokat akar kialakítani fiatal házasoknak.

A szentesi önkormányzat szeretné megszerezni a Csongrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat egykori székházát a berekháti városrészben. A rendszerváltozást követő években ugyanis felszámolták a szentesi központú szolgáltató céget. A műhelyeket és néhány helyiséget különböző társaságoknak sikerült birtokba venniük. A többszintes irodaházat és az ebédlőt viszont lefoglalta az egészségbiztosítási pénztár, mert a vízművállalatnak tetemes adóssága volt. Nos, ez a nagy épület azóta is ott áll üresen, s maholnap már úgy néz ki, mint amelynek nincs gazdája. Több ablaka is kitört, a ház tetején meg már egy fa nőtt.

A szentesi önkormányzatnak pedig régóta terve van a vízmű egykori székházával. Szilvássy Árpádné, a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási irodavezetője lapunk érdeklődésére elmondta: kis alapterületű bérlakásokat szeretnének kialakítani benne. Ezeket a garzonokat fiatal házasok kapnák meg, hogy ott takarékoskodva később egy nagyobb otthonba tudjanak költözni. A városnak azonban – az elképzelés megvalósítása érdekében – meg kell szereznie az ingatlan tulajdonjogát.

Már fa is nőtt az egykori vízmű irodaházának tetején. Fotó: Karnok Csaba
Már fa is nőtt az egykori vízmű irodaházának tetején.
Fotó: Karnok Csaba

A vonatkozó jogszabály szerint ugyanis a lefoglalt irodaház az államé lett, a kezelője pedig a Kincstár. Az önkormányzat illetékesei többször fordultak oda a kéréssel: adják át a városnak a volt székházat. Azóta elkészültek a telekalakítás tervei, amelyek ahhoz kellenek, hogy önálló helyrajzi száma legyen magának az épületnek. Jelenleg tudniillik a volt székházhoz tartozó műhelyek és egyéb építmények egy helyen szerepelnek a nyilvántartásban. A város az elmúlt időszakban jó néhányszor egyeztetett a témában, de az ügy nem akar kimozdulni a holtpontról.

Lapunknak sikerült telefonon beszélni azzal a szegedi köztisztviselővel, aki még a Magyar Államkincstár Vagyonigazgatóságán foglalkozott a szentesiek kérelmével. Megtudtuk: ez a hivatal megszűnt, helyette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. foglalkozik a témával. Információnk alapján ott a törvényi rendelkezés szerint megfelelőnek találták a szentesi önkormányzat beadványát, amelynek elbírálása még folyamatban van.

Bérlők és lakásigénylők

A szentesi önkormányzat tulajdonában 441 szociális bérlakás van. Báthory István, a lakáshivatal vezetőjének tájékoztatása szerint 2008. január 1-jétől 252 lakásigénylőt tartanak nyilván. Valamelyest enyhítene a gondokon, ha a berekháti volt irodaházban garzonokat alakíthatnának ki pályázati forrásból és a város költségvetéséből.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltüntették a gödröt a Tisza-parton

Szentes - Tegnap reggelre készültek el a partrendezéssel a Tisza szentesi szakaszán. A közeli gáton… Tovább olvasom