Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Gázról fára álltak át

Árpádhalmon - Gáz- helyett fatüzelésű kazánnal fűtik az iskolát és a kultúrházat Árpádhalmon, hogy így is spóroljanak. Az önkormányzat tegnap 80 milliós költségvetést fogadott el 2011-re, de ennek az összegnek közel fele hiányzik.
Elfogadta az árpádhalmi képviselő-testület a település idei költségvetését. A számok nem túl rózsásak: a főösszeg 80 millió, a hiány 35 millió forint. De miből adódott össze ez a mínusz? Szarka Attila polgármester lapunknak elmondta: az előző vezetéstől 23 milliós hiányt örököltek. Az önkormányzat intézményei korábban is működési nehézségekkel küszködtek, és ehhez szerinte rossz gazdálkodás is társult. A központi finanszírozás is csökkent. Az sem jött jól a községnek, hogy egy nagy adózójuk a szükséges 9 helyett csak 2 millió forintot fizetett be az önkormányzat számlájára. A tervezett – de meg nem érkezett – adóbevétel miatt nőtt a település adóerő-képessége, ezért két év alatt 15 milliós állami forrástól esik el Árpáhalom. A falu első embere szerint egy évbe is telhet, mire behajtják a vállalkozástól az összeget.

Addig sem ülnek ölbe tett kézzel Árpádhalmon. Hogy csökkentsék a kiadásokat, telefonszolgáltatót váltottak. Ennél nagyobb a megtakarítás, amit a fűtésnél érhetnek el. A régi gázkazánt fatüzelésűre cserélték, és most már a Dalerd Zrt.-től kedvezményesen vásárolt fával fűtik az iskolát és a kultúrházat. A költségek harmadára csökkentek, de jövőre még szembetűnőbb lehet a különbség, amikor a falu területén kivágott fákkal tüzelnek majd. Annak érdekében, hogy később is legyen saját tüzelője a községnek, energiafüzet telepítenek. Létszámleépítést nem is fontolgattak, mert bizonyos önkormányzati feladatok ellátása így is nehéz. A közcélú foglalkoztatás sem tudja orvosolni ezt, hiszen egész évben mindössze 16 embert foglalkoztathatnak napi 4 órában.

Olvasóink írták

 • 5. tirpák 2011. február 19. 18:37
  „még mindég ócsóbb gázza fűteni ha csak nem lopjuk a fát a kémia meg matematika tanár kicsit számoljon utána”
 • 4. halom 2011. február 15. 21:37
  „Mármint a spórolásról jutott eszembe, ott is azt akarták csak mégis máshogy sült el.”
 • 3. halom 2011. február 15. 21:33
  „Beszéljünk inkább a falugondnokságról.
  Hallott már valaki valamit?”
 • 2. Teutatas 2011. február 15. 21:15
  „Nem tudom körbejárták-e a fa tüzelőanyag árakat és azok elmúlt időszaki változásait... Értem én, hogy nagy párt ötlet is ez, csakhogy hosszú távon kudarcba fog torkolni.”
 • 1. maci52 2011. február 15. 11:51
  „DEGAZ-os ügyeletes szerelők akkora NISSAN -nal járnak most,ahova régen biciklivel is eltudtak menni.
  Most minden út aszfaltos,de van miből luxus autóra.
  Fűtsön is mindeki fával,szénnel,ne tömje a zsebét a franciának és talpnyalóinak!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életműdíj, edző, karatéka: 19 évesen lett az év sportolója Lantos Lehel

Szentes - Az év sportolójának Lantos Lehelt, az év edzőjének pedig Zantleitner Krisztinát… Tovább olvasom