Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Gáspár Sándor a Deltában

Szentes - A nemzetközi kritikusok díját kapta meg Cannes-ban, a világ legnagyobb filmszemléjén Mundruczó Kornél a Delta című filmjéért. E rendkívüli elismeréshez, a sikerhez a szentesi születésű Gáspár Sándor alakítása is hozzájárult.
Különleges alakítással járult hozzá a Delta című film cannes-i sikeréhez a szentesi születésű Gáspár Sándor. A Duna deltájában játszódó dráma a létezés tömörségével mesél: állapotokat vonultat fel, a szereplők alig beszélnek, mégis követhető – a kifejezetten felnőtteknek szóló – történet.
A hosszú ideje távol élő fiú visszatér a deltába, ahol anyja (Monori Lili) maradt – új férjével és húgával. A két testvér között kialakul egy olyan kapcsolat, mely ellentétes a természet törvényeivel, ezért mindketten elbuknak.

A Delta a görög sorstragédiákhoz hasonlatos mű, az ítészek szerint a létezéssel mesélő filmhez nagyszerű választás volt az önmagát adó Lajkó Félix és a törékeny Tóth Orsi. A lány és a mostohaapát alakító Gáspár Sándor között játszódik le az a tragikus jelenet, melyben a férfi megerőszakolja őt. Ebben a helyzetben a színésznőnek ki kell tolnia a tűréshatárt. A jelenetet 45 fokos melegben, tűző napon, kietlen pusztán reggeltől estig forgatták, a színész szerint döbbenetes koncentrációt tanúsított a fiatal színésznő. Gáspár elmondta lapunknak: arra kérte a színésznőt, azonnal szóljon, ha átlépi a fájdalom küszöbét. A lány nem szólt, Sándor tudta tehát, hogy nem okozott fájdalmat, a filmkockákon ez azonban nem látszik – erre nagyon büszke.

Gáspár Sándor szeret a közönséggel találkozni. Fotó: Tésik Attila
Gáspár Sándor szeret a közönséggel találkozni. Fotó: Tésik Attila

Minimálszínészetet várt el a szereplőktől a rendező, minden ambíciót letört, a felesleges mozzanatokat lenyesegette, ezért is lett drámai erejű a Delta. Általános érvényű igazságról mesél – a filmben egyenrangú szereplőként – a táj.

Komoly áttörésként értékelte a szakma itthon a Delta cannes-i meghívását. Mundruczó Kornél rendező előre szerényen csak úgy nyilatkozott: reméli, hogy megjegyezhető filmet alkotott. A Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díja – melyet a rendezőnek ítéltek oda – erőteljes elismerés a magyar filmnek. A Duna torkolatánál játszódó Delta a francia Riviérán óriási sikert aratott.

A magyar újságírók általában igyekeznek emelni a magyar film fényét a külföldről szóló tudósításaikban, a Delta fogadtatásával kapcsolatban azonban nem tévednek – hangsúlyozta Gáspár Sándor. A színész jelen volt a vetítésen: spontán ováció, szűnni nem akaró tapsvihar zárta a mozit a 2400 főt befogadó Lumiére Teremben.

Tarolt a Delta

Az idei 36. Magyar Filmszemle fődíját, az első alkalommal odaítélt Arany Orsót Mundruczó Kornél Delta című filmje kapta, melyet Budapesten a zsűriben elnöklő Klaus Eder adott át, a Nemzetközi Kritikusok Szövetségének főtitkára. A díj egy oszlopon álló forgatható filmtekercs celluloiddarabbal és 25 millió forint, melyet az RTL Klub ajánlott fel. A film ezután kapott meghívást Cannes-ba, a versenyfilmek közé, ahol nemzetközi elismerést szerzett. A Deltát a napokban játszották a Transsylvania nemzetközi filmfesztiválon, a kolozsvári operaházban. A hazai művészmozikban októbertől lesz látható.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perre mennek a Négy Manccsal

Szentes - Szeptember közepén 17 magyarcsanádi dolgozónak mond fel a szentesi Hungerit Zrt. a Négy Mancs Alapítvány bojkottja miatt. Most azt fontolgatják: ügyvédet fogadnak. Tovább olvasom