Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Gáspár Sándor: Készülőben az Üvegtigris 3

Szentes - Legutóbb Kossuth-díjjal ismerték el a Szentesről elszármazott színészt. A 30 éve a pályán lévő művésszel beszélgettünk nem csupán a színházról és a filmről.
– 1979-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, vagyis idén 30 éve van a pályán. Milyen volt az elmúlt 3 évtized?
– Megijeszt a kérdés, hiszen valamiféle összegzést várnának tőlem, amely máskülönben eszembe nem jutna. Az elmúlt 30 évet – némi túlzással – úgy éltem meg, mintha pár év telt volna el csupán. Hihetetlen, de tényleg így gondolom. Ha most aprólékosan elkezdenénk a főiskolától idáig végigjárni az utamat, természetesen kiderülne, hogy számtalan helyen voltam, és rengeteg dolog történt velem.

– Mindig színész szeretett volna lenni?
– A szentesi Horváth Mihály gimnáziumban érettségiztem, tagja voltam az iskola diákszínpadnak. Az utolsó egy-két fellépésemkor merült fel bennem a gondolat, hogy esetleg meg kellene próbálnom a színművészetit. Emellett a szegedi tanárképző főiskolára is beadtam a jelentkezésemet, ha jól emlékszem: testnevelés-földrajz szakra. Nem volt bennem olyan típusú drukk, hogy „Jaj, istenem, mi lesz, ha nem vesznek fel a színművészetire!". Akkor mentem volna Szegedre, és nagy valószínűséggel a JATE színpadának tagja lettem volna, egyébként invitáltak is.

– Milyen gyakran jár haza szülővárosába, Szentesre?
– Szüleim halála óta sajnos elég ritkán. Az öcsém, Tibor, Békéscsabán él a családjával, így ha a Dél-Alföldön járok elsősorban ők jelentik a centrumot. Olykor előfordul, hogy megállok Szentesen, meglátogatom az unokaöcsémet, a szüleit és találkozom néhány régi baráttal.

– Drámai és vígjátéki szerepekben is egyaránt kiváló alakításokat nyújt. Melyik műfaj áll közelebb a szívéhez?
– Nem tudok különbséget tenni, mind a kettőt szeretem. Unnám, ha ki lennék sajátítva valamelyiknek, és kizárólag csak olyan szerepeket kapnék.

Fotó: www.szinhaz.hu
Fotó: www.szinhaz.hu

– Hogyan készül fel egy-egy szerepre?
– Szerepe, rendezője, színháza és filmje válogatja. Igyekszem nem kialakítani magamban módszereket. Elsősorban az érdekel, hogy mi jut eszébe a rendezőnek, ennek alapján indulok el. Igaz, vannak kialakult képeim egy-egy figuráról, mielőtt elkezdenénk a próbákat, de ezek nem biztos, hogy szerencsések, mert az ember saját olvasatában nincs meg az a lehetőség, hogy kívülről lássa az alakítását. Márpedig a kollegákkal való közös munka csodája éppen az, hogy olyasmit sikerül együttesen kikeverni, amelyre egyikünk sem gondolhatott. Az önismétlés zsákutcája így talán elkerülhető.

– Két gyermeke van. Ők milyen pályát választottak?
– A lányom, Kata, szeretne a szülei nyomdokaiba lépni, már több filmben is szerepelt, folyamatosan statisztál színházban – inas éveit tölti. Gergő fiam zenész, dobon játszik. A közelmúltban a Művészetek Palotájában lépett fel, nagyon jó érzés volt látni őt a színpadon a zenésztársak között. A tehetségét különben nem tőlem örökölte, bár úttörő koromban néhány taktust le tudtam ütni a dobon, amelyre megpróbáltunk masírozni, illetve énekelni.

– Mit gondol, a gazdasági válság milyen hatással van a magyar színházi életre?
– A gazdasági válság miatt csupa kérdőjel van az emberekben: vajon mi lesz; hogyan és milyen módon gyűrűzik be; mi az, ami sajnos pusztulásra lesz ítélve. Mindenki a maga területén aggódik ebben az országban, ahogy én is. Egyetértek több kollegámmal, akik azt mondják, hogy ezt a szakmát sem fogja megkímélni a válság. De hogy ez mekkora mérvű lesz, a szakmának mely rétegét érinti majd, ezt senki nem tudja megjósolni.

Névjegy

Gáspár Sándor 1956. április 9-én Szentesen született. A Színház-és Filmművészeti Főiskolán 1979-ben kapta meg a diplomáját, első munkahelye a Vígszínház volt. Számtalan színházi szerepe mellett tucatnyi film szereplője, többek között játszott a Csapd le csacsi!, a Miniszter félrelép és a Világszám! című moziban is. Művészi munkáját 1986-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1991-ben a Filmkritikusok B. Nagy László díját kapta meg, 1995-ben övé lett a Gyulai Várszínház nívódíja, 1996-ban Greguss-díjjal jutalmazták, 1997-ben Kelemen László-díjban részesült, 1999-ben érdemes művész lett, idén pedig Kossuth-díjat kapott. Feleségétől, Bánsági Ildikó színésznőtől húszévi házasság után vált el. Két gyermekük született: Gergely és Kata. Fivére, Gáspár Tibor szintén színész, a Békéscsabai Jókai Színház tagja.

– Március 15-én átvette a Kossuth-díjat. Kitől tudta meg, hogy ebben a rangos elismerésben részesül?

– A lányom találta meg az értesítőt a leveleim között, amikor kiment a postaládához. Kinyitotta, majd hangosan felolvasta a lépcsőházban. A sors megadta nekem ezt az örömet, hogy így tudhattam meg, Kossuth-díjat kapok.

– Amikor nem játszik színházban, nem forgat, hogyan lazít?
– Gyakran utazom a Balaton-felvidékre: csavargok, kvaterkázom a barátaimmal, kirándulok a családdal, sütök-főzök, vagy épp szőlőt metszek, van ugyanis egy kis szőlősöm. Igaz, régi a telepítés, de néhány év múlva újat szeretnék ültetni. Addig próbálok belejönni a szőlőtermesztés és a borkészítés rejtelmeibe.

– Említette a főzést. Milyen ételekkel szokta meglepni családját, barátait?
– A főzés mostanában kezdett el foglalkoztatni. Eddig ugyanis csak azt értékeltem, hogy amit megettem, az finom volt. Most már azt is nézem, milyen csodálatos elkészíteni, kitalálni és megtervezni az ételeket. Egyelőre azonban még a pörkölt alapjainál tartok, a grillezésben már jobban elmerültem, levest is tudok készíteni – a tyúkhúsleves a specialitásom.

– Sportol valamit?
– Rendszeresen futballozom a barátaimmal. Kispályán és teremben játszunk, a posztokon cseréljük egymást, mert a kapuban is kell állnia valakinek, amely nem egy hálás feladat.

– Az elmúlt évek egyik legnagyobb magyar mozi sikere az Üvegtigris 1-2 volt, amelyben Ön Róka szerepét alakította. Lesz folytatás?
– Remélem, hogy igen! Az év elején összeült a szűkebb csapat, és megbeszéltük, hogy szeretnénk harmadik részt. Innentől már a produceren múlik, sikerül-e összegyűjtenie elég pénzt a film elkészítéséhez. A forgatókönyv már készülőben van, és ha minden jól alakul, nyáron kezdődhet a forgatás.

Olvasóink írták

 • 11. IVY 2009. április 03. 09:40
  „Gratula Róka! :D”
 • 10. sörpocak 2009. április 02. 19:52
  „Mint szentesi büszke vagyok rá!De nemcsak rá, hanem a többiekre is, de ők is büszkék a szentesi fonalaikra, elsősorban mind a HMG-re! Ugye ezeket kedves Magyar Anna és társai is olvassák, vagy Szirbik úr is?Bocs a politikáért!:(
  Nem kevés film és színházi szerep van a háta mögött, és még mennyi van?!Minél többen szeretném látni. A Klasszikus azért az Üvegtigris, a Csapdle csacsi, Világszám, Miniszter félrelép:), Hippolyt,vagy a Csongrádon forgatott Megy a gőzös(ami nekem nem tetszett, még Koltai-val sem).És még vagy közel 40 film.
  Nem tudom, hogy a Gáspár Bandi milyen kapcsolatban van vele, de Gáspár Sándor remek színész.Nemhiába, évtizedek kellenek egy színész beérésének, és persze rendezők!Remélem az Üvegtigris3 nem lesz lanyhább az előzőeknél, és mégjobban remélem, hogy nem arra a sorsra jut, mint a Tüskevár, amelyet szintén a csongrádi holt Tiszán forgattak, hogy nincs pénz a befejezésre! Nagyon sajnálom, mert remek ötlethez nyúltak.
  Én csak gratulálni tudok a Kossuth díjhoz, megérdemelten kapta meg!”
 • 9. flexsnake 2009. április 02. 16:44
  „Engem az érdekel hogy mikor lehet letölteni :D Éppen most fizettem ki az árát mert vettem dvdt :p
  Szóval lehetne ám sietni hogy legyen mit nézni :D”
 • 8. Popipárna 2009. április 02. 13:39
  „Hatalmas arc!
  Gratula az eddigiekhez, csak így tovább.
  Valahol egy kispályás foci? Utána ser? :)”
 • 7. dragboyz 2009. április 02. 10:28
  „Szevuuuuusz! Sanyivadoook szeevuuusz! :-)”
 • 6. dragboyz 2009. április 02. 10:27
  „És mikor is lesz kész? :-)
  Várom! ÍÍÍzii rájder öcséééém, íííízi ráájdeeerrr! :-D”
 • 5. San14 2009. április 02. 10:19
  „A Csapd le csacsi nekem is nagyon bejött, de még nagyobb élmény volt élőben látni szegeden a fürdőudvarban, Bán Jánossal és Dörner Györggyel a Stílusgyakorlatok című előadásban. Az nagyon ott volt!!!”
 • 4. Zsoltee0716 2009. április 02. 09:07
  „Ez az igen! Nagyon ott van az 1. ill. 2. rész is! Remélem a 3.ikat is szuper lesz.”
 • 3. Tonypilot 2009. április 02. 08:57
  „Eredeti figura, borzasztóan csípem!
  Már - már a régi nagyokat (Kabos , Csortos) idézi!
  Nem tör a nimbuszukra, a régiek életműve egyébként is már történelem, de
  ez a szentesi legény új időkben új csúcsokra tör.”
 • 2. PankaSopron 2009. április 02. 08:51
  „Még egy szentesi, akire büszkék vagyunk!”
 • 1. zetor 2009. április 02. 08:37
  „Nekem a Csapd le csacsi volt (van) az egyik kedvencem, remélem összejön az Üvegtigris 3 is!
  Bocs a magyartalan mondatért...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gong, X, Ice és a többi városi rádió az éterben

Sokszínű az éter Csongrád megyében: a helyi rádiók között van kereskedelmi és kisközösségi is,… Tovább olvasom